likier waniliowy

Domowy likier waniliowy – z czym pić i jak zrobić?

Likier waniliowy to lekki alkohol deserowy o kuszącym smaku, który doskonale smakuje w czystej postaci, ale również jako dodatek do ciast, lodów i kawy. Podpowiadamy, jak zrobić go samodzielnie!

Ocena

Likier waniliowy jest lekkim deserowym alkoholem przygotowanym najczęściej na bazie mleka lub śmietanki. Może też występować w zdecydowanie lżejszej konsystencji, niezabielony. Świetnie smakuje w czystej postaci, ale też zachwyci podniebienia, jako dodatek do lodów, ciast i kawy, Sprawdź, jak przygotować domowy likier waniliowy!

Przepis na domowy likier śmietankowo-waniliowy z nutką kawy

Likier waniliowy uznawany jest za typowo kobiecy alkohol. Wszystko to za sprawą delikatnego, słodkiego smaku, który idealnie pasuje do deserów. Dodanie do ziaren wanilii odrobiny śmietanki i kawy sprawia, że trunek nabiera wyrafinowania. Gorąco polecamy wypróbowanie poniższego przepisu, szczególnie miłośnikom słodkości!

Składniki likieru śmietankowo-waniliowego z nutką kawy

Będziesz potrzebować:

  • 400 g śmietany 30%;
  • 2 laski wanilii;
  • 6 łyżeczek cukru waniliowego;
  • 2 łyżeczki miałkiej kawy rozpuszczalnej;
  • 250 ml wódki.

Likier śmietankowo-waniliowy z nutką kawy – sposób przygotowania

Pierwszym krokiem jest rozkrojenie lasek wanilii i oddzielenie ich od ziarenek. Kolejno do garnka dodaje się: śmietankę, ziarenka z laski wanilii, pokrojone laski wanilii bez ziarenek oraz kawę. Całość należy dokładnie wymieszać i zagotować na małym ogniu. Po ostudzeniu mieszankę przecedza się przez sito i przelewa do miski. Następnie, cały czas mieszając, należy dolewać wódki. Po dodaniu całości alkoholu, likier będzie gotowy, Najlepiej spożywać go schłodzonego.

Zobacz też:  Likier migdałowy – jak zrobić domowe amaretto? Z czym podawać?

Domowy przepis na mleczny likier waniliowy

Tradycyjny domowy likier waniliowy powstaje z połączenia trzech składników, a więc alkoholu, mleka oraz wanilii. Poniżej prezentujemy, jak go wykonać.

Mleczny likier waniliowy  – składniki

  • 300 ml spirytusu 70%;
  • 2 puszki mleka skondensowanego niesłodzonego;
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego;
  • 1 laska wanilii.

Mleczny likier waniliowy – sposób przygotowania

Pierwszym krokiem będzie zagotowanie całego mleka skondensowanego. Należy trzymać go na niewielkim gazie przez dwie i pół godziny, a następnie dokładnie wystudzić. Kolejno do mleka stopniowo dodaje się alkohol, cały czas mieszając, aby dokładnie rozprowadzić wszystkie powstające grudki. Otrzymaną mieszankę przelewa się do butelki i wrzuca do środka cała laskę wanilii. Trunek najlepiej podawać schłodzony.

Domowy mleczny likier śmietankowy o intensywnie waniliowym smaku

Jeśli uwielbiasz słodycze i alkohole deserowe, nie możesz obojętnie przejść obok pomysłu na stworzenie intensywnie waniliowego śmietankowego likieru. Do jego przygotowania będziesz potrzebować:

  • 300 ml wódki waniliowej;
  • 300 ml mleka;
  • 200 ml śmietanki 30%;
  • 100 g cukru;
  • pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii.

Aby przygotować likier, wystarczy rozpuścić cukier w podgrzanej mieszance z mleka i śmietanki. Całość dokładnie trzeba ostudzić, a następnie zalać wódką i dosypać wanilię. Trunek będzie nadawał się do spożycia po dwóch tygodniach spędzonych w lodówce.

Likier waniliowy można przygotować i podawać na wiele sposobów. Niezależnie od ich wyboru jedno jest pewne  – ten trunek zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia!

Zobacz też:  Likier korzenny – w czym tkwi tajemnica świątecznej nalewki?