Piwo po terminie

Piwo po terminie – czy minięcie terminu przydatności do spożycia oznacza przeterminowane piwo? Wypić czy wyrzucić?

5/5 - (1 vote)

Napoje alkoholowe kojarzą się z tym, że nie mogą się zepsuć. Jego zawartość jest już wystarczającym czynnikiem konserwującym – ale czy na pewno? Sprawdź, czy piwo po terminie wciąż nadaje się do spożycia, czy może ci zaszkodzić.

W sklepach często można napotkać promocje na duże ilości piwa lub na butelki ze zbliżającym się końcem terminu ważności. Czy warto sięgać po takie trunki? Okazuje się, że termin przydatności do spożycia niekoniecznie wiąże się z zepsutym napojem. Przez jaki czas piwo po terminie jest jeszcze dobre? Jak poznać, że napój jest już niezdatny do spożycia? Co wpływa na skrócenie lub wydłużenie jego ważności? Odpowiedzi na wszystkie te pytania znajdziesz w tym artykule.

Co właściwie oznacza termin przydatności do spożycia?

co właściwie oznacza termin przydatności do spożycia

Po angielsku jest to opisywane jako „best before”. W dosłownym tłumaczeniu oznacza to więc „najlepiej spożyć przed”. Na produktach z polskich półek sklepowych widnieje jednak bardziej enigmatyczny napis „termin przydatności”. Ta data tak naprawdę nie jest przeznaczona dla konsumentów. Skierowana jest raczej do właścicieli sklepów. Piwo po terminie opisane w ten sposób nie powinno być już sprzedawane. Prawnie nie można go też oddać potrzebującym ani zwyczajnie wyrzucić. Sugerowanym sposobem postępowania jest odpowiednia utylizacja takiego produktu. Pojawia się tu jednak pytanie – co robić, jeśli sami jesteśmy w posiadaniu takiego trunku?

Zobacz też:  Piwo marcowe – sławny, sezonowy niemiecki lager ze słodu i ulubieniec Oktoberfest

Czy można pić piwo po terminie?

czy można pić piwo po terminie

Zastanawiasz się, czy możesz wypić przeterminowane piwo? Data ważności w różnych produktach spożywczych, podobnie jak w piwie, nie zawsze oznacza absolutny, nieprzekraczalny termin świeżości produktu. Czasem psują się wcześniej, a czasem dobre są jeszcze przez kilka dni – a nawet miesięcy! Jak to wygląda w przypadku piwa?

Piwo po upływie terminu przydatności do spożycia przeważnie będzie dobre jeszcze przez dość długi czas

Może nieznacznie zmienić swój smak lub mieć po przelaniu mniejszą piankę. Dla eksperta jakość piwa prawdopodobnie będzie zauważalnie niższa, lecz ryzyko zatrucia pokarmowego jest tutaj bardzo niskie. Przeciętny konsument może nawet nie zauważyć różnicy pomiędzy świeżym piwem a butelką lub puszką kilka dni po terminie.

Przechowywanie piwa a jego okres przydatności

przechowywanie piwa a jego okres przydatności

Każde piwo przed otwarciem najlepiej przechowywać w chłodnej piwniczce lub lodówce. Jeśli długo leżało w ciepłym pomieszczeniu bądź na słońcu, może nie być zdatne do spożycia jeszcze nawet upływem daty ważności. Należy szczególnie uważać, jeżeli nie masz pewności, czy puszka lub butelka nie były uszkodzone. Otwarte piwo powinno być spożyte jak najszybciej.

Przez jaki okres piwo jest zdatne do spożycia?

Nie istnieją ścisłe ramy czasowe ustalające datę przydatności piwa. Jej określenie jest obowiązkiem producenta – może wynosić 3, 6, 12, czy nawet 36 miesięcy od dnia produkcji. Najlepiej przystosowane do długiego leżakowania są piwa klasztorne i portery. Są ciemne, ciężkie i zawierają w sobie dużo alkoholu. Mogą nawet zyskać na dodatkowych, pożądanych aromatach. Natomiast jasne piwa z dużą zawartością chmielu mogą po czasie nieco zmętnieć, lecz ich smak nie powinien się mocno zmienić.

Zobacz też:  Milk stout – słodkie piwo znane też jako sweet stout. Czym wyróżnia się jego unikalna receptura?

Zepsute piwo a zatrucie – czym grozi jego wypicie?

Nie oznacza to jednak, że możesz całkowicie zignorować datę przydatności do spożycia. Piwo przeterminowane (szczególnie to otwarte lub nieprawidłowo przechowywane) może się zepsuć. Jak poznać, że tak się stało? Najlepiej powąchać trunek. Niepokojące są zapachy:

  • mokrego kartonu – powstaje na skutek utlenienia piwa;
  • skunksa – najczęściej pojawia się w trunkach przechowywanych w zielonych butelkach. Związek za niego odpowiedzialny powstaje w wyniku rozpadu niektórych składników pod wpływem promieniowania UV;
  • brak aromatów chmielu – bardziej wyczuwalne mogą być aromaty słodkie lub kwaśne. Chmiel może być też niewyczuwalny, bez żadnych zakłóceń;
  • wyraźna kwasowość lub winność – świadczy to jednoznacznie o zepsutym piwie.

Jeśli wypijesz zepsute piwo, grozi ci zatrucie

Dolegliwości żołądkowe mogą, ale nie muszą, wiązać się z tym, że piwo jest po terminie. Problemy żołądkowe mogą czasem pojawić się, nawet jeśli napój wydawał się smakować w porządku. Dyskomfort ze strony układu pokarmowego raczej nie będzie wówczas szczególnie niebezpieczny. Może pojawić się ból brzucha i biegunka, które po pewnym czasie same przeminą. Jeśli jednak tak się nie dzieje, należy skonsultować się z lekarzem.

Niektóre piwa można przechowywać przez długi czas bez obaw o ich zdatność do spożycia. Piwo po terminie nie zawsze musi być zepsute. O nieświeżości piwa może świadczyć jego zmieniony smak lub zapach. Lepiej jednak trzymać się dat zdatności do spożycia wyznaczonych przez producenta. Nie sięgaj też po butelki ani puszki, które były źle przechowywane lub zostały wcześniej otwarte. Skutki wypicia piwa po terminie co prawda nie są szczególnie poważne jednak zdecydowanie nieprzyjemne.

Zobacz też:  IBU – czym jest międzynarodowa jednostka goryczy w piwie?