nalewka z pomarańczy

Nalewka z pomarańczy, czyli babciny przepis na świąteczny trunek!

Nalewka z pomarańczy to bardzo prosty w przygotowaniu alkohol, którego smak jest niezwykle uniwersalny. Owoce te kojarzą się często ze świętami, dlatego przygotuj ten trunek i zaserwuj bliskim w okresie Bożego Narodzenia!

Pomarańcze to owoce, których zbawienne właściwości zostały odkryte przez mieszkańców południowych Chin. To właśnie stamtąd pochodzą, a na Starym Kontynencie ich wartości odżywcze doceniono dopiero w XVI wieku. Pomarańcze spożywane są na surowo, wyciska się z nich przepyszny sok, a także wykorzystuje się na wszelkiego rodzaju przetwory. Samodzielnie możesz z nich przygotować także nalewkę pomarańczową, która posiada liczne, nie tylko smakowe, zalety.

Pomarańczówka – jakimi zaletami się charakteryzuje?

Pomarańcza zawiera w swoim składzie dużą dawkę witaminy C, beta-karotenu oraz wody. Ostatni składnik świetnie wypłukuje wszelkie toksyny z twojego organizmu. Z kolei witamina C to antyoksydant, który sprawia, że agresywne cząstki tlenu pojawiające się w wyniku palenia papierosów, braku snu czy spożywania nadmiernych ilości alkoholu, stają się dla ciebie niegroźne. Nie możemy również zapomnieć o tym, że pomarańcze, poza wspomnianym beta-karotenem, wytwarzają także antycyjany. Co więcej, owoce te zapewnią ci wiele witamin z grupy B, które pozytywnie wpływają na nerwy oraz skórę. To od nich uzależniony jest poprawny rytm serca oraz ciśnienie krwi, dlatego musisz o nie odpowiednio dbać. Na tym nie koniec, ponieważ nalewka z pomarańczy blokuje powstawanie komórek nowotworowych. Warto także zaznaczyć, że owoce te są obfite w błonnik, dlatego spożywanie pomarańczówki na bimbrze pozytywnie wpłynie na twoją przemianę materii. 

Nalewka z pomarańczy na spirytusie – jak ją przygotować?

Nalewka z pomarańczy charakteryzuje się swoim niesamowitym smakiem oraz aromatem. Przepis jest naprawdę prosty, a nieduża ilość potrzebnych składników z pewnością zachęci cię do przygotowania tego trunku. W jakie produkty musisz się zaopatrzyć?

  • ½ l spirytusu 96%;
  • około 10 dojrzałych pomarańczy;
  • ½ l wody;
  • ½ kg cukru.
Zobacz też:  Triple sec – likiery na bazie gorzkiej pomarańczy

Nalewka z pomarańczy – przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj i wyparz wszystkie owoce, z jednego pozostaw skórkę.
  2. Pomarańcze obierz i podziel na możliwie małe części.
  3. Z pozostawionej skórki usuń goryczkowe białe błonki.
  4. Przygotowane owoce włóż do słoika, zasyp cukrem oraz dodaj alkohol wraz z wodą.
  5. Zamknij słoik i odstaw w zacienione i chłodne miejsce na około 3 miesiące.
  6. Kiedy czas upłynie, twoja nalewka z pomarańczy będzie mogła zostać zlana oraz przefiltrowana przez gazę.
  7. Teraz możesz rozlać swój trunek do butelek i pozostawić na kolejne 3 miesiące.
  8. Po tym czasie alkohol będzie gotowy, a twoja cierpliwość zostanie wynagrodzona jeszcze lepszym smakiem i aromatem.

Przepis na pomarańczówkę na wódce

Szybka nalewka z pomarańczy przygotowana na bazie wódki zamiast spirytusu jest równie dobra, jak poprzednia wersja. Wersja ta będzie nieco słabsza, a potrzebne składniki wyglądają następująco:

  • 0,5 litra wódki;
  • około 9 sztuk dojrzałych pomarańczy;
  • 20 dag cukru;
  • Opcjonalne dodatki w formie cynamonu, wanilii lub goździków.

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj owoce oraz w późniejszym czasie je wyparz.
  2. Z połowy dostępnych pomarańczy zetrzyj skórki, a z pozostałych wyciśnij sok. Wykorzystaj do tego wyciskarkę, gdyż ręcznie nie będziesz w stanie uzyskać odpowiedniej ilości soku. Jeśli nie masz takiego sprzętu, użyj więcej owoców.
  3. Zagotuj sok z pomarańczy z cukrem w garnku, aż do jego rozpuszczenia – możesz dodać jeden z opcjonalnych składników.
  4. Przecedź całość przez gazę oraz przelej do słoika.
  5. Nalewka z pomarańczy musi zostać odstawiona na około 6 dni.
  6. Kiedy ten czas minie, możesz rozlać ją do butelek po wcześniejszym przefiltrowaniu.
  7. Alkohol możesz spożywać od razu lub zostawić go w chłodnym miejscu, aby nabrał więcej aromatu.

Nalewka z pomarańczy i miodu – domowy przepis na słodki trunek

Połączanie słodkiego miodu oraz kwaśnych owoców to coś, co przypada do gustu wielu osobom. Nalewka z pomarańczy pozwoli ci wypróbować to połączenie, a jedyne, czego będziesz potrzebował do jej przygotowania, to:

  • 2 litry czystej wódki;
  • 6 pomarańczy;
  • 200 ml wody;
  • 400 ml spirytusu 95%;
  • 200 ml miodu.
Zobacz też:  Nalewka z gruszek – smak i aromat lata na zimowe miesiące

Przygotowanie:

  1. Wyszoruj pomarańcze oraz sparz je gorącą wodą.
  2. Obierz przygotowane owoce ze skórki.
  3. Uzyskaną skórkę umieść w gąsiorze.
  4. Do naczynia wlej wyciśnięty sok z pomarańczy oraz wódkę.
  5. Dodaj spirytus.
  6. Całość mocno wymieszaj i pozostaw na około 48 godzin.
  7. Z wykorzystaniem wody oraz miodu ugotuj w dużym naczyniu syrop.
  8. Kiedy mieszanka wystygnie, przefiltruj do niej uzyskany alkohol.
  9. Wszystkie składniki przelej do szczelnego naczynia.
  10. Mocno wstrząśnij oraz pozostaw w ciemnym miejscu.
  11. Nalewka z pomarańczy będzie gotowa po kilku dniach, jednak 3-4 tygodnie pozwolą, aby uzyskała pełnię smaku.

Jak widzisz, domowe alkohole pozwalają ci na wiele eksperymentów. Nie inaczej jest w przypadku trunku, jakim jest nalewka z pomarańczy. Wszelkie modyfikacje są jak najbardziej dozwolone, a nawet wskazane. Ostateczny przepis jest zależny tylko i wyłącznie od twoich indywidualnych preferencji, których nikt nie zna tak dobrze, jak tym sam!

5/5 - (1 vote)