hefeweizen

Hefeweizen – piwo pszeniczne jasne. Orzeźwiający, niemiecki browar na bazie słodu pszenicznego

Ocena

Hefeweizen to lekkie piwo jasne pszeniczne. Kojarzone jest przede wszystkim z bawarskim stylem piwowarstwa, choć jego historia sięga znacznie dalej. Ten orzeźwiający napój alkoholowy idealnie nadaje się na ochłodzenie podczas ciepłej wiosny i lata.

Nazwę hefeweizen można przetłumaczyć dosłownie jako piwo drożdżowo-pszeniczne”. Doskonale obrazuje to sposób tworzenia tego gatunku. Napój ten może zaskoczyć cię swoimi charakterystycznymi bananowymi i goździkowymi aromatami. Zawdzięcza je wyłącznie rodzajom drożdży używanych podczas produkcji. Klasyczne piwo pszeniczne nie zawiera żadnych innych dodatków smakowych! Mocno gazowane, lekkie i jasne hefeweizen najlepiej smakuje schłodzone, dlatego też jest ulubionym wyborem na upalne miesiące.

Hefeweizen, czyli piwo pszeniczne jasne

hefeweizen czyli piwo przeniczne jasne

W języku niemieckim hefe oznacza po prostu „drożdże”. Potocznie hefeweizen nazywane jest po prostu Weissbier, czyli piwem białym (weissbiały”) lub pszenicznym (weizen – „pszenica”). Możesz też spotkać się z popularnym angielskim określeniem – wheat beer. Istnieją też jednak jego ciemne odmiany. Piwo produkowane jest ze słodu jęczmiennego z dodatkiem pszenicy lub ze słodu pszenicznego. Istotnym dodatkiem są też drożdże górnej fermentacji. Według niemieckich standardów ilość pszenicy potrzebna do wyprodukowania tego piwa górnej fermentacji powinna wynosić od 50 do 70%. Resztę mieszanki powinien stanowić słód pilzneński.

Zobacz też:  Składniki piwa – jak wygląda proces produkcji piwa?

Jak smakuje to piwo?

Hefeweizen odznacza się lekko wyczuwalnymi aromatami goździków i bananów. Może być to zaskakujące, ponieważ do piwa nie dodaje się żadnych tego typu dodatków. Smak tego trunku powinien być zbożowy, chlebowy, z nutami słodu i powyższych aromatów oraz umiarkowanie słabej goryczki.

Niska zawartość chmielu oznacza, że ten alkohol nie będzie miał szczególnie mocnej goryczki. Ma natomiast charakterystycznie dużą, gęstą pianę. „Drożdżowy” dodatek w nazwie wcale nie oznacza, że jest to piwo szczególnie mocne. Wręcz przeciwnie – zawiera umiarkowaną ilość alkoholu na poziomie 4,3–5,6%. Mocno gazowane, orzeźwiające, o specyficznym pszenicznym aromacie – jest ulubionym napojem wielu piwnych smakoszy.

Rodzaje tego niemieckiego trunku

Klasyczne piwo pszeniczne podawane jest w wysokich szklankach z cienkiego szkła – wąskich u dołu, rozszerzających się ku górze. Kształt ten zapewnia większą trwałość gęstej piany piwa w bawarskim stylu weizen.

Popularne niemieckie piwa tego typu, które możesz znaleźć w sklepach to m.in.:

  • Weihenstephaner Hefe-Weissbier;
  • Paulaner Weissbier;
  • Franziskaner Hefe-Weissbier.

W Polsce dostępne są piwa pszeniczne ze znanych browarów, jak i mniej znane wersje kraftowe, które potrafią zachwycać głębią swojego smaku.

Hefeweizen – historia pszenicznego browaru

hefeweizen historia pszenicznego browaru

Hefeweizen kojarzy się dziś przede wszystkim z Niemcami. Jego historia sięga jednak znacznie dalej – samych początków piwowarstwa, czyli około 6 tysięcy lat wstecz. Tworzenie pszenicznego piwa praktykowane było w Sumerze, Babilonie, starożytnym Egipcie, a także na dworach i klasztorach średniowiecznej Europy. Było to możliwe za sprawą łatwej dostępności surowca piwowarskiego jakim jest pszenica.

Zobacz też:  Piwa regionalne – poznaj bogatą ofertę browarów regionalnych!

Tradycja hefeweizen w Niemczech

tradycja hefeweizen w niemczech - hefeweizen historia pszenicznego browaru

Termin hefe-weizen po raz pierwszy został użyty w Niemczech w 736 roku. Ten styl piwowarstwa prawdopodobnie narodził się w tamtejszych zakonach, bazując na dotychczasowo istniejącej tradycji. Formalnie przypieczętowała ją bawarska ustawa o czystości piwa, podpisana w 1516 roku. Zawężała ona dopuszczalne składniki piwa tylko do trzech produktów (wody, słodu i chmielu). Drożdże były tu pominięte ze zwykłej niewiedzy, że to właśnie na nich opiera się cały proces fermentacji.

Czy da się przygotować to piwo w domu?

Choć ten rodzaj piwa jest często dostępny w sklepach, można też warzyć je w domowych warunkach. Nie jest to szczególnie trudny proces – a potrafi być bardzo satysfakcjonujący, szczególnie dla pasjonatów piwowarstwa.

Hefeweizen to popularne niemieckie piwo o barwie słomkowej lub ciemnozłotej. Bywa lekko mętne, ze względu na obecność drożdży i białek. To klasyczne, lekkie, aromatyczne i mocno gazowane piwo zwieńczone charakterystyczną białą, trwałą pianą. Jego zalety podkreśli wysoka szklanka z cienkiego szkła, rozszerzająca się ku górze. Spośród innych piw wyróżnia je bananowo-goździkowy aromat i chlebowy posmak.