piwa-bezglutenowe

Piwa bezglutenowe – trunki dla osób, które chcą unikać glutenu w diecie!

Piwa bezglutenowe pozwalają cieszyć się złocistym trunkiem osobom, które chcą unikać glutenu. Coraz więcej browarów ma w swojej ofercie ten rodzaj piwa. Zobacz, co warto wiedzieć o piwach niezawierających glutenu!

Ocena

Jeszcze do niedawna osoby z nadwrażliwością na gluten miały problem z dostępem do odpowiednich dla nich produktów. Obecnie się to zmienia, a produkty bezglutenowe są już w większości sklepów. Piwa bezglutenowe nie są wyjątkiem. Na półkach sklepowych jest już ich całkiem sporo. Jęczmień jest jednym z najczęściej spotykanych składników w piwie, zawiera on jednak gluten. Piwowarzy znaleźli na to sposób. Jeżeli chcesz wiedzieć jaki, to koniecznie przeczytaj ten artykuł!

Piwa bezglutenowe – dla kogo?

Gluten jest jednym z najpoważniejszych alergenów. Wywołuje on problemy z trawieniem i zdrowiem ogólnym. Białko to można znaleźć w pszenicy. Wiele produktów dostępnych obecnie na rynku jest pozbawiona glutenu i pozwala na jedzenie ulubionych potraw bez obaw, że wpłyną one negatywnie na organizm. Piwo bezglutenowe powstało z myślą o osobach chorujących na celiakię, nietolerujących glutenu lub chcących usunąć go z diety. Dzięki coraz większej dostępności piw bezglutenowych każdy może cieszyć się smakiem złocistego trunku.

Jak powstaje piwo bezglutenowe?

Zacieranie słodu to jeden z pierwszych etapów w produkcji piwa. Proces ten polega na wsypaniu słodu do wody, której temperatura jest zależna od stylu piwa, który chce stworzyć piwowar. W czasie zacierania do brzeczki przechodzi część białek frakcji glutenowej, dlatego właśnie większość piw dostępnych na rynku nie można nazwać bezglutenowymi. Browar chcący uzyskać piwo bezglutenowe musi poddać je specjalnej obróbce. Polega to na dodaniu enzymów hydrolizujących, które rozbijają łańcuchy białkowe.

Zobacz też:  Weizenbock – czym jest koźlak pszeniczny i jakie są jego wyróżniki?

Należy jednak pamiętać, że dodanie enzymów hydrolizujących i późniejsza filtracja piwa nigdy nie sprawią, że piwo będzie całkowicie wolne od glutenu. Każda partia piwa bezglutenowego musi być sprawdzana na zawartość glutenu. Aby piwo mogło być uznane za wolne od tego białka, musi zawierać mniej niż 20 ppm glutenu w gotowym trunku. Takie piwa mają specjalne oznaczenie w postaci przekreślonego kłosa.

Piwo bezglutenowe – gdzie je kupić?

Piwo bezglutenowe można już znaleźć w prawie wszystkich większych sklepach, które mają działy z produktami alkoholowymi. Rozpoznasz je po znaku przekreślonego kłosa, który znajdował się będzie na etykiecie butelki lub na puszce. Jeżeli masz problem ze znalezieniem piw bezglutenowych w swoim sklepie, to zawsze możesz udać się do piwnego sklepu specjalistycznego. W takich sklepach zwykle pracują pasjonaci, którzy na pewno znajdą odpowiedni dla ciebie trunek.

Jakie są rodzaje piwa bezglutenowego?

Piwa bezglutenowe to nie tylko klasyczne jasne lagery. Coraz więcej browarów decyduje się stworzyć bezglutenowe wersje mniej popularnych stylów piwnych. Na półkach sklepów możesz natknąć się na piwa ciemne, które nie zawierają glutenu. Szczególnie ciekawe są jednak piwa zawierające nowofalowe chmiele, a takich powstaje coraz więcej. Cechują się one wyczuwalną goryczką oraz aromatem owoców cytrusowych i tropikalnych. Na półkach sklepów znajdziesz również bezalkoholowe i smakowe piwa pozbawione glutenu.

Czy piwo bezglutenowe różni się od zwykłego?

Amatorowi sensoryki piwnej bardzo ciężko będzie rozróżnić piwo zawierające gluten od piwa, które go nie zawiera. Smak oraz aromat jest praktycznie taki sam, jak w zwykłych piwach. Osoby, które zmuszone są do picia bezglutenowego piwa, nic nie tracą. Problemem może być jedynie dostępność, bo o ile w większych sklepach bez problemu trafisz na piwa bezglutenowe, to w osiedlowych sklepikach może być już z tym problem.

Zobacz też:  Czym charakteryzuje się dortmunder? Sprawdź, czy będzie odpowiadać twojemu podniebieniu!

Czy piwo bezglutenowe jest bezpieczne?

Produkty oznaczone przekreślonym kłosem powinny być bezpieczne dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu. Jeżeli znajdziesz taki produkt na półce, to oznacza, że został on specjalnie przebadany i sprawdzony pod kątem zawartości tych białek.

Piwa bezglutenowe to dobry wybór dla osób, które zmagają się z celiakią i nietolerancją glutenu. Smakują one praktycznie tak samo, jak tradycyjne trunki. Coraz więcej browarów stawia na zróżnicowanie stylów piw bezglutenowych, więc osoby na diecie bezglutenowej nie są skazane na monotonię!