Piwo rżnięte

Piwo rżnięte, czyli řezané pivo – piwo ciemne i jasne w proporcji pół na pół. Poznaj ten niepowtarzalny smak!

Czy wiesz, że wyraz „rżnięte” potocznie znaczy „oszukane”? Zdecydowanie warto go jednak spróbować! Piwo rżnięte wyróżnia się spośród innych zarówno swoim smakiem, jak i wyglądem. Dowiedz się o nim więcej!

Piwo rżnięte jest popularną specjalnością Czech i Słowacji. Dostaniesz je tam pod nazwą řezané pivo niemalże w każdej gospodzie. Receptura ta znana jest też na zachodzie Europy, w krajach anglosaskich, jako „black and tan”. W Polsce jest to odmiana należąca do bardzo rzadkich. Jeśli więc nadarzy ci się okazja do spróbowania tego nietypowego trunku – koniecznie z niej skorzystaj!

Piwo rżnięte – co to takiego?

Piwo rżnięte to napój łączony – składa się on w równych proporcjach piwa ciemnego i jasnego. Nie wystarczy jednak połączyć ze sobą w ten sposób dowolnych dwóch trunków różniących się od siebie kolorem. Sztuka polega na tym, by odpowiednio dobrać do siebie te piwa. Ważny jest też sposób nalewania, który umożliwi stworzenie dwóch wyraźnie oddzielonych od siebie warstw.

Kluczem do idealnego piwa rżniętego jest właściwe zestawienie ze sobą smaków dwóch różnych piw

Powinny się od siebie różnić, lecz nie gryźć się ze sobą. Często używa się trunków uzupełniających się pod względem smaku i aromatu. Może to być na przykład słodki i gęsty ciemny porter i lekki lager z wyraźną goryczką. Nie popełnij błędu wymieszania piw, gdy dostaniesz pięknie nalany, rozwarstwiony napój. Mieszanie piwa jasnego z ciemnym w proporcjach pół na pół pozwala uzyskać smaki nieosiągalne w żaden inny sposób.

Zobacz też:  Doppelbock – poznaj wszystkie sekrety tego piwa

Jak nalewać piwo ciemne i jasne, by stworzyć warstwy?

Jak wlać do szklanki piwo jasne i ciemne w taki sposób, by nie zmieszały się ze sobą, tworząc jednolity trunek? Należy tu sięgnąć po podstawową wiedzę fizyczną – trunki nie będą się łączyć zbyt szybko ani łatwo, jeżeli będą miały różną gęstość. Aby to zapewnić, można kierować się dwoma zasadami:

  • ciecze mają inną gęstość, jeśli różnią się od siebie temperaturą. Woda ma największą gęstość w temperaturze 4 stopni Celsjusza. Dlatego też jasne piwo lane na spód szklanki powinno być mocno schłodzone. Jeśli dolewane na górę piwo ciemne będzie cieplejsze, nalewanie będzie prostsze;
  • gęstość piwa zależy też od jego stopnia odfermentowania, sytości, poziomu słodowości i słodkości. Najlepiej więc zestawić ze sobą trunek cięższy i głębszy z lekkim.

Piwo rżnięte należy nalewać powoli i spokojnie

W przeciwnym razie, nawet spełniając powyższe warunki, napoje mogą się ze sobą wymieszać. Zacznij od nalania jasnego, zimnego piwa do przezroczystego szkła. Powstanie piany jest tutaj pożądane. Następnie połóż sporą łyżkę na szklance, wypukłą stroną do góry. Lej ciemne, cieplejsze piwo powoli – tak, aby spływało po wybrzuszeniu łyżki. Może to zająć ci kilka minut, ale warstwowy efekt jest tego naprawdę wart!

Řezané pivo – czy piwo sprzedawane w butelce to to samo?

W Polsce piwo rżnięte można znaleźć na półkach sklepowych w butelkach. Pojawia się tu pytanie – czy faktycznie można tutaj mówić o piwie rżniętym? Niestety nie. Ten trunek inspirowany jest czeską tradycją i tworzony na bazie dwóch różnych słodów: jasnego i ciemnego.

Zobacz też:  Kellerbier, czyli znany niemiecki styl piwa. Poznaj jego specyfikę!

Jest to co prawda ciekawe piwo o niepowtarzalnym smaku. Nie da się jednak w żaden sposób odtworzyć wizualnego i smakowego wrażenia mieszania piw w jednej butelce. Magia prawdziwego piwa rżniętego polega właśnie na łączeniu ze sobą dwóch całkowicie odmiennych piw.

Piwo rżnięte to prawdziwy przysmak południowych sąsiadów Polski. Kto jeszcze nigdy go nie próbował, powinien koniecznie to zrobić! Warto w tym celu udać się do czeskiej gospody w okolicy lub spróbować odtworzyć rzezane piwo samodzielnie. Podobnych walorów smakowych i estetycznych nie da się uzyskać na żaden inny sposób!

Ocena