Kieliszki do wina, martini i szampana – czym się charakteryzują?

W zależności od tego, jaki alkohol serwujesz, wybierasz różne rodzaje szkła. Każdy, kto interesuje się zasadami savoir-vivre wie, że inne są kieliszki do wina, inne do martini, a jeszcze inne do szampana. Warto bliżej przyjrzeć się różnicom między nimi, aby wiedzieć, jaki jest prawidłowy sposób podawania alkoholu. Jest to ważne nie tylko ze względów estetycznych, ale też z uwagi na wygodę picia i smak trunku.

Ocena

Kieliszki do wina i innych alkoholi

Chociaż wielu z nas nie przykłada nadmiernej uwagi do tego, w czym serwuje napoje alkoholowe, to jednak są pewne zasady, którymi warto się kierować. Szczególnie gdy planujemy większe przyjęcie lub jesteśmy smakoszami i zależy nam na jak najlepszej jakości degustacji. Wtedy wybór kieliszka jest wyjątkowo ważny.

Kieliszki, które opisujemy poniżej różnią się wysokością nóżki, wielkością i objętością czaszy. Te różnice konstrukcyjne nie są przypadkowe. Okazuje się, że kieliszki do wina specjalnie mają takie, a nie inne parametry, co wynika ze specyfiki spożywanych w nich napojów wysokoprocentowych. O tym szerzej piszemy w dalszej części.

Podział kieliszków do wina

W zależności od tego, jakie wino pijemy, powinniśmy dopasować do niego odpowiedni kieliszek. Oznacza to świadome serwowanie trunków, zgodnie z ogólnie przyjętymi zasadami. Po co? Również po to, aby móc w pełni cieszyć się aromatem, smakiem i temperaturą drinka.

A jeśli o to chodzi, to ułatwi nam picie wina z dedykowanych kieliszków:

  • Pękate kieliszki z czaszą lekko zwężającą się ku górze, posadowione na wysokich nóżkach – stworzone dla wina czerwonego, które ma intensywny smak i aromat i podczas picia stopniowo go uwalnia.
  • Smukłe, niskie kieliszki, które lekko rozchylają się ku górze, przywodząc na myśl kwiat tulipana – serwowane w nich białe wino zachowuje swój subtelny smak i nie ma zbyt dużego kontaktu z powietrzem.
  • Szampanówki, to kieliszki do szampana cechujące się smukłą budową. Są bardzo wąskie, mają cienkie ścianki. Chodzi o to, aby spowolnić proces ulatniania się gazu i zachować bąbelki wewnątrz szkła.
  • Charakterystyczne kieliszki na cienkich nóżkach z niską i mocno rozkloszowaną czaszą są znane każdemu z nas – z takiego szkła pijemy martini z dodatkiem oliwki nabitej na wykałaczkę.
Zobacz też:  Czy po wyrwaniu zęba można spożywać alkohol?

Jeżeli chodzi o serwowanie alkoholi, to znamy jeszcze wiele innych rodzajów szkła przeznaczonego do picia konkretnych trunków. W inny sposób serwujemy nalewki, whisky, wódkę, koniak. Warto pamiętać, że przy ważniejszych okazjach świetnym wyborem będą także kieliszki do wina.