nalewka z imbiru

Nalewka z imbiru na walkę z przeziębieniem

Nalewka z imbiru to nic innego, jak w pełni naturalny środek, który pomaga na wiele dolegliwości. Stoją za tym takie związki roślinne, jak witaminy, olejki eteryczne lub składniki mineralne.

Imbirówka charakteryzuje się swoim niesamowitym smakiem. Na próżno szukać innego domowego alkoholu, który jest od niej bardziej wyrazisty. Nie jest to jednak najważniejsze, gdyż trunek ten cechuje się zbawiennymi właściwościami leczniczymi. Z pewnością wiesz, że imbir powinien być jednym z elementów twojej diety, jeśli borykasz się z przeziębieniem. Szybka nalewka imbirowa jest równie skuteczna, dlatego warto się nią zainteresować.

Nalewka z imbirem – co stoi za jej sukcesem?

nalewka z imbirem co stoi za jej sukcesem

Nalewka z imbiru jeszcze w czasach starożytnych wykorzystywana była przeciw wielu dolegliwościom. W przypadku, gdy zastosujesz się do odpowiedniego dawkowania i weźmiesz pod uwagę przeciwwskazania, będziesz mógł skutecznie przeprowadzić terapię nalewką imbirową, która w wielu wypadkach okazuje się zbawienna. Roślina, z której przygotowuje się trunek, uprawiana jest od ponad 3000 lat. Od wieków imbir jest ceniony na całym świecie, jednak nie chodzi tutaj tylko i wyłącznie o sam jego smak. Jego działanie na ludzki organizm jest niezwykle pozytywne, dlatego na porządku dziennym używa się go w indyjskiej, chińskiej czy tybetańskiej medycynie naturalnej.

jakimi właściwościami charakteryzuje się nalewka imbirowa

Jakimi właściwościami charakteryzuje się nalewka imbirowa?

Nalewka z imbiru cechuje się właściwościami, które pochodzą z samego składu chemicznego tej rośliny. W jej kłączach znajdziesz kwasy organiczne, olejek eteryczny, witaminy czy składniki mineralne. Od setek lat imbir cechuje się działaniem przeciwbólowym. Badania przeprowadzane przez specjalistów potwierdziły także, że charakteryzuje się on właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwzakrzepowymi oraz przeciwwymiotnymi. Co ciekawe, postępując zgodnie ze wskazówkami zawartymi na stronie https://agropedia.pl/imbir-uprawa można uprawiać imbir także we własnym domu. Dzięki temu mamy pewność co do metod, jakie zastosowano w trakcie uprawy.

Ekstrakt z imbiru jest wykorzystywany do leczenia stanów zapalnych stawów oraz kości. Roślina ta jest również znana jako środek pozwalający zahamować rozwój bakterii, grzybów, wirusów i pasożytów. Właśnie dlatego nalewka z imbiru polecana jest osobom, które mają problemy z infekcjami dróg oddechowych. Na samym końcu musimy zaznaczyć, że alkohol i imbir współdziałają ze sobą, czego efektem jest rozgrzewanie wychłodzonego ciała. 

 

Nalewka z imbiru – kto powinien od niej stronić?

Mimo tego, że nalewka z imbiru to trunek, który bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie, niektóre osoby nie powinny jej spożywać. Oczywiste jest to, że w jej składzie zawarty jest alkohol, dlatego zarówno dzieci, jak i kierowcy muszą od niej stronić. Nalewki imbirowej nie poleca się także osobom, które chcą zrzucić parę kilogramów. W zaledwie 100 ml spirytusu zawarte jest aż około 600 pustych kalorii. Kiedy dodasz do tego niemałą ilość cukru, zauważysz, że nalewka z imbiru jest dość kaloryczna. Alkohol ten nie powinien być także przyjmowany przez kobiety w ciąży oraz matki karmiące piersią. Przeciwwskazaniem niepozwalającym spożywać imbirówki jest choroba pęcherzyka żółciowego oraz zażywanie leków przeciwzakrzepowych.

Nalewka imbirowa – przepis na cudowny trunek

nalewka imbirowa przepis na cudowny trunek

Nalewka z imbiru, cytryny i miodu to alkohol, który koniecznie musisz przygotować. Przepisy na takie trunki przekazywane są z pokolenia na pokolenie, dlatego możesz mieć pewność, że ich smak zawsze osiąga najwyższy poziom. Jakie składniki będą ci potrzebne?

  • ½ litra spirytusu;
  • 20 dag świeżego imbiru;
  • 2 średniej wielkości cytryny;
  • 3–4 łyżki miodu.

Przygotowanie:

  1. Umyj i obierz imbir. Nie używaj jednak noża czy obieraczki, znacznie lepiej w tej roli sprawdzi się zwykła łyżka.
  2. Wyczyść, wyparz i obierz cytrynę.
  3. Z owoców wyciśnij sok, a skórkę pozbaw białych błonek i pokrój na kawałki.
  4. Wszystkie pokrojone składniki umieść w dużym słoiku, dodaj sok z cytryny i miód, po czym zalej całość spirytusem.
  5. Pozostaw swoją mieszanką na około 3 miesiące.
  6. Po tym czasie twoja nalewka z imbiru jest niemalże gotowa, jednak wymaga jeszcze odrobinę cierpliwości.
  7. Jedyne co musisz zrobić to przefiltrować ją przez gazę i przelać do butelek.
  8. Butelki odstaw na 2 miesiące, po tym czasie możesz cieszyć się pysznym trunkiem.

Nalewka z imbiru – jakie dodatki do niej wybrać?

Jedną z przypraw, która idealnie sprawdza się jako dodatek do nalewki, jest wanilia. Jej wyrazisty smak podkreśla charakter tego trunku, co finalnie daje świetny efekt. Błędem nie będzie także dodanie cynamonu. Warto jednak wybrać mieloną wersję, która jest znacznie bardziej aromatyczna. Równie ciekawym dodatkiem jest anyż gwiaździsty. Cechuje go bardzo charakterystyczny smak, dlatego nie ma wielu zwolenników. Jeśli jednak na niego postawisz, będziesz mógł być pewny, że twój alkohol nabierze interesującego charakteru. Na samym końcu musimy również wspomnieć o korzeniu galgantu. Nie jest zbyt popularny, jednak jego wyrazistość sprawia, że coraz częściej używa się go w kuchni.
Prosta, smaczna oraz lecznicza – właśnie taka jest nalewka z imbiru. Chłodne dni coraz bliżej, a taki trunek z pewnością przyda się w każdym barku. Rozgrzeje po przyjściu do domu, a także pomoże w przypadku ewentualnego przeziębienia.

5/5 - (1 vote)

 

Archiwum: lipiec 2023