nalewka z aronii

Nalewka z aronii – domowe sposoby na przyrządzenie zdrowej nalewki

Nalewka z aronii, inaczej aroniówka, ma charakterystyczny smak i cenne dla zdrowia właściwości. Taki trunek można przygotować na kilka sposobów. Jakie składniki są niezbędne w poszczególnych przepisach? Poznaj najciekawsze receptury!

Aronia rośnie na polskiej ziemi od wielu pokoleń. Jest niewymagającą rośliną, odporną na mróz. Spożywa się charakterystyczne czarne owoce tej rośliny, które mogą być doskonałym orężem do walki z wieloma chorobami, w tym także przed chorobami cywilizacyjnymi. To właśnie z owoców jej przygotowuje się nalewkę. Z aronii można korzystać na różne sposoby i dodać wiele składników, które wzbogacą smak trunku. Sprawdź przepisy i wybierz ten, który najbardziej przypadnie ci do gustu!

Przepis na nalewkę z aronii mrożonej na spirytusie

Owoce aronii możesz bezpiecznie zamrozić i nie utraci ona przy tym swoich wartości. Oto przepis, jak zrobić nalewkę na spirytusie z zamrożonych wcześniej owoców aronii.

Będą potrzebne następujące składniki:

  • 1 kg owoców aronii;
  • 200 liści wiśni lub aronii;
  • 1 l spirytusu rektyfikowanego 95 %;
  • 2 l wody;
  • 1 g cukru;
  • 2 duże cytryny.

Nalewka z aronii – przepis ze spirytusem

  1. Nie musisz rozmrażać zamrożonych owoców aronii. Przesyp je natomiast do dużego garnka wraz z liśćmi. 
  2. Wlej na dno szklankę wody. Postaw na małym gazie na 15 minut, pamiętaj o przykryciu garnka pokrywką. Po upływie kwadransa zestaw z gazu i odstaw na około 12 godzin. 
  3. Po tym czasie powstanie sok, który należy odlać do naczynia. Następnie wciśnij do niego sok z cytryn. 
  4. Teraz wyciągnij liście i posyp je cukrem. Całość gotuj aż do chwili, gdy cukier ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu. To jednak jeszcze nie jest nalewka z aronii.
  5. Taki sok trzeba przelać przez gazę i wlać do słoika wraz z sokiem, który otrzymałeś w pierwszym gotowaniu. 
  6. Dolej spirytusu i wymieszaj całość. 
  7. Teraz odstaw nalewkę, by przez pół roku leżakowała.
Zobacz też:  Cachaça – czyli rum brazylijski. Jak powstaje i jak go pić?

Przepis na nalewkę z aronii z liśćmi wiśni

Czas na kolejny sprawdzony przepis na aroniówkę. Proponujemy nalewkę z aronii bez gotowania z liśćmi wiśni. Wspomniane liście nadadzą aroniówce nieco łagodniejszy smak i charakter.

Do przygotowania takiej nalewki potrzebne będą następujące składniki:

  • 1 kg aronii;
  • 200 liści wiśni;
  • 0,5 kg cukru;
  • 1 cytryna;
  • 0,5 l spirytusu.
  1. Owoce aronii oraz liście wiśni umieść w dużym garnku, a następnie zalej gorącą wodą.
  2. Po upływie około godziny całość powinna przestygnąć. Przecedź wtedy sok i zlej do słoja. 
  3. Następnie dopraw cukrem i cytryną. 
  4. Do zimnego soku wlej spirytus, a potem odstaw go do leżakowania na czas około 2-3 miesięcy. Taka nalewka z aronii musi trochę poczekać, ale warto być cierpliwym!

Przepis na nalewkę z aronii z miodem

Możesz również przyrządzić pyszną i zdrową nalewkę z aronii z miodem. Dzięki niemu nalewka będzie bardziej słodka i zyska wyczuwalny posmak miodu. Owoce aronii zbiera się z końcem lata – najlepszy czas to przełom sierpnia i września. Zebrane owoce starannie przebierz. Te zepsute oraz uszkodzone wyrzuć. Nalewka z aronii nie może przecież mieć takiej bazy. Dokładnie umyj i osusz owoce. 

Oto składniki nalewki aroniowej z miodem:

  • 1 kg owoców aronii;
  • 1,5 l wody;
  • pół cytryny;
  • 50 dag cukru;
  • 2 łyżki miodu;
  • 1 l spirytusu.
  1. Owoce aronii wsyp do szerokiego garnka. 
  2. Następnie zalej je wodą i gotuj przez około godzinę. 
  3. Zestaw z gazu i odrobinę przestudź. 
  4. Gdy sok jest jeszcze ciepły, przecedź przez gazę, a następnie wymieszaj z cukrem oraz sokiem z cytryny. 
  5. Mieszaj aż do momentu, gdy cukier się rozpuści, po czym dodaj miód. 
  6. Gdy miód się rozpuści, a wywar będzie zimny, jest to moment na zaprawienie go spirytusem. 
  7. Gdy to zrobisz, całość rozlej do butelek i umieść w piwnicy na około 4 miesiące, ponieważ taki jest czas leżakowania tej nalewki z aronii.
Zobacz też:  Wódka gazowana – czym właściwie jest, jak i z czym ją pić?

Nalewka z aronii – przepis babci

Jednym z najbardziej tradycyjnych przepisów na aroniówkę jest ten na nalewkę z aronii na wódce. Aby cieszyć się tą tradycyjną nalewką z aronii, będzie ci potrzebne:

  • 1,5 kg owoców aronii;
  • 1 l wódki;
  • 0,75 kg cukru;
  • laska wanilii;
  • 10 goździków;
  • szczypta cynamonu;
  • skórka z cytryny.
  1. Owoce aronii, a także goździki, cynamon oraz wanilię zalej alkoholem i odstaw na 6 tygodni. 
  2. Po upływie tego czasu zlej płyn, natomiast owoce zasyp cukrem i pozostaw na następne 6 tygodni. 
  3. Teraz połącz oba wyciągi i pozostaw znowu na przynajmniej 6 tygodni.

Nalewka z aronii – właściwości zdrowotne

Nalewka z aronii jest bogatym źródłem witaminy P. Te prozdrowotne związki nazywane są bioflawonoidami. To one nadają intensywny kolor aronii. Dzięki nim aroniówka ma właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Za cierpko-gorzki smak odpowiada z kolei tanina – ona wykazuje właściwości antynowotworowe. Pamiętaj jednak, że w zbyt dużych ilościach tanina może być trująca. Nalewka aroniowa zawiera również sporą dawkę:

  • witaminy C;
  • witaminy B2;
  •  witaminy E;
  • kwasu foliowego.

Jest również świetnym źródłem minerałów. Zawiera bowiem żelazo, wapń, miedź, jod, mangan i bor. Spożywanie nalewki z aronii może być pomocne w łagodzeniu dolegliwości związanych z chorobami układu pokarmowego, przy przewlekłych bólach brzucha, nudnościach, wzdęciach i zaparciach. Może obniżyć poziom cholesterolu i cukru w organizmie. Wspiera także produkcję insuliny. Mogą ją spożywać osoby chore na cukrzycę. Wspiera prawidłowe widzenie, a także minimalizuje ryzyko zachorowania na zaćmę. Aroniówka poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego oraz poprawia wygląd skóry. Można zatem powiedzieć, że nalewka aroniowa, którą zrobisz na podstawie któregoś z podanych przez nas przepisów, to same korzyści dla twojego organizmu. Na zdrowie!