nalewka z tarniny

Nalewka z tarniny – prosty przepis na domowy trunek o dobroczynnych właściwościach

Nalewka z tarniny jest znacznie mniej popularna niż inne domowe trunki. Jej przygotowanie jest jednak naprawdę proste, a smak przypada do gustu większości osób. Właśnie dlatego warto przyrządzić ją w swoim domowym zaciszu.

Tarnina, która jest również znana jako tarka albo śliwa tarnina, to nic innego jak roślina, której owoce są chętnie wykorzystywane do różnego rodzaju przetworów. Suszone używane są do tworzenia leczniczego odwaru. Z kolei za sprawą przemrożonych owoców będziesz w stanie przygotować smaczną tarninówkę. Co warto wiedzieć na ten temat?

Czym tak naprawdę jest tarnina?

Tarnina to całkiem wysoki ciernisty krzew należący do rodziny różowatych. Występuje w umiarkowanym klimacie i łączy się z innymi śliwami. Co ciekawe, właśnie w taki sposób powstała popularna śliwa domowa. Owoce tarniny charakteryzują się niedużym rozmiarem oraz kulistym kształtem. Ich smak jest delikatnie gorzki, cierpki, a zarazem kwaśny. Znacząco łagodnieje jednak po przemrożeniu, dlatego finalnie nalewka z tarniny smakuje naprawdę świetnie. 

Do czego wykorzystuje się tarninę?

Owoce tarniny używane są do przyrządzania takich przetworów, jak dżemy, soki, wina, powidła czy nalewki. Jej owoce, kwiaty oraz liście wykorzystywane są w medycynie naturalnej jako środek moczopędny oraz przeciwbiegunkowy. Tarnina to bardzo pożyteczna i miododajna roślina, która zapewnia wiele twardego drewna. Jej krzewy są pokryte cierniami, dzięki czemu ptaki i inne zwierzęta znajdują w nich swoją ostoję. Jakimi właściwościami charakteryzuje się nalewka z tarniny?

Nalewka z tarniny – właściwości

Tarnina to roślina, która na bardzo szeroką skalę wykorzystywana jest w medycynie ludowej. Leczy ona wszelkie dolegliwości żołądkowe, a także wspomniane schorzenia układu moczowego. Co ciekawe, działa ona przeciw biegunce, jak i sama charakteryzuje się właściwościami przeczyszczającymi. W owocach tarniny znajdziesz takie składniki, jak:

  • witamina C;
  • witaminy z grupy B;
  • flawonoidy;
  • fitosterol;
  • kwasy;
  • garbniki.
Zobacz też:  Nalewka z cukierków lodowych, czyli babcina metoda w nowoczesnej formie

Na jakie choroby nalewka z tarniny okazuje się zbawienna?

Tarninówka bardzo pozytywnie działa w przypadku, gdy borykasz się z kamicą moczową, zapaleniem pęcherza moczowego albo stanem zapalnym nerek. Co więcej, usprawnia przemianę energii oraz materii, a także poprawia mechanizm oczyszczania organizmu. Na tym nie koniec, ponieważ nalewka z tarniny okazuje się nieoceniona, jeśli masz problem z poziomem złego cholesterolu czy wysokim ciśnieniem krwi. W związku z tym poleca się ją wszystkim osobom, które cierpią na rozmaite schorzenia serca. 

Kiedy warto zbierać owoce tarniny?

Tarnina występuje jako krzew nieopodal dróg oraz lasów. Nic nie stoi zatem na przeszkodzie, abyś samodzielnie zebrał jej owoce na swoją własną nalewkę. Warto, abyś zrobił to w okolicy października i listopada. To właśnie ten czas jest najlepszy, gdyż pierwsze przymrozki sprawiają, że tarnina traci sporo ze swojej kwasowości. Jeśli jednak nie masz takiej możliwości i zbierzesz jej owoce wcześniej, pozostaw je w zamrażarce na 12 do 24 godzin, a ich nieprzyjemny smak z pewnością ustąpi, co pozytywnie wpłynie na smak późniejszej nalewki.

Nalewka z tarniny – przepis na domowy trunek

Jak już wiesz, nalewka z tarniny cechuje się wieloma pozytywnymi właściwościami. W związku z tym nie pozostaje nic innego, jak zapoznać się z przepisem na ten alkohol.

Składniki:

  • 1 kg cukru;
  • 1 kg owoców tarniny;
  • 1 l spirytusu o mocy 70%.

Przygotowanie:

  1. Zbierz owoce tarniny, umyj je i pozostaw w zamrażarce na dobę, jeśli nie zrobiłeś tego w okresie przymrozków.
  2. Wydryluj jagody, aby pozbyć się pestek.
  3. Umieść tarninę w słoiku, zasyp cukrem i zalej spirytusem.
  4. Pozostaw mieszankę w ciepłym miejscu na okres 3–4 miesięcy.
  5. Po upływie tego czasu przefiltruj całość przez sitko lub gazę.
  6. Przelej alkohol do butelek.
  7. Pozostaw trunki w chłodnym i zacienionym miejscu na około pół roku.
  8. Kiedy 6 miesięcy minie, twoja nalewka z tarniny będzie gotowa. 
Zobacz też:  Pimento – czym jest, jak przygotować i jak zastosować w drinkach?

Nalewka z tarniny dla cierpliwych, czyli ten sam trunek w nieco innej odsłonie

Domowe alkohole rządzą się swoimi prawami, dlatego w większości wypadków możesz je dowolnie modyfikować. Nie inaczej jest w przypadku nalewki z tarniny, gdyż jej moc oraz smak możesz dopasowywać do swoich własnych upodobań. Jakich składników będziesz potrzebował do innego przepisu?

  • 0,5 l wódki;
  • 1 kg owoców tarniny;
  • 0,5 l spirytusu 70% lub 96%;
  • 2 szklanki cukru.

Nalewka z tarniny – przygotowanie:

  1. Owoce zebrane po pierwszych przymrozkach dokładnie umyj i wydryluj. Nalewka z tarniny bez drylowania nie jest polecana, gdyż pestki tej rośliny zawierają wiele cyjanowodoru.
  2. Zalej całość wódką oraz spirytusem.
  3. Odstaw mieszankę w ciepłe oraz zacienione miejsce na około 3 dni, co jakiś czas potrząśnij słoikiem.
  4. Kiedy czas minie, zlej alkohol oraz umieść go w lodówce, pozostałe składniki zasyp cukrem i poczekaj, aż utworzy się syrop.
  5. Zlej alkohol do słoja oraz pozostaw całość na około 2 tygodnie.
  6. Po 14 dniach rozlej trunek do butelek i pozostaw go w piwniczce na około 3 miesiące.

Jak sam widzisz, nalewka z tarniny to trunek, którego przyrządzenie nie wymaga zbyt wiele wysiłku. Składniki są tanie, a sama praca łatwa oraz przyjemna. Nic zatem nie stoi na przeszkodzie, abyś za kilka miesięcy cieszył się własnym, pysznym alkoholem.

5/5 - (1 vote)