aipa

AIPA, czyli american IPA. Czym wyróżnia się to piwo?

Czym różni się AIPA od APA i IPA? Jeśli wszystkie te skróty brzmią dla ciebie tajemniczo, czytaj dalej. Rozszyfrujemy te akronimy, by pomóc ci wybrać swoją ulubioną odmianę piwa ale.

Indian pale ale, czyli IPA to jasne, mocno chmielowe piwo z drożdży górnej fermentacji. AIPA to odmiana amerykańska tego trunku. Chodzi tutaj głównie o pochodzenie konkretnych odmian chmielu. Szyszki amerykańskie charakteryzują się przede wszystkim niepowtarzalnym, cytrusowym aromatem. Podobnie jak inne pale ale, AIPA ma w sobie sporą goryczkę. To unikalne piwo zyskało sobie wielu zwolenników na całym świecie. Sprawdź, czy i ty się do nich zaliczasz.

Piwo pale ale

Końcowy człon „PA” to właśnie pale ale, czyli jasne piwo górnej fermentacji. Różni się od lagerów rodzajem drożdży – nie fermentują one na spodzie brzeczki, a na jej powierzchni. Ich smak jest bardziej rozbudowany, a goryczka chmielu znacznie bardziej wyczuwalna. Pale ale to jednak tylko jedna z wielu odmian piw górnej fermentacji. Występują one w różnych wersjach kolorystycznych i smakach. Samo jasne ale także dzieli się na wiele typów – stąd też wszystkie skróty: APA, IPA, AIPA i mniej znane IIPA, DIPA.

Zobacz też:  Kellerbier, czyli znany niemiecki styl piwa. Poznaj jego specyfikę!

AIPA – pochodzenie i krótka historia american IPA

AIPA to skrót od american india pale ale. Ten styl piwowarski wywodzi się właściwie nie z Ameryki, a z Wielkiej Brytanii. W 1815 roku było już powszechnie znane. Pierwsze piwa IPA były ponoć warzone na potrzeby angielskich kolonii w Indiach – były eksportowane tam z Wysp Brytyjskich.

Mocniejszy i bardziej nasycony chmielem india pale ale znacznie lepiej znosił długą podróż statkiem w ciepłym klimacie. AIPA wielu osobom smakuje bardziej od klasycznej, angielskiej wersji ze względu na dodatek aromatów cytrusów, owoców tropikalnych, nut żywicznych i kwiatowych. Wszystkiego tego brakuje w oryginalnym IPA.

Amerykańskie odmiany chmielu

Do wytwarzania AIPA najczęściej wykorzystywany jest słód jęczmienny pale ale. Wykorzystuje się do niego także słód karmelowy, choć w zdecydowanie mniejszej ilości. Rzadziej wykorzystuje się też słód pszeniczny, który dzięki swojej dużej zawartości białka poprawia wygląd piany.

Najpopularniejsze amerykańskie odmiany chmielu to:

  • Citra;
  • Cascade;
  • Amarillo;
  • Simcoe.

Ekstrakt używany do produkcji stylu american pale ale powinien wynosić około 14–18 BLG. Końcowe stężenie alkoholu w tym napoju to około 5,5–7,5%, czyli nieco większe niż w typowym jasnym lagerze.

Dostępność piw AIPA w Polsce

Oto przykłady AIPA, które możesz znaleźć w polskich sklepach:

  • Ciechan Grand Prix;
  • Browar Stu Mostów – posiada w swojej ofercie wersje AIPA, DIPA i wiele innych mocno chmielowych odmian piwa pale ale;
  • Rowing Jack (AleBrowar);
  • Atak Chmielu (Pinta);
  • Podróże Kormorana American IPA;
  • Doctor Brew American IPA;
  • Lubuskie IPA (Witnica).
Zobacz też:  Produkcja piwa w domu – podstawy. Sprawdź, jak się za to zabrać i jak samemu warzyć piwo w domu

Jak smakuje piwo AIPA?

Jeżeli jesteś przyzwyczajony do słodkich piw owocowych lub delikatnych lagerów, ten smak i aromat może nie przypaść ci do gustu. AIPA jest piwem mocno chmielowym, o sporej goryczce. Amerykańskie chmiele używane do produkcji tego trunku posiadają charakterystyczny cytrusowy smak. Wyczuwalny może tu być także aromat owoców tropikalnych, a nawet nuty żywiczne. Słodowe tony zagłuszane są przez dużą gorycz chmielu, lecz nadal są wyczuwalne – szczególnie subtelna słodycz słodu karmelowego.

Imperial IPA

Jest to jeszcze bardziej nasycona wersja amerykańskiego IPA. To piwo promowane jest także jako double IPA, czyli „podwójne IPA”. Zawiera bowiem jeszcze więcej goryczy, treści, aromatu i alkoholu, którego stężenie może tu osiągać nawet 10%. Z tego powodu czasem nazywane jest „likierem chmielowym”. Chmiel jest tu maksymalnie skoncentrowany – w niektórych wersjach tego trunku jego stężenie osiąga swoją górną granicę rozpuszczalności w wodzie. Ta gorycz nie powinna być jednak przytłaczająca dla smakoszy tego typu piw. Równoważona jest nutami karmelowymi.

Do innych ciekawych odmian india pale ale należą:

  • black IPA;
  • vermont/new england IPA;
  • red AIPA;
  • niskoalkoholowe session india pale ale;
  • east coast i west coast IPA;
  • IPA na chmielu australijskim, niemieckim, polskim, angielskim i wielu innych.

AIPA to bardziej cytrusowa, tropikalna wersja angielskiego IPA. Na próżno szukać tu jednak owocowych dodatków. Ten rześki aromat wybijający się ponad gorzką bazą zawdzięczany jest amerykańskiej odmianie chmielu. AIPA jest znacznie mocniejsze, cięższe i bardziej chmielowe niż APA. Wyjątkowy smak i zapach tego napoju przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi chmielowej goryczki piwowarskiego stylu pale ale.

Ocena