bitter

Bitter – lekkie piwo sesyjne prosto z Wielkiej Brytanii!

Bitter to piwo górnej fermentacji, które powstało w Wielkiej Brytanii. Jest to lekki i sesyjny trunek, który jest bardzo popularny w angielskich barach. Niewielka zawartość alkoholu sprawia, że piwo jest bardzo pijalne. Dowiedz się więcej o tym stylu piwa!

Ocena

Nazwa „bitter” po raz pierwszy pojawiła się w XIX wieku w epoce wiktoriańskiej. W tym czasie było to piwo bardzo popularne wśród angielskiej klasy średniej. Później bitter cieszył się coraz mniejszą popularnością. Tak było aż do lat 60. XX wieku, kiedy to za sprawą małych browarów piwa w tym stylu zaczęły pojawiać się w większości angielskich barów. Obecnie bitter jest piwem bardzo często spotykanym na kranach barów i w sklepach.

Bitter – charakterystyka stylu

Bitter, jak większość dawnych stylów piwnych, przez lata ewoluował. Największym problemem przy przedstawieniu charakterystyki bittera jest to, że ciężko znaleźć granicę między nim a klasycznym pale ale. Najczęściej swoje słabsze piwa browary nazywają bitterami, mocniejszym nadają tę drugą nazwę. Samego bittera można obecnie podzielić na trzy kategorie w zależności od mocy:

  • strong bitter;
  • best bitter;
  • ordinary bitter.

Większość zasypu stanowi słód pale ale. Do bittera dodaje się także słód karmelowy oraz cookie. Do chmielenia używa się klasycznych odmian angielskich. Obecnie bardzo popularne jest dodawanie chmieli nowofalowych i taka wersja piwa nazywana jest american bitterem. Poniżej prezentujemy charakterystykę najbardziej klasycznej wersji stylu.

Bitter – wygląd

Piwo ma barwę ciemnozłotą lub miedzianą. Przy produkcji używa się karuku, dlatego piwo jest bardzo klarowne. Angielskie piwa są bardzo często nisko wysycone, podobnie jest z bitterem. Piana jest biała i zwarta.

Zobacz też:  Piwo jasne pełne a ciemne – czym różnią się od siebie te dwa główne style piwowarskie? Charakterystyka jasnego piwa

Bitter – aromat

Najbardziej wyczuwalne w bitterze są klasyczne angielskie chmiele, które charakteryzują się aromatem kwiatowym i ziemistym. Mniej wyczuwalne są aromaty pochodzące ze słodów, czyli biszkoptów i tostów, które uzupełnione są przez toffi i karmel.

Bitter – smak

Bitter w smaku powinien mieć średniowyczuwalny chmiel. Można także wyczuć smaki pochodzące ze słodu, czyli tostowość, biszkoptowość oraz nuty toffi i karmelu. Goryczka dominuje nad słodowością. Piwo jest bardzo pijalne, dlatego tak popularne jest w barach.

Bitter to lekkie i sesyjne piwo. Szczególnie warto spróbować wersji serwowanych w angielskich barach. Bitter to styl mający naprawdę długie tradycje, jego smak powinien znać każdy miłośnik złotego trunku.