piwa regionalne

Piwa regionalne – poznaj bogatą ofertę browarów regionalnych!

Polacy chętnie sięgają po piwa z mniejszych wytwórni, czyli piwa regionalne. W wielu z nich można spotkać piwowarskie perełki, które są warzone według tradycyjnych receptur. Inne browary oferują trunki o nietypowych smakach. Sprawdź, czego warto spróbować!

Ocena

W odróżnieniu od piw produkowanych przez duże koncerny produkcja na niewielką skalę niemal zawsze oznacza rozbieżności pomiędzy poszczególnymi kadziami z tym cennym trunkiem. Browary rzemieślnicze nie są tu wyjątkiem, dlatego za każdym razem, kiedy sięgasz po ich wyrób, możesz mieć pewność, że będzie on niezwykły i niepowtarzalny. Dla znudzonych podobnymi do siebie lagerami, których mnóstwo na sklepowych półkach, najciekawszą alternatywą będą właśnie piwa regionalne. Na tym jednak nie kończą się korzyści z takich wyborów.

Piwo rzemieślnicze – regionalny smak, tradycyjna receptura

W naszym kraju wciąż funkcjonują browary regionalne, wykorzystujące niezmiennie od wieków te same przepisy na warzenie piwa. Namysłów, Bojanowo, Ciechan, Czarnków, Fortuna, Głubczyce, Grodzisk, Lwówek, Łódzkie, Pilsweizer, Połczyn-Zdrój, Tenczynek, Witnica, Zamkowy (Cieszyn i Racibórz), Zwierzyniec, a nawet Perła to tylko kilka przykładów browarów mających co najmniej sto lat. Niektóre regionalne piwa na dobre wtopiły się w regionalną kulturę i nie można się obejść bez degustacji lokalnego piwa.

Piwa regionalne powstają z naturalnych składników

Piwa kraftowe to trunki, w których wykorzystano pochodzący z regionu i uprawiany na mniejszą skalę chmiel (również dzikie odmiany). Słód jęczmienny pozyskiwany w danej lokalizacji również potrafi mieć charakterystyczne cechy, nadające smaku samemu piwu. Starannie przeprowadzana fermentacja, wykorzystująca lokalne drożdże nadaje mu końcowego smaku.

Zobacz też:  Piwo west coast IPA – opis amerykańskiego, mocno chmielowego piwa

Bez dróg na skróty, bez ulepszaczy, konserwantów, a często także bez mikrofiltracji czy pasteryzacji. Właśnie dlatego piwa rzemieślnicze są zdrowsze, wyjątkowe i ciekawe w smaku. Nawet tak pozornie niewiele znaczące składniki, jak woda wykorzystywana do warzenia, mają w istocie niemałe znaczenie. Jeśli szukasz ekologicznych, zdrowych i naturalnych rozwiązań, to bez wątpienia piwo kraftowe będzie dla ciebie.

Wspierasz region!

Wszystkie koncerny piwne działające na terenie Polski znajdują się w rękach kapitału zagranicznego. Nawet najbardziej polskobrzmiąca nazwa nie oznacza, że masz do czynienia z rzeczywiście polskim produktem. Co innego, jeśli zamiast supermarketu odwiedzisz lokalny sklep z piwem albo wytwórnię restauracyjną. Nie tylko odbędziesz niezwykłą podróż w czasie, delektując się piwami powstałymi na bazie starych receptur, ale również wesprzesz lokalny rynek.

Poznasz, jak smakuje prawdziwe piwo!

Przejście na piwa lokalne, wytwarzane z naturalnych składników i według tych samych od stuleci metod, ma jeszcze jeden efekt. Utrudnia powrót do masowo wytwarzanych produktów dużych koncernów. Różnica jest tak wielka, zarówno pod względem smakowym, jak i zapachowym, że wielu osobom trudno jest później nazywać dotychczasowo spożywane napoje „piwem”. To hobby, które coraz bardziej wciąga do piwnego świata, uczy odróżniania poszczególnych nut smakowych i zapachowych, pomaga poszerzyć wiedzę na temat wysładzania i fermentacji, a co więcej, na picie dobrego piwa!

Dlaczego piwa regionalne cieszą się uznaniem?

Tak jak z wieloma produktami na rynku, również w przypadku piwa, te lokalnie produkowane są dla wielu osób zdecydowanie lepsze. Są nie tylko bardziej naturalne i kojarzą się z danym regionem, lecz także pozwalają cieszyć się bogactwem prawdziwego piwa. Piękny, złocisty kolor, gęsta, kremowa piana i niepodrabialne aromaty piw regionalnych wyczuwane w każdej otwartej butelce. Właśnie dla takich wrażeń smakowych warto przejść na piwa kraftowe.

Zobacz też:  Niemieckie piwo jest znane i lubiane w całej Europie – poznaj jego najpopularniejsze rodzaje

Wszystko wskazuje na to, że popyt na lokalne piwa wcale się nie kończy, a wręcz przeciwnie. Na terenie Warmii i Mazur, Podkarpacia czy Dolnego Śląska wciąż otwierane są nowe manufaktury piw regionalnych. Możemy więc śmiało stwierdzić, że rynek będzie się jeszcze bardziej regionalizował i świetnych propozycji na pewno w najbliższych latach nie zabraknie.