Nalewka z winogron ciemnych to alkohol domowej roboty charakteryzujący się wieloma zaletami. Jego popularność stale rośnie, jednak w dalszym ciągu daleka jest od trunków przyrządzanych np. z wiśni. Jak ją przyrządzić?
Nalewka z winogron ciemnych – jak samodzielnie przygotować domowy trunek?
Winorośl to roślina, która uprawiana jest przez ludzi od bardzo dawna. Sztuka przetwarzania tych owoców swój początek miała ponad 8 tysięcy lat temu, kiedy starożytni Egipcjanie zajmowali się prowadzeniem winnic. Dostarczały im one fioletowych, białych, zielonych, różowych, ciemnoniebieskich czy czerwonych winogron. Nieco inaczej było w Grecji, gdzie mieszkańcy czcili Dionizosa, czyli boga winnej latorośli. Nawet w Biblii znajdziesz wiele odniesień do samej winorośli. Według Świętej Księgi posiadanie winnicy i picie wina było symbolem bogactwa. Po dziś dzień trunki te są chętnie pite przez wiele osób. Nie brakuje ich w sklepach, jednak nalewka z winogron ciemnych domowej roboty to trunek, którego smak jest o wiele lepszy.
Zdrowotna nalewka z ciemnych winogron – na co pomaga?
Nalewka z winogron ciemnych to trunek, który jest ceniony przede wszystkim za swoje walory zdrowotne oraz smakowe. Trunki tego typu odkryto jeszcze w średniowieczu, kiedy owoce zalewano alkoholem. Efektem tego był pełen aromatu napój, który na przestrzeni lat stał się niezwykle cenionym trunkiem. Winogrona zawierają w sobie takie minerały, jak:
- fosfor;
- wapń;
- potas;
- magnez;
- sód;
- żelazo;
- witaminy A, B, C, K, E i wiele więcej.
W związku z tym owoce te bardzo korzystnie wpływają na pracę serca. Spożywanie nalewki z winogrona ciemnego umożliwia eliminowanie blaszki miażdżycowej obecnej na ścianach naczyń krwionośnych. Efektem tego jest zapobieganie udarowi mózgu, zawałowi serca czy wszelkim zmianom miażdżycowym.
Nalewka z czarnych winogron – domowy przepis na smaczny alkohol
Wytrawna nalewka z winogron ciemnych to alkohol, który cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem. Zanim przejdziesz do pracy, musisz zebrać ok. kilograma zdrowych owoców. Oczywiście możesz również zakupić je w sklepie, jednak samodzielnie zebrane winogrona będą charakteryzowały się lepszym smakiem. Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania alkoholu?
- 2 kg ciemnych winogron;
- 1,5 kg cukru;
- 500 ml spirytusu;
- 1 l wódki;
- 4 sztuki goździków.
Nalewka z winogron ciemnych – przygotowanie:
- Pozbaw winogrona ogonków oraz gałązek.
- Dokładnie umyj owoce, jednak uważaj, aby ich nie uszkodzić.
- Przełóż winogrona do dużego słoika oraz zasyp cukrem, po czym odstaw całość na 2–3 dni, pamiętaj, aby co jakiś czas wstrząsnąć słoikiem.
- Po upływie 3 dób dolej wódkę oraz wrzuć goździki, po zamieszaniu odstaw na 8 dni.
- Kiedy minie wspomniany czas, dolej spirytus oraz odstaw na około 2 tygodnie.
- Przelej nalewkę przez sitko, a następnie wlej całość do butelek.
- Po upływie 3 miesięcy twoja nalewka z winogron ciemnych będzie gotowa.
Nalewka z winogron ciemnych z miodem – jak ją przyrządzić?
Przygotowanie trunku z miodem to idealna propozycja dla wszystkich osób, które chcą wyprodukować alkohol z winogron, jednak nie przepadają za wytrawnymi rozwiązaniami. Aby przyrządzić taki trunek, będziesz potrzebować:
- 1 kg winogron;
- 0,75 l spirytusu 70%;
- 1 szklanka wody;
- 3 szklanki miodu;
- goździki;
- ½ laski wanilii.
Przygotowanie:
- Do owoców dodaj wanilię oraz kilka sztuk goździków.
- Rozdrobnij winogrona.
- Zalej mieszanką wodą oraz spirytusem.
- Odstaw naczynie w ciemne oraz ciepłe miejsce na około 1,5 miesiąca, co jakiś czas potrząśnij słoikiem.
- Kiedy czas minie, przelej alkohol do butelek, szczelnie zamknij i odstaw w spokojne miejsce.
- Dodaj miód do owoców.
- Pamiętaj o tym, aby każdego dnia wstrząsnąć naczyniem z winogronami.
- Kiedy upłynie 14 dni, połącz syrop z winogron z alkoholem, który wcześniej odlałeś i pozostaw całość do sklarowania.
- Przefiltruj zawartość oraz rozlej do butelek.
- Pozostaw na około 4–5 miesięcy, po tym czasie nalewka z winogron ciemnych będzie gotowa do spożycia.
Pamiętaj, że przepis na alkohol możesz swobodnie modyfikować przez łączenie 500 ml spirytusu z 500 ml wódki zamiast wody. W takim wypadku miód zamień na pół kilograma cukru. Pozostałe działania są niezmienne.
O czym pamiętać w czasie przygotowywania nalewki z winogron?
Jeśli po raz pierwszy zajmujesz się tworzeniem domowego alkoholu, powinieneś pamiętać o kilku prostych zasadach. Jakich?
- domowy trunek okaże się najlepszy, jeśli do jego przygotowania wykorzystasz domowe winogrona o ciemnej barwie;
- odpowiednio dozuj cukier wedle tego, jak słodkie są same owoce;
- im dłużej nalewka będzie leżakowała, tym jej smak będzie lepszy;
- do czasu samego przygotowania, musisz doliczyć czas pomiędzy zlewaniem konkretnych części trunku.
Jak sam z pewnością zauważyłeś, nalewka z winogron ciemnych to niezwykle prosty w przyrządzeniu trunek. Właśnie dlatego, jeśli nie masz żadnego doświadczenia w robieniu domowych alkoholi, powinieneś postawić na tę propozycję. Jesień to idealny okres, aby wypróbować takie przepisy i stworzyć zapasy, którymi w późniejszym czasie będziesz mógł częstować swoich bliskich. Nie czekaj zatem, tylko bierz się do pracy!
Leave a Comment