piwo jasne

Piwo jasne pełne a ciemne – czym różnią się od siebie te dwa główne style piwowarskie? Charakterystyka jasnego piwa

Sklepowe półki wręcz uginają się od różnych rodzajów piwa. Ten popularny trunek doczekał się wielu odmian, by wpisać się w różne gusta. Piwo jasne o delikatnym smaku i orzeźwiającej piance jest zdecydowanie najbardziej popularne z nich wszystkich. Dlaczego?

Smak chmielu zamknięty w ciemnej butelce z pewnością jest ci dobrze znany. Piwo jasne to jeden z najchętniej kupowanych trunków na całym świecie. Ta ogólna nazwa zwykle używana jest zamiennie z określeniem lager, które oznacza piwo dolnej fermentacji, średnio alkoholowe. Lagery to właśnie najpopularniejsze piwa świata, liczące też najwięcej rodzajów – które w praktyce mogą być i jasne, i ciemne. Piwo jasne to przede wszystkim orzeźwiający smak, piękny kolor i charakterystyczna pianka.

Piwo jasne – charakterystyka smaku i wyglądu

Trunek musi spełniać kilka podstawowych warunków, aby był piwem jasnym. Główna różnica między odmianami jasnymi a piwami ciemnymi to zawartość alkoholu.

  1. Tak zwane jasne pełne powinno być lekkie, o mniejszej zawartości alkoholu.
  2. Produkuje się je tradycyjnie ze słodu jęczmiennego, który nie jest palony ani dymiony. To właśnie dzięki temu barwa piwa jest charakterystycznie złocista, a jego smak pozostaje delikatny.
  3. Obowiązkowym dodatkiem są też drożdże Saccharomyces carslbergensis. Działają one najsprawniej w temperaturze około 8–13 stopni Celsjusza.
  4. Jasne piwa, które przechowywane są w niskich temperaturach, zwykle potrzebują nieco dłuższego czasu na odpowiednie sfermentowanie.
  5. Przy produkcji takiego trunku początkowy ekstrakt cukrów w beczce powinien wynosić pomiędzy 10 a 14%.
  6. Skutkuje to ostatecznym stężeniem alkoholu na poziomie około 4,5–6,2%. Przy piwach ciemnych alkoholu może być nawet do 12%.
Zobacz też:  Weizen to typowe niemieckie piwo pszeniczne o bogatym smaku. Dowiedz się, jak powstaje i dlaczego warto go spróbować!

Jak pić piwo jasne?

Polskie piwa jasne zawierają przeważnie od 5 do 6% alkoholu. Są to dobrze wywarzone napoje o lekko słodowym smaku, z wyczuwalną lecz nieprzytłaczającą goryczką. Każdy smakosz piwa z pewnością się zgodzi, że najlepiej smakują mocno schłodzone, w upalne letnie miesiące. Wówczas można cieszyć się nie tylko wywarzonym smakiem, lecz także właściwościami orzeźwiającymi. Piwo jasne najlepiej podawać w wysokich szklankach, pokalach lub kuflach.

Jasne pełne – odrobina historii klasycznego alkoholu

Różne rodzaje piw tworzone są od ponad 6 tysięcy lat. W tym czasie ewoluowały na wiele różnych sposobów, w zależności od regionu, dostępnych surowców i technologii. Prawdziwa rewolucja tego trunku nastąpiła w XIX wieku, wraz z rozwojem technologii i nauki. Jasny lager sięga swoją historią dość daleko; warzony jest od ponad stu lat – trzeciej dekady XX wieku.

Tradycja tego klasycznego piwa wykształciła się w Europie, w szczególności w Niemczech. Wywodzi się od bawarskiego stylu Helles, czyli piwa monachijskiego jasnego. Mimo że jest to właściwie najbardziej podstawowa wersja piwa, rozprzestrzeniła się i zyskała wiele ciekawych wariacji charakterystycznych dla konkretnych rejonów.

Piwo jasne, które jest dziś dobrze znane każdemu, wywodzi się z wieloletniej niemieckiej i ogólnoeuropejskiej tradycji piwowarskiej. Jest ono dużo lżejsze, jaśniejsze w barwie i bardziej przejrzyste niż piwa ciemne. Swoją niezwykłą popularność zawdzięcza prawdopodobnie właśnie tej uniwersalności i delikatnemu smakowi. Obecnie ten rodzaj piwa zdecydowanie króluje na półkach sklepowych Polski i całej Europy. Nie da się przy tym powiedzieć, że jasne piwa są nudne – znajdziesz dziesiątki rodzajów o nieco innych proporcjach, z różnymi typami słodów, chmielu oraz ekstraktu.

Ocena