filtrowanie nalewki

Jak przefiltrować domową nalewkę? Poznaj najlepsze sposoby na filtrowanie nalewki

Filtrowanie nalewki to bardzo ważny etap w produkcji domowego napoju alkoholowego. Dzięki niemu uzyskany płyn będzie klarowny i pozbawiony zanieczyszczeń. Sprawdź skuteczne metody filtrowania nalewek, dzięki którym usuniesz wszelkie zanieczyszczenia i osad.

Ocena

Źle przeprowadzona filtracja znacznie zmniejsza klarowność oraz pogarsza smak trunku. W tym artykule pokażemy kilka sprawdzonych metod filtrowania, które można wykorzystać w produkcji nalewek i wódek. Dzięki temu każdy trunek będzie prezentować się estetycznie i apetycznie.

Filtrowanie nalewki – dlaczego jest tak ważne?

Filtrowanie nalewki to bardzo ważny etap produkcji domowego alkoholu. Prawidłowo przeprowadzony sprawi, że nasz trunek będzie idealnie klarowny i pozbawiony wszelkich zanieczyszczeń, osadu oraz resztek surowców użytych podczas przygotowania. Tak oczyszczona nalewka będzie pięknie prezentować się przelana do karafki oraz w kieliszkach. Dużo większa będzie także przyjemność podczas spożywania przejrzystego napoju. Filtracja ma także na celu pozbycie się niechcianego smaku i zapachu z przygotowanej nalewki. Zwykle proces ten jest dwuetapowy i polega na oddzieleniu owoców i przypraw od trunku za pomocą sitka, a następnie nalewkę przesącza się przez różne media filtracyjne.

Jakie są najlepsze metody na filtrowanie nalewki?

Filtrowanie nalewki w warunkach domowych jest dość trudne i czasochłonne, dlatego warto znać kilka podstawowych zasad, które sprawią, że cały proces będzie łatwiejszy, a efekt końcowy bardziej satysfakcjonujący. Bardzo ważną kwestią jest dokładne usunięcie piany, jaka powstaje na początku produkcji nalewki podczas podgrzewania cukru z wodą. Im bardziej klarowny będzie syrop, jaki dodajemy do nastawu, tym mniej pracy będzie wymagać późniejsze filtrowanie. Jest kilka metod, które możemy wykorzystać do klarowania nalewki przygotowanej własnoręcznie. Omawiamy je w dalszej części artykułu.

Zobacz też:  Nalewka z żyworódki – jak przygotować babciną nalewkę o świetnych właściwościach?

Odstanie

Zanim przystąpimy do dokładniejszego oczyszczania, warto odstawić naczynie z przygotowaną nalewką na kilkanaście dni po to, by wszystkie większe i cięższe zanieczyszczenia opadły na dno. Dzięki temu dalsze etapy oczyszczania domowego trunku będą znacznie łatwiejsze i bardziej efektywne. Po odstaniu naszą nalewkę musimy dokładnie przefiltrować. W tym celu jako media filtracyjne doskonale sprawdzą się ogólnodostępne wyroby, takie jak ręcznik papierowy, gaza, ściereczka lniana lub płócienna, wata kosmetyczna, bibuła filtracyjna lub filtr do kawy. Niezbędne będzie także uzbrojenie się w cierpliwość, która pozwoli nam starannie przeprowadzić cały proces.

Filtrowanie nalewki przez gazę

Po 2-tygodniowym odstaniu nasza nalewka wciąż wymaga dokładnego oczyszczenia i usunięcia z niej pozostałych zanieczyszczeń i osadu. Na tym etapie warto skorzystać z kilkakrotnie złożonej gazy opatrunkowej wykonanej z wyjałowionej bawełny. Gazę umieszczamy w lejku lub sicie, wylewamy nalewkę i czekamy, aż się przesączy. Tego typu materiał doskonale sprawdzi się w usuwaniu większych cząsteczek, które nie oddzieliły się od płynu. Jednocześnie gaza posiada dość szerokie oczka i bardzo dobrze przepuszcza ciecz, dzięki czemu oczyszczanie nie trwa długo oraz nie marnujemy dużej ilości nalewki.

Oczyszczanie za pomocą ściereczki

Do usuwania osadu i mniejszych cząsteczek idealnie sprawdzi się lniana lub płócienna ściereczka. Materiał ten szczególnie dobrze sprawdzi się w przypadku nalewek o klarownej strukturze. Trunki mętne lub z dużą ilością cukru będą się przesączać przez ściereczkę bardzo powoli oraz mogą ją sklejać. Gdy materiał przestanie przepuszczać płyn, należy nim lekko wstrząsnąć, by odblokować przepływ. W razie potrzeby można ściereczkę w dowolnym momencie wypłukać w czystej wodzie i ponownie umieścić w sitku.

Zobacz też:  Nalewka z gruszek – smak i aromat lata na zimowe miesiące

Bibuła filtracyjna

Bibuły filtracyjne, zwane także sączkami, doskonale nadają się do usuwania osadu i zawiesiny w nalewkach. Dostępne są w różnych rozmiarach i grubościach. Cienkie bibuły stosuje się do oczyszczania płynu z grubych i średnich zanieczyszczeń, bibuły średniej grubości idealnie sprawdzą się w przypadku średnich i drobnych cząsteczek, natomiast grube bibuły filtracyjne zatrzymają wszelkie drobiny i zawiesiny. Korzystanie z bibuły jest bardzo proste – wystarczy uformować z niej stożek i umieścić w lejku. Proces filtracji z użyciem bibuły trwa dość długo, lecz jest bardzo skuteczny i nadaje nalewce odpowiedniej klarowności. Zamiast bibuły można wykorzystać gruby ręcznik papierowy lub filtry do kawy.

Podsumowanie

Proces filtrowania nalewki to kluczowy etap podczas produkcji domowego alkoholu. Od jego przebiegu zależy ostateczny wygląd, smak i aromat naszego trunku, który następnie trafi do butelek na długie leżakowanie. Za pomocą kilku łatwo dostępnych akcesoriów możemy ten proces przeprowadzić z powodzeniem we własnym domu. Klarowanie trwa dość długo, dlatego warto zabezpieczyć naszą nalewkę, przykrywając ją dowolną pokrywką lub talerzykiem – dzięki temu nasz napój zachowa swoją moc.