nalewka z malin

Nalewka z malin – przepis babci. Wypróbuj najlepszą, znaną od lat recepturę!

Domowe przetwory cieszą się znowu coraz większą popularnością. Wśród nich znajdziemy wiele konfitur i kiszonek, ale nie tylko! Na zimę idealna jest pyszna nalewka z malin z przepisu babci.

Nalewki to popularne trunki alkoholowe domowej produkcji, które składają się głównie z cukru, alkoholu i owoców. Jednak ich rodzajów jest wiele; w zasadzie nalewkę łatwo przygotować z wielu składników, np. miodu, cytryn, a nawet na bazie kory dębu. Jedną z najpopularniejszych i najłatwiejszych jest nalewka malinówka.

Nalewka malinowa na wódce

Najpopularniejszą wersją takich trunków jest nalewka malinowa na wódce. Składniki na nią są łatwo dostępne. W dodatku produkcja na wódce jest łatwiejsza niż na spirytusie – ma ona niższą zawartość alkoholu. Dzięki temu nie trzeba jej rozcieńczać i obliczać właściwych proporcji. Nalewka malinowa na wódce jest także łagodniejsza w smaku. My jednak radzimy połączyć wódkę ze spirytusem.

nalewka z malin - nalewka malinowa na wódce

Malinówka – jak zrobić?

Najczęściej nalewkę z malin według przepisu babci robi się na połączeniu wódki i spirytusu. W takim układzie trunek mocniej naciąga smakiem malin oraz jest gotowy szybciej. 

To, jak zrobić malinówkę, zależy w dużej mierze od tego, ile czasu chcesz poświęcić na jej przygotowanie i jaki smak wolisz. Do przygotowania tradycyjnej malinówki, jaką robiły nasze babcie, potrzebujesz: 

  • 0,8 – 1 kg malin (świeżych), 
  • około 0,4 kg cukru, 
  • 0,5 l spirytusu 95% 
  • 0,5 l czystej wódki. 

Jeśli chcesz, by trunek był słodszy, możesz dodać 50-100 g cukru więcej, ale bez problemu możesz też dosłodzić gotową nalewkę. 

Zobacz też:  Nalewka z kasztanów, czyli jak przygotować leczniczy trunek?

Owoce malin połącz z wódką i spirytusem w dużym słoju. Zamieszaj i pozostaw w ciepłym, ciemnym miejscu na 5-7 dni. Każdego dnia potrząśnij słojem. Następnie zlej alkohol do butli, a maliny zasyp cukrem. Poczekaj, aż cukier się rozpuści, a powstały syrop z malin odlej (można rozgnieść maliny), po czym połącz ze spirytusem. Przelej do butelek i odstaw na trzy miesiące dla nabrania mocy. Nalewka jest gotowa do spożycia.

nalewka z malin - malinówka, jak zrobić

Nalewka z mrożonych malin – jak przygotować?

Niestety, maliny to owoce wyjątkowo trudno dostępne – kupienie świeżych poza sezonem jest właściwie niemożliwe, a ich przechowywanie wcale nie jest takie łatwe. Jeśli masz przydomowy ogródek i hodujesz w nim maliny, niewykluczone, że w zamrażarce znajdziesz kilka zapomnianych woreczków. Wbrew pozorom one także świetnie nadają się do przygotowania nalewki, jeśli nie masz dostępu do świeżych owoców!

Czego będziesz potrzebować do tak nietypowej wersji trunku?

  • 0,5 kg malin (mrożonych);
  • 0,2 kg cukru;
  • 0,5 l czystej wódki.

Przepis nie różni się wiele od tego na nalewkę ze świeżych malin. Owoce przełóż do czystego i wyparzonego słoika, zasyp cukrem, przemieszaj, a naczynie zamknij i odstaw w chłodne oraz ciemne miejsce na 2 dni. W międzyczasie potrząsaj delikatnie słoikiem. Po tym czasie zalej owoce wódką, znowu wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce, tym razem na co najmniej miesiąc. Jest gotowa, gdy uznasz, że smak i aromat ci odpowiadają! Oczywiście nic nie stoi, żeby nalewka malin mrożonych stała dłużej, będzie wtedy bardziej klarowna i mocniejsza.

Zobacz też:  Nalewka z suszonych śliwek to aromatyczny trunek idealny na każdą okazję. Podajemy przepis na nalewkę śliwkową

Nalewkę przecedź przez sito, jeśli wolisz bardziej słodkie alkohole, możesz jeszcze dodać do niej cukru. Same owoce nadają się na przykład do ciast i deserów.

Nalewka z malin z miodem – przepis na pyszne połączenie

nalewka z malin właściwości

Chociaż tradycyjna nalewka z malin jest pyszna, to polecamy spróbować jeszcze ciekawszego połączenia: to nalewka z malin na spirytusie, z dodatkiem miodu i wódki. Jej przygotowanie wcale nie jest trudne – spróbuj sam!

Potrzebujesz:

  • 1,5–2 kg dojrzałych malin;
  • 0,5 l spirytusu;
  • 0,5 l wódki;
  • 0,5 l miodu.

Umyj i wyparz słoik. Przebierz maliny – usuń wszystkie spleśniałe lub porażone owoce, pozostałe owoce dokładnie wypłucz. W naczyniu układaj je warstwami – warstwa malin, warstwa miodu. Poczekaj, aż owoce puszczą sok, po czym zalej je spirytusem i schowaj słoik w ciemne miejsce na 2–3 tygodnie. Gdy minie ten czas, dolej wódki i ponownie odstaw naczynie na kilka tygodni (co najmniej 4). Po tym czasie wystarczy, że (po przefiltrowaniu) przelejesz nalewkę do butelek. Tak przygotowaną miksturę trzymaj jeszcze przez kolejne co najmniej 3 miesiące. To pyszna nalewka, która ma też właściwości zdrowotne. Na pewno docenisz ją w zimie!

Nalewka z malin – właściwości

Nalewka z malin ma działanie silnie rozgrzewające, dlatego odrobina do herbaty lub kieliszek w zimie pomoże utrzymać ciepło w organizmie. Poza tym maliny pomagają na problemy z żołądkiem – likier w niewielkiej ilości może je złagodzić. Malinowa nalewka działa rozkurczowo i pomaga w walce z przeziębieniem i grypą.

Zobacz też:  Anyżówka – na co pomaga i jak przygotować gwieździstą nalewkę?

 

5/5 - (1 vote)