irish red ale

Czym jest irish red ale? Poznaj irlandzki smak piwa!

Irlandia to jedno z miejsc w Europie, gdzie piwo jest nader popularne. Nie może więc dziwić, że Irlandczycy mogą się pochwalić swoim własnym, smacznym i unikatowym stylem piwa. Jest to irish red ale. Sprawdź, czym dokładnie się charakteryzuje.

Zapewne, gdy myślisz o irlandzkich piwach, pierwszym skojarzeniem, które przychodzi ci do głowy, jest Guinness. Jednak przestrzenie zielonej wyspy skrywają także inne browarnicze cuda. Zalicza się do nich właśnie irish red ale, które niniejszym przedstawiamy.

Irish red ale – trochę historii

Początków owego trunku można szukać w zamierzchłych czasach. Jeszcze w połowie pierwszego tysiąclecia naszej ery, kiedy to irlandzcy misjonarze przybyli na kontynent europejski. W okresie średniowiecznym w samej Irlandii przebywali zaś wikingowie, a także Celtowie. Wszystkie te grupy warzyły swoje piwa. Można znaleźć pogłoski świadczące o tym, że już w dawnych wiekach w Irlandii warzono piwo o czerwonej barwie. Kto uczynił to pierwszy? Trudno określić.

Należy jednak w tym miejscu zaznaczyć, że owo piwo warzone w dawnych wiekach znacząco różniło się od wersji, która jest znana obecnie. Dziś to piwo z zasady przypominające nieco angielskiego bittera, tyle że będące jego bardziej słodową wersją, która odznacza się mniejszą ilością chmielu.

Zobacz też:  Radlery – piwa mieszane z lemoniadą. Dlaczego warto ich spróbować?

Irish red ale – mnogość przykładów

Obecnie piwo w stylu irish red ale warzone jest w wielu miejscach. Co ciekawe, współcześnie jest to piwo, które większą popularnością cieszy się w Stanach Zjednoczonych niż w samej Irlandii. To styl, który w ramach piwnej rewolucji (czyli rozwoju browarów rzemieślniczych, który dokonał się przede wszystkim właśnie w Stanach) niejako odżył. Tym samym trudno byłoby wskazać jedno flagowe piwo, które można by uznać za najbardziej reprezentatywnego przedstawiciela tego gatunku.

Nie oznacza to oczywiście, że irish red ale nie ma cech, które w jednoznaczny sposób wyróżniałyby ten styl od innych. W największym skrócie można do nich zaliczyć przede wszystkim charakterystyczną czerwoną barwę trunku. Ale nie tylko. Warto także zwrócić uwagę na relatywnie niską goryczkę, którą prezentuje to piwo oraz wyrazisty charakter słodowy jak na trunek w stylu ale. To jednak ogólne rozróżnienia. Należy bowiem pamiętać, że irish red ale to szereg różnorodnych wariantów warzonych przez piwowarów z różnych stron świata.

Irish red ale – ogólne wrażenia i surowce, z których robione jest piwo

Irish red ale to piwo, w którym wyraźnie wyczuwalna jest słodowość. Aromat i smak piwa uwidaczniają ponadto nuty karmelowe oraz przywodzące na myśl smak toffi. Co do zasady podstawowym surowcem związanym z tym piwem jest słód pale ale. Jednak mogą się tu pojawić także słody karmelowe lub monachijskie.

Zobacz też:  Piwo west coast IPA – opis amerykańskiego, mocno chmielowego piwa

Skąd bierze się specyficzny czerwony kolor, który jest wyróżnikiem irish red ale? Jest on związany z wykorzystaniem prażonego jęczmienia jako dodatku. To właśnie jęczmień odpowiada za bursztynową barwę. Barwa ta co do zasady powinna być klarowna, a zmętnienie nie jest pożądane. W przypadku tego piwa wykorzystywane są przy tym drożdże, które mają neutralny profil. Są to drożdże górnej fermentacji.

Irish red ale – aromat i smak

W aromacie piwa można wyczuć wyraziste nuty słodowe, a także domieszkę karmelu. To więc zestaw ciekawych doznań. Chmiel w przypadku tego piwa nie jest mocno wyczuwalny. Jeżeli już się pojawia, ma dość delikatny kwiatowy charakter. W aromacie mogą się także pojawić nuty maślane, które mogą przywodzić na myśl na przykład oblany masłem popcorn.

W smaku powinna również występować słodowość oraz w pewnej mierze karmelowość. Piwo jednak w żadnym wypadku nie powinno być słodkie. Nuty karmelowe powinny być bardzo subtelne, a sam finisz mieć charakter wytrawny. W smaku także mogą się pojawić maślane nuty.

Irish red ale – goryczka i odczucie w ustach

Z zasady nie jest to piwo bardzo goryczkowe. Jednak w związku z występowaniem w piwie ciemnych słodów goryczka powinna być wyczuwalna. Powinna mieć poziom niski lub średnio niski. Wyższa goryczka może świadczyć o wadach piwa.

Irish red ale z reguły powinno być dość treściwe, choć za sprawą obecnego w piwie diacetylu może ono także przejawiać określony poziom gładkości. Nie jest to przy tym trunek bardzo wysycony.

Zobacz też:  Piwo – historia, tradycja i warzenie. Co warto wiedzieć o złotym trunku?

Irish red ale – podsumowanie

Omówione tu irlandzkie piwo górnej fermentacji to z pewnością powód do chluby zielonej wyspy. To trunek, który od lat ma swoje miejsce w świecie browarniczym. Stanowi on idealną propozycję dla tych, którzy chcą skosztować piwa lekkiego i słodowego, jednak odróżniającego się od typowych lagerów czy pilznerów, a jednocześnie dostarczającego ciekawego wytrawnego finiszu.

Ocena