nalewka z kukułek

Nalewka z kukułek, czyli ekspresowy sposób na przepyszny likier alkoholowy

Nalewka z kukułek to nic innego, jak popularna kukułkówka, którą bez większego problemu możesz przygotować w swoim własnym domu. Przepis jest łatwy i szybki, a finalny smak zachwyca nawet wymagających smakoszy.

Smaczne, słodkie i zawsze zajadane z uśmiechem na twarzy. Właśnie takie są kukułki, czyli nieduże cukierki o niepowtarzalnym smaku. Produkt ten stanowi idealną podstawę wszelkich likierów i nalewek. Rozgrzewa w czasie chłodnych dni, pasuje do deserów, a także uzupełnia imprezowe drinki. Jak przyrządzić domowy likier kukułkowy?

Nalewka z kukułek – jak ją poprawnie podawać?

Kukułka nalewka, nalewka z kukułek, czy też kukułkówka – nazw na ten domowy trunek jest wiele. Nie inaczej jest ze sposobami jego przygotowania, dlatego dzisiaj przedstawimy kilka najlepszych przepisów. Same cukierki są niezwykle słodkie i łatwo się rozpuszczają, dzięki czemu możliwe jest stworzenie gęstej masy, której połączenie z alkoholem nie jest niczym trudnym. Właśnie dlatego nalewka z kukułek na bimbrze, spirytusie lub wódce to bardzo zdradliwy trunek. 

W czym i z czym serwować?

W czasie spożywania kukułkówki czujesz więcej słodyczy niż mocy. W związku z tym musisz być bardzo ostrożnym. Alkohol ten sam w sobie smakuje naprawdę dobrze. Brązowy likier w sporych kieliszkach prezentuje się niesamowicie, dlatego nalewka z kukułek to elegancki sposób na ugoszczenie niezapowiedzianych gości. Możesz także przygotować drinki – jedyne, co musisz zrobić, to dodać do nich świeże lub skondensowane mleko oraz cynamon i czekoladę. Świetnie sprawdzają się w zimowych wieczorach, a ich czekoladowy smak sprzyja towarzyskim spotkaniom.

Nalewka z kukułek bez mleka – babciny przepis na domowy alkohol

Klasyczna nalewka z kukułek na spirytusie to naprawdę niezwykle prosty przepis. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z domowymi trunkami, wybierz go, a na pewno sobie poradzisz. Jakie produkty będą ci potrzebne?

  • 1 l spirytusu;
  • 600 g cukierków kukułek.
Zobacz też:  Mezcal – jak przyrządzić drinki z meksykańskiej wódki?

Przygotowanie:

  1. Wsyp cukierki do szklanej butelki oraz zalej alkoholem.
  2. Odstaw w zacienione miejsce, co jakiś czas potrząśnij butelką.
  3. Kiedy cukierki się rozpuszczą, twoja nalewka z kukułek będzie gotowa!

Jak sam widzisz, alkohol przygotujesz w kilka chwil. Warto jednak poczekać ok. 14 dni przed spożyciem. Czas ten sprawi, że aromat cukierków zostanie w pełni wydobyty, a smak będzie jeszcze lepszy.

Likier z kukułek na wódce – najlepszy przepis

Nalewka kukułka przygotowana z dodatkiem wódki będzie nieco łagodniejsza niż poprzednia wersja. Co więcej, trunek ten możesz spożywać od razu po zakończeniu pracy, dlatego jeśli jesteś niecierpliwy, jest to idealna propozycja dla ciebie. Produkty, w które będziesz musiał się zaopatrzyć to:

  • 1 l wódki;
  • 600 g kukułek;
  • 1 szklanka wody – możesz dodać mniej, jeśli chcesz, aby twoja nalewka z kukułek była nieco mocniejsza.

Przygotowanie:

  1. Do dużego garnka wlej wodę oraz wsyp cukierki.
  2. Podgrzewaj całość na małym ogniu, mieszając do momentu, kiedy cukierki się roztopią.
  3. Wystudź masę, jednak uważaj, aby nie stężała.
  4. Dolej do całości alkohol i wymieszaj.
  5. Przelej swoją nalewkę z butelek.

Jak sam widzisz, przepis jest naprawdę prosty, a kukułkówka przygotowana w ten sposób może być spożywana od razu po zakończeniu pracy. Jeśli jednak pozostawisz ją na kilka tygodni, trunek stanie się słodszy. W przypadku, gdy zdecydujesz się na taki ruch, pamiętaj o potrząsaniu butelką co jakiś czas. 

Nalewka z kukułek z mlekiem skondensowanym – jak ją zrobić?

Nalewka z kukułek z mlekiem skondensowanym to ostatnia propozycja, jaką przygotowaliśmy. Mimo tego, że o gustach się nie dyskutuje, przez wielu trunek ten jest uważany za najlepszy. Niezwykle kremowa, smaczna oraz delikatna nalewka z kukułek to właśnie wersja, w której wykorzystasz mleko skondensowane. 

Składniki:

  • 1 mleko skondensowane;
  • 300 g kukułek;
  • 0,5 l spirytusu.
Zobacz też:  Nalewka z żywokostu, czyli jak wykorzystać niesamowitą roślinę na swoją korzyść?

Przygotowanie:

  1. Odpakuj cukierki i rozkrusz je za pomocą noża lub wałka do ciasta.
  2. Wsyp kukułki do wyparzonej i osuszonej butelki.
  3. Dodaj alkohol do przygotowanych cukierków oraz pozostaw całość na około 48 godzin.
  4. W czasie tego okresu od czasu do czasu energicznie wstrząśnij butelkę.
  5. Podgrzej mleko skondensowane, po czym doprowadź je do temperatury pokojowej.
  6. Chłodne mleko dodaj do alkoholu i mocno wymieszaj.

Mimo tego, że tak przygotowana nalewka z kukułek jest już gotowa do spożycia, to znacznie lepiej odczekać jeszcze kilka dni. Dzięki takiemu działaniu wszystkie smaki się uwolnią, a efekt będzie jeszcze lepszy. Jeżeli przepadasz za słodkimi alkoholami, możesz zwiększyć ilość mleka skondensowanego w przepisie. Pamiętaj jednak, że same cukierki są dość słodkie, dlatego uważaj, aby nie przesadzić.

Nalewka z kukułek to bardzo interesujący alkohol. Idealnie sprawdza się w czasie spotkań towarzyskich, rozgrzewa, a jej smak zachęca do spożycia. Wszystkie przepisy są naprawdę proste oraz szybkie do wykonania, dlatego jest to idealny alkohol, jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z domowymi trunkami. Nie czekaj zatem, tylko bierz się do pracy!

5/5 - (1 vote)