mimosa

Mimosa – połączenie siły i delikatności. Jak zrobić drink z bąbelkami?

Lubisz wiosnę? Chcesz się cieszyć jej smakiem podczas imprez? Postaw na drink Mimosa – smaczny i elegancki napój z bąbelkami. Jak go przygotować? Sprawdź najprostszy przepis.

Mimoza krok po kroku. Jak przygotować ten drink? 

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę ze sztuką barmańską, ten drink będzie dla ciebie doskonałym rozwiązaniem. 

Składniki i czas przygotowania

Drink Mimoza to jeden z najmniej wymagających koktajli na świecie. Wystarczy szampan i sok pomarańczowy, z których w ciągu 5 minut przygotujesz smaczne napoje alkoholowe z bąbelkami. 

Mimoza – jak ją przygotować? 

Na początek przygotuj składniki, czyli: 

  • sok pomarańczowy,
  • szampan (możesz sięgnąć po inne wino musujące).

Jeśli chcesz przygotować tego drinka: 

  • wypełnij kieliszek do połowy sokiem pomarańczowym,
  • dodaj wino musujące

Jak podawać Mimozę? 

Mimosa to drink, który najlepiej wygląda w kieliszku do szampana. Jeśli chcesz zrobić większe wrażenie, możesz dodatkowo ozdobić go plasterkiem pomarańczy. 

Mimosa – klasyka z południowej Europy 

Orzeźwiający napój na bazie musującego wina i soku pomarańczowego to klasyka, która świetnie sprawdzi się na rodzinnej uroczystości. Jej smak najczęściej kojarzony jest z wiosną i latem – porami roku idealnymi na przyjęcia w ogrodzie. 

Skąd pochodzi drink Mimosa? Często kojarzony jest on z Włochami, jednak po raz pierwszy został zaserwowany w 1925 roku, w paryskim Hotelu Ritz. Największą popularność zyskał na terenie Włoch, gdzie stał się popularnym aperitifem. Dziś Mimozę pija się na całym świecie, a prosty sposób wykonania sprzyja przyrządzaniu jej w domu. 

Skąd wzięła się nazwa drinka? 

Nazwa drinka odnosi się do kwiatów mimozy, których najbardziej charakterystyczną cechą są żółte kwiaty. Kwiat ten jest bardzo popularny na terenie Włoch, gdzie wręczany jest kobietom w dniu ich święta. Dlaczego? Bo kwiaty mimozy stały się tu symbolem siły i delikatności – cech, którymi wyróżnia się wiele kobiet. 

Zobacz też:  Flirtini – zmysłowy drink z szampanem. Jak go przygotować?

Mimoza – drink na zaostrzenie apetytu 

Włosi chętnie sięgają po ten drink przed posiłkiem, aby pobudzić apetyt. Ze względu na swój charakter i delikatny smak, jest też częstym dodatkiem na damskich przyjęciach, co nie oznacza, że panowie nie sięgają chętnie po Mimozę. Drink ten świetnie sprawdzi się też w trakcie powitania gości na rodzinnych imprezach lub firmowych bankietach. 

Prostota wykonania i świetny smak – takie połączenie zapewniło Mimozie powodzenie na całym świecie. Chcesz uatrakcyjnić rodzinne kolacje czy letnie przyjęcia? Sięgnij po delikatny napój o smaku pomarańczy i szampana.