sambuca

Sambuca – mocny włoski likier o smaku anyżu

Wśród włoskich napojów alkoholowych bardzo dużą popularnością cieszy się likier o smaku anyżu – sambuca. Likier ten jest chętnie wybierany przez samych Włochów, a także turystów przybywających do Italii. Poznaj przepisy na drinka z sambucą!

Jak pić alkohol sambuca? Co ciekawe, istnieje wiele nietypowych sposobów na spożywanie tego mocnego likieru. Dobrze komponuje się on zwłaszcza z kawą. Popularne jest także jego podpalanie. Wszystko w zależności od regionu Włoch. Z sambuki przygotowuje się także wiele smakowitych drinków. Na początku przedstawimy właśnie przepisy na te ciekawe mikstury.

Drinki z sambuca

Sambuca jest likierem, z którego można przygotowywać wiele koktajli alkoholowych. Do czego dodasz sambucę? Drink z tym alkoholem niejedno ma imię. Najpopularniejsze, najsmaczniejsze i najciekawsze propozycje to:

  • Hiroshima – sambuca 20 ml, absynt 20 ml, Baylisa 20 ml, grenadyna (grenadina) 5 ml;
  • Chmury – sambuca 20 ml, tequila 20 ml, absynt 10 ml, Curacao niebieskie 3 ml, Baileys 3 ml;
  • Freddy Krueger – wódka 30 ml, sambuca 60 ml, mleko 70 ml, syrop wiśniowy 20 ml;
  • Kokon – sambuca 50 ml, Coca-Cola lub Pepsi 150 ml, sok z cytryny 20 ml, kostki lodu;
  • Kazantip – absynt 15 ml, sambuca 15 ml, Baileysa 15 ml, grenadina 15 ml;
  • Ciekły azot – sambuca 80 ml, mleko kokosowe 60 ml, lody 100 g.

Sambuca – najważniejsze informacje

Sambuca to włoski likier o charakterystycznym smaku anyżu. Najczęściej jest bezbarwny – ta jego najczęstsza odmiana jest często określana jako biała sambuca. To umożliwia odróżnienie jej od innych odmian, które są w kolorze ciemnoniebieskim (czarna sambuca) lub jaskrawoczerwonym (czerwona sambuca). Podobnie jak inne likiery o smaku anyżowym, jest czasami podawany w połączeniu z wodą.

Sambuca likier i jego składniki

Zobacz też:  Cointreau – słodki składnik kultowych drinków

Ten likier anyżkowo-owocowo-ziołowy może zawierać od 38 do 40% alkoholu. Swoją nazwę zawdzięcza temu, że wytwarza się go m.in. na bazie kwiatów czarnego bzu, czyli z języka włoskiego „sambuco”. Inne składniki, które są niezbędne do produkcji tego likieru, to anyż gwiaździsty lub zielony, lukrecja i soki.

Sambuca – proporcje

Sambuca jest aromatyzowana olejkami eterycznymi uzyskanymi z anyżu gwiazdkowatego (lub rzadziej z anyżu zielonego). Inne przyprawy, takie jak kwiat czarnego bzu, koper włoski, lukrecja i inne, mogą być uwzględnione, ale nie są wymagane zgodnie z definicją prawną. Minimalna zawartością alkoholu to 38%. Olejki dodaje się do czystego alkoholu, stężonego roztworu cukru i innych aromatów.

Sambuca – jak pić?

Oto krótki poradnik, jak w poprawny sposób pić sambucę, aby przy tym (co bardzo ważne) nie urazić Włochów.

Sambuca może być podawana w czystej postaci.

  1. Podobnie, jak inne likiery anyżowe, może być spożywana po kawie jako ammazza caffè lub dodawana bezpośrednio do kawy zamiast cukru w celu wytworzenia caffè corretto.
  2. W północnych Włoszech popularnym sposobem picia sambuki jest wrzucenie do szklanki napełnionej tym likierem pokruszonego biszkopta. Następnie dolewa się do tego chłodną herbatę.

Sambuca z ziarnami kawy

Innym tradycyjnym sposobem na podawanie tego likieru jest wrzucenie do niego nieparzystej liczby ziaren kawy, zazwyczaj jednego, trzech lub siedmiu. 

  1. Następnie podpala się powierzchnię alkoholu. 
  2. Kiedy alkohol się już wypali, należy zdmuchnąć płomień. 
  3. Tak przygotowany napój się wypija, a ziarna kawy należy żuć. 

W tym sposobie spożywania sambuki, symboliczne znaczenie ma dokładna liczba ziaren kawy. Jedno ziarno to sposób „con la mosca”, co z języka włoskiego oznacza „z muchą”. Trzy ziarna kawy mają oznaczać zdrowie, szczęście i dobrobyt. Z kolei siedem ziaren symbolizuje siedem wzgórz Rzymu.

Zobacz też:  Long Island – drink dla wymagających. Jak go przygotować?

Sambuca nalana do koniakówki

Kolejnym sposobem na picie sambuki jest nalanie jej do koniakówki. 

  1. Potem wsypuje się tam łyżeczkę cukru oraz ziarenko kawy. 
  2. Całość następnie trzeba podpalić i obracać chwilę naczynie, aż nastąpi karmelizacja cukru. 
  3. Potem trunek należy wlać do pustej szklanki i przykryć koniakówką. 
  4. Gdy płomień już zgaśnie, koniakówkę kładzie się na serwetce z rurką. 
  5. Zawartość tumblera powinieneś wypić na jeden raz, następnie wdychać przez rurkę opary z koniakówki. Na koniec możesz przelać to, co zostało na wierzchu koniakówki, by wciągnąć to do nosa małą rureczką.

Sambuca – jaka jest historia tego włoskiego likieru?

Nazwa „sambuca” pochodzi od włoskiego „sambuco” oraz łacińskiego „sambucus”, które oznaczają „czarny bez”. Słowo to zostało po raz pierwszy użyte jako nazwa innego likieru z czarnego bzu, który został stworzony w portowym mieście na wybrzeżu Morza Tyrreńskiego około 130 lat temu. W związku z tym pochodzeniem, regionalizmy związane z sambucą można spotkać po dziś dzień. Włosi lubują się w tego typu nawiązaniach do swoich małych ojczyzn – regionów, które pod wieloma względami bardzo się od siebie różnią.

Sambuca – gdzie kupić?

Gdzie kupić ten alkohol? Zarówno w sklepach wielkopowierzchniowych, jak i internetowych powinieneś znaleźć likier sambuca. Cena może być oczywiście zróżnicowana, w zależności od renomy, ale zazwyczaj to 70-100 zł za dobrej jakości trunek. Sambuca Molinari, Vaccari, Luxardo, Ramazzotti czy Opal Nera to kilka z propozycji, które możesz przetestować.

Sambuca może być spożywana na kilka sposobów. Możesz oczywiście traktować je jako ciekawostkę, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby pić ją tak, jak robią to Włosi. Jeśli zastanawiasz się, czy kupić ten likier o smaku anyżu, zdecydowanie warto!