piwo marcowe

Piwo marcowe – sławny, sezonowy niemiecki lager ze słodu i ulubieniec Oktoberfest

Niemiecki lager dolnej fermentacji znany jest pod kilkoma różnymi nazwami. Trunek ten jest najbardziej popularny na Oktoberfest w Niemczech, skąd pochodzi. Dowiedz się, czym piwo marcowe wyróżnia się spośród innych podobnych napojów.

Nazwa lager wywodzi się z niemieckiego określenia Lagerbier, które oznacza specyficzny rodzaj piwa. Rzeczownik można prześledzić dalej do czasownika lagern, czyli „leżakować”. Ta etymologia związana jest z możliwością długiego składowania piw dolnej fermentacji. Nie musiały być one poddawane żadnym dodatkowym procesom przedłużania ważności. Piwo marcowe należy właśnie do tego gatunku trunków. Wytwarzane jest we wczesnych tygodniach wiosny, najczęściej w marcu, skąd też jego nazwa. Dowiedz się o nim więcej!

Marcowe piwo – co to jest?

Jak sama nazwa wskazuje, piwo marcowe to sezonowy napój alkoholowy. Możesz spotkać się też z innymi oryginalnymi niemieckimi nazwami na ten sam trunek:

  • Märzen;
  • Märzenbier;
  • Oktoberfestbier.

To dość mocne piwo dolnej fermentacji typu lager. Produkcje zaczyna się zwykle właśnie w marcu, z użyciem słodu przechowanego z minionego roku. Piwo to leżakuje w chłodnych piwnicach przez wiosnę i lato, aż do września lub października.

Zobacz też:  Czeskie piwa – co je wyróżnia? Dlaczego piwa z Czech są tak popularne?

Piwo marcowe na Oktoberfest

Dzięki długiemu terminowi składowania lager bez problemu wytrzymuje do jesieni. Tradycyjnie serwuje się go podczas monachijskiego Oktoberfest. Jest to jeden z największych festiwali ludowych na świecie. Dożynki organizowane są od 1810 roku. W pierwszych latach ich celem było pozbycie się całego magazynowanego piwa z piwniczek, by zwolnić miejsce na produkcję nowego. Dziś jest to ogromne wydarzenie, przyciągające turystów z całego świata.

Smak i aromat Oktoberfestbier

Piwo marcowe często opisywane jest jako jasne, o wyczuwalnym aromacie słodu. Ten niemiecki trunek swój pełny smak zawdzięcza drożdżom dolnej fermentacji. Słód monachijski wyraźnie przebija się na wierzch, jego nuta jest dominującym smakiem i aromatem. Słodowe piwo marcowe charakteryzuje się czystym, klarownym profilem i złotopomarańczową, bursztynową lub miedzianą barwą. Piana powinna być trwała i zwarta, długo utrzymująca się na powierzchni, w kolorze białym lub beżowym. Ten trunek zawiera typowo od 5,0 do 6,2% alkoholu.

Jak smakuje to piwo?

Smak piwa marcowego określany jest przez ekspertów jako delikatnie słodowy, z nutami skórki chleba razowego, grzanek lub tostów. W tle unosi się wyczuwalny, lecz niezbyt mocny aromat chmielowy – ziołowy i kwiatowy. Goryczka jest średnia i powinna równoważyć słodowość w taki sposób, by piwo nie wydawało się zbyt słodkie. Najlepiej smakuje podawane w szklanym kuflu, w temperaturze od 6 do 8 stopni Celsjusza.

Jak warzyć piwo marcowe?

Chcesz samemu stworzyć domowe, kraftowe, niemieckie piwo warzone? Oczywiście jest to możliwe. Surowce piwowarskie, które pomogą ci osiągnąć ten charakterystyczny aromat i smak, to:

  • słód pilzneński – 2,5 kg;
  • słód monachijski – 1,8 kg;
  • słód wiedeński – 0,2 kg;
  • słód Carared – 0,1 kg;
  • słód Caramunich – 0,1 kg;
  • słód Carahell – 0,21 kg;
  • chmiel Marynka – 20 g;
  • chmiel Tettnanger – 20 g;
  • drożdże Wyeast Munich Lager.
Zobacz też:  Piwo smakowe jest prawdziwym hitem – dowiedz się, z czego wynika popularność tego napoju

Powyższe składniki wystarczą ci na brzeczkę piwa marcowego o pojemności 20 litrów. Wstępna fermentacja trwa około miesiąca. Najlepiej jednak zapewnić temu piwu czas na odleżakowanie jeszcze przez przynajmniej kolejny miesiąc. Przy domowej produkcji nie musisz jednak czekać na Oktoberfest, by napić się tego tradycyjnego niemieckiego lageru. Otwórz butelkę, kiedy tylko masz na to ochotę i ciesz się wyśmienitym smakiem niemieckiego słodu.

Gdzie kupić niemiecki lager marcowy – piwo dolnej fermentacji?

Piwo marcowe produkuje wiele polskich i zagranicznych browarów. Nie musisz więc kłopotać się z warzeniem go samodzielnie ani z podróżą do Niemiec, by go zasmakować. Na polskim rynku dostępne są m.in.:

  • Lubicz Marcowe;
  • Miłosław Marcowe;
  • Widawa Marcowe;
  • Po Godzinach Marcowe;
  • niemiecki Ayinger;
  • Augustinerbräu Kloster Mülln;
  • Hacker-Pschorr.

Ile kosztuje piwo marcowe?

Butelka piwa marcowego o pojemności 500 ml może kosztować od 4,50 zł do nawet około 10 zł. Cena zależy od producenta (polskie produkty są zazwyczaj tańsze, ze względu na ich większą dostępność i krótszą drogę transportu) oraz konkretnego sklepu. Ten lager znajdziesz u każdego sprzedawcy z szerszą ofertą alkoholi – od niewielkich lokalnych sklepików po hipermarkety.

Piwo marcowe to przysmak wywodzący się z terenu bawarskich Niemiec, który zdobył sobie popularność na całym świecie. Choć kojarzony jest z Oktoberfest, możesz jednak samemu stworzyć ten lager lub kupić go w sklepach z szerokim wyborem alkoholi, by cieszyć się jego wyśmienitym smakiem przez cały rok.

Ocena