nalewka z winogron ciemnych

Nalewka z winogron ciemnych – jak samodzielnie przygotować domowy trunek?

Nalewka z winogron ciemnych to alkohol domowej roboty charakteryzujący się wieloma zaletami. Jego popularność stale rośnie, jednak w dalszym ciągu daleka jest od trunków przyrządzanych np. z wiśni. Jak ją przyrządzić?

Winorośl to roślina, która uprawiana jest przez ludzi od bardzo dawna. Sztuka przetwarzania tych owoców swój początek miała ponad 8 tysięcy lat temu, kiedy starożytni Egipcjanie zajmowali się prowadzeniem winnic. Dostarczały im one fioletowych, białych, zielonych, różowych, ciemnoniebieskich czy czerwonych winogron. Nieco inaczej było w Grecji, gdzie mieszkańcy czcili Dionizosa, czyli boga winnej latorośli. Nawet w Biblii znajdziesz wiele odniesień do samej winorośli. Według Świętej Księgi posiadanie winnicy i picie wina było symbolem bogactwa. Po dziś dzień trunki te są chętnie pite przez wiele osób. Nie brakuje ich w sklepach, jednak nalewka z winogron ciemnych domowej roboty to trunek, którego smak jest o wiele lepszy.

Zdrowotna nalewka z ciemnych winogron – na co pomaga?

Nalewka z winogron ciemnych to trunek, który jest ceniony przede wszystkim za swoje walory zdrowotne oraz smakowe. Trunki tego typu odkryto jeszcze w średniowieczu, kiedy owoce zalewano alkoholem. Efektem tego był pełen aromatu napój, który na przestrzeni lat stał się niezwykle cenionym trunkiem. Winogrona zawierają w sobie takie minerały, jak:

  • fosfor;
  • wapń;
  • potas;
  • magnez;
  • sód;
  • żelazo;
  • witaminy A, B, C, K, E i wiele więcej.

W związku z tym owoce te bardzo korzystnie wpływają na pracę serca. Spożywanie nalewki z winogrona ciemnego umożliwia eliminowanie blaszki miażdżycowej obecnej na ścianach naczyń krwionośnych. Efektem tego jest zapobieganie udarowi mózgu, zawałowi serca czy wszelkim zmianom miażdżycowym. 

Nalewka z czarnych winogron – domowy przepis na smaczny alkohol

Wytrawna nalewka z winogron ciemnych to alkohol, który cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem. Zanim przejdziesz do pracy, musisz zebrać ok. kilograma zdrowych owoców. Oczywiście możesz również zakupić je w sklepie, jednak samodzielnie zebrane winogrona będą charakteryzowały się lepszym smakiem. Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania alkoholu?

  • 2 kg ciemnych winogron;
  • 1,5 kg cukru;
  • 500 ml spirytusu;
  •  1 l wódki;
  • 4 sztuki goździków.
Zobacz też:  Nalewka z kasztanów, czyli jak przygotować leczniczy trunek?

Nalewka z winogron ciemnych – przygotowanie:

  1. Pozbaw winogrona ogonków oraz gałązek.
  2. Dokładnie umyj owoce, jednak uważaj, aby ich nie uszkodzić.
  3. Przełóż winogrona do dużego słoika oraz zasyp cukrem, po czym odstaw całość na 2–3 dni, pamiętaj, aby co jakiś czas wstrząsnąć słoikiem.
  4. Po upływie 3 dób dolej wódkę oraz wrzuć goździki, po zamieszaniu odstaw na 8 dni.
  5. Kiedy minie wspomniany czas, dolej spirytus oraz odstaw na około 2 tygodnie.
  6. Przelej nalewkę przez sitko, a następnie wlej całość do butelek.
  7. Po upływie 3 miesięcy twoja nalewka z winogron ciemnych będzie gotowa.

Nalewka z winogron ciemnych z miodem – jak ją przyrządzić?

Przygotowanie trunku z miodem to idealna propozycja dla wszystkich osób, które chcą wyprodukować alkohol z winogron, jednak nie przepadają za wytrawnymi rozwiązaniami. Aby przyrządzić taki trunek, będziesz potrzebować:

  • 1 kg winogron;
  • 0,75 l spirytusu 70%;
  • 1 szklanka wody;
  • 3 szklanki miodu;
  • goździki;
  • ½ laski wanilii.

Przygotowanie:

  1. Do owoców dodaj wanilię oraz kilka sztuk goździków.
  2. Rozdrobnij winogrona.
  3. Zalej mieszanką wodą oraz spirytusem.
  4. Odstaw naczynie w ciemne oraz ciepłe miejsce na około 1,5 miesiąca, co jakiś czas potrząśnij słoikiem.
  5. Kiedy czas minie, przelej alkohol do butelek, szczelnie zamknij i odstaw w spokojne miejsce.
  6. Dodaj miód do owoców.
  7. Pamiętaj o tym, aby każdego dnia wstrząsnąć naczyniem z winogronami.
  8. Kiedy upłynie 14 dni, połącz syrop z winogron z alkoholem, który wcześniej odlałeś i pozostaw całość do sklarowania.
  9. Przefiltruj zawartość oraz rozlej do butelek.
  10. Pozostaw na około 4–5 miesięcy, po tym czasie nalewka z winogron ciemnych będzie gotowa do spożycia.

Pamiętaj, że przepis na alkohol możesz swobodnie modyfikować przez łączenie 500 ml spirytusu z 500 ml wódki zamiast wody. W takim wypadku miód zamień na pół kilograma cukru. Pozostałe działania są niezmienne. 

Zobacz też:  Nalewka z orzecha włoskiego – prosty przepis!

O czym pamiętać w czasie przygotowywania nalewki z winogron?

Jeśli po raz pierwszy zajmujesz się tworzeniem domowego alkoholu, powinieneś pamiętać o kilku prostych zasadach. Jakich?

  • domowy trunek okaże się najlepszy, jeśli do jego przygotowania wykorzystasz domowe winogrona o ciemnej barwie;
  • odpowiednio dozuj cukier wedle tego, jak słodkie są same owoce;
  • im dłużej nalewka będzie leżakowała, tym jej smak będzie lepszy;
  • do czasu samego przygotowania, musisz doliczyć czas pomiędzy zlewaniem konkretnych części trunku.

Jak sam z pewnością zauważyłeś, nalewka z winogron ciemnych to niezwykle prosty w przyrządzeniu trunek. Właśnie dlatego, jeśli nie masz żadnego doświadczenia w robieniu domowych alkoholi, powinieneś postawić na tę propozycję. Jesień to idealny okres, aby wypróbować takie przepisy i stworzyć zapasy, którymi w późniejszym czasie będziesz mógł częstować swoich bliskich. Nie czekaj zatem, tylko bierz się do pracy!

5/5 - (1 vote)