porterówka

Porterówka – domowy przepis na świąteczną nalewkę!

Porterówka to rozgrzewająca oraz pełna smaku nalewka, która tworzona jest ze słynnego piwa. Mimo tego, że nie jest ona tak popularna jak wiśniówka czy jarzębiak, to naprawdę warto się nią zainteresować.

Ocena

Nalewka z piwa porter charakteryzuje się swoim słodkim smakiem oraz ciemnym kolorem. Właśnie dlatego wiele osób mówi o tym trunku jako o porterówce z kukułkami, gdyż twoje zmysły w czasie spożywania tego alkoholu przypomną ci właśnie o tych cukierkach. Co ciekawe, w większości przepisów ich nie znajdziesz, jednak zbliżony smak z pewnością przypadnie do ci do gustu, a porterówka już na zawsze pozostanie w twoim barku.

Czym jest piwo porter?

Porter to charakterystyczny styl ciemnego piwa, którego początek datuje się na XVIII wiek. Jego historia rozpoczyna się w Anglii, jednak nie trzeba było długo czekać, aby alkohol ten opuścił Zjednoczone Królestwo. Bardzo szybko pojawił się w Irlandii, USA i w krajach nadbałtyckich. Tak zwany porter bałtycki jest popularny również w Polsce. 

Wojny napoleońskie doprowadziły do blokady importu z Wielkiej Brytanii. Sam Napoleon ówcześnie raczył się słynnym szampanem o nazwie Moet et Chandon, jednak w krajach nadbałtyckich brakowało opisywanego piwa

Obecnie wielką popularnością cieszy się tak zwana porterówka, czyli nalewka z piwa porter. 

Porterówka – co warto wiedzieć na jej temat?

porterówka co wiedzieć

Nalewka porterówka to trunek tworzony na podstawie popularnego piwa. Alkohol ten ma swój niepowtarzalny charakter, dlatego poleca się go prawdziwym smakoszom. Nie jest zbyt słodki – to dzięki wykorzystywanej bazie. Wielką zaletą porterówki na bimbrze czy spirytusie jest fakt, że nie musi ona długo dojrzewać. Do degustacji będziesz mógł przejść niedługo po przygotowaniu nalewki.

Zobacz też:  Nalewka z kurek – domowy sposób na specyficzny alkohol z grzybów

Świąteczna porterówka – jak ją przyrządzić?

Świąteczny przepis na porterówkę jest dość wymagający, jednak efekt z pewnością zachwyci absolutnie wszystkich. Miodowe oraz korzenne aromaty tego trunku idealnie komponują się z klimatem świąt Bożego Narodzenia, co nie oznacza, że spożywanie nalewki na bazie piwa porter w innym terminie okaże się niestosowne!

Twoja porterówka z wódki musi być nastawiona na nie mniej niż 14 dni przed Wigilią lub pierwszą degustacją. Jest to spowodowane tym, że wyciąg alkoholowy przygotowywany z przypraw korzennych potrzebuje odrobinę czasu. Cały proces może skrócić przyrządzona wcześniej zaprawa, która wystarcza na więcej porcji. 

Jakich produktów będziesz potrzebował, aby uzyskać porterówkę z wódki? To:

  • 200 ml alkoholu 60-procentowego;
  • 40 g rodzynek;
  • 2 laski wanilii;
  • 1 laska cynamonu;
  • 5 goździków;
  • ⅓ gałki muszkatołowej;

Składniki te pozwolą ci na przygotowanie około 150 ml zaprawy, dzięki czemu będziesz w stanie stworzyć około 10 litrów samej porterówki na spirytusie. 

Jak wygląda skład porterówki?

  • 750 ml spirytusu;
  • 1 l piwa porter;
  • 250 ml wódki;
  • 300 g cukru (jeśli lubisz słodkie alkohole, możesz dodać go więcej, na przykład 500 g);
  • 30 ml gotowej zaprawy korzennej lub więcej, jeśli lubisz ten smak;
  • 75 g miodu.

Jak zrobić porterówkę?

  1. Gałkę muszkatołową, goździki oraz cynamon utłucz w moździerzu;
  2. opłucz oraz osącz rodzynki;
  3. posiekaj wanilię oraz rodzynki;
  4. wszystkie przyprawy zalej alkoholem, po czym odstaw na 14 dni;
  5. w ciągu dwóch tygodni regularnie wstrząsaj naczyniem;
  6. po upływie tego czasu przefiltruj całość do butelki;
  7. do dużego garnka wlej 500 ml porteru, podgrzej do około 80 stopni Celsjusza, dodaj miód oraz cukier, po czym mieszając, doprowadź całość do wrzenia;
  8. gotuj przez kilka minut, zbieraj pianę oraz szumowiny;
  9. zdejmij garnek z ognia, dodaj kolejne 500 ml piwa, a także zaprawę korzenną, po czym poczekaj, aż całość delikatnie ostygnie;
  10. mieszając, wlewaj powoli wódkę oraz spirytus.
Zobacz też:  Nalewka z jabłek, czyli popularne owoce w nietypowej formie dla dorosłych!

Gotowe! Nalewka porterówka może zostać rozlana do butelek. Pozostaw ją w chłodnym miejscu. Nie musisz czekać, aż dojrzeje, jednak z czasem będzie nabierała smaku.

Porterówka wymaga od ciebie nieco wysiłku, jednak jej smak zrekompensuje ci wszystko. Warto także spróbować wariantu z kawą.

porterówka jak zrobić

Porterówka z kawą – domowy przepis

Interesuje cię porterówka z kawą? Sprawdź poniższą wersję przepisu.

Składniki:

  • 200 g cukru;
  • 1 l piwa porter;
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej;
  • odrobina rodzynek;
  • opakowanie cukru waniliowego;
  • 2 łyżki miodu;
  • 0,5 l spirytusu.

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlej piwo, dodaj zarówno cukier zwykły, jak i waniliowy, po czym podgrzej na małym ogniu, aż do jego rozpuszczenia;
  2. kiedy już do tego dojdzie, a piana z piwa zniknie, dodaj rodzynki, miód oraz kawę rozpuszczalną;
  3. mieszaj wszystko aż do połączenia składników, po czym delikatnie wystudź porterówkę i przelej do słoja;
  4. całość zalej spirytusem;
  5. poczekaj około dwóch dni, aby wszystkie składniki się połączyły, po tym czasie porterówka będzie gotowa.

Święta bez spożywania domowych trunków z najbliższymi nigdy nie są takie same. Świąteczna porterówka idealnie sprawdza się w tej roli, dlatego przygotuj ją zawczasu. Twoja rodzina z pewnością ci podziękuje. Sam się przekonaj, że przepis na porterówkę wcale nie jest skomplikowany!