likier śmietankowy

Likier śmietankowy i jego słodki smak. Prezentujemy najlepszy przepis na domowy likier śmietankowy!

Likier śmietankowy to uwielbiany przez wielu słodki deserowy napój alkoholowy o kremowej strukturze. Można go pić bez dodatków lub dodawać do lodów i ciast. Podpowiadamy, dlaczego jest taki wyjątkowy oraz jak przygotować go samodzielnie w domu!

Ocena

Jeśli szukasz alkoholu, który z powodzeniem możesz potraktować jako uzupełnienie deseru, to likiery śmietankowe będą dla ciebie świetną propozycją! Ich kremowa struktura oraz delikatny, ale słodki smak z pewnością niejednej osobie przypadną do gustu. Taki trunek z łatwością można znaleźć na sklepowych półkach, ale również przyrządzić samodzielnie w domowym zaciszu. Podpowiadamy, dlaczego likier śmietankowy jest wart uwagi oraz jak przygotować go samodzielnie.

Likier śmietankowy – charakterystyka

Likiery śmietankowe należą do grupy słodkich alkoholi deserowych. Cechują się lepką konsystencją i kremową strukturą. Powstają z połączenia:

  • śmietany;
  • cukru;
  • miodu;
  • żółtek jaj;
  • alkoholu.

Niejednokrotnie dodaje się do nich kakao, ekstrakty owocowe, olejki eteryczne, aromaty lub przyprawy, aby w ten sposób uzyskać jasny i niebanalny smak. Ostatnio prawdziwym hitem stały się likiery śmietankowe dla wegetarian, które wyprodukowano na bazie mleka owsianego lub kokosowego.

Pierwsza wzmianka o produkcji likieru śmietankowego pochodzi z XIV wieku i znajduje się w dokumentach starego irlandzkiego klasztoru. Wówczas śmietanę mieszało się z whisky i tymiankiem, anyżem oraz miętą. Mieszanka miała wspierać walkę z zaburzeniami pamięci oraz stanami zapalnymi skóry.

Przepis na domowy likier śmietankowy

Obecnie likier śmietankowy niejedno ma imię. Na sklepowych półkach znaleźć można likiery na bazie śmietanki o przeróżnych smakach i aromatach. Poniżej prezentujemy przepisy na wykonanie kilku podstawowych trunków.

Zobacz też:  Przepis na domowy likier czekoladowy, czyli sposób na nalewkę z gorzkiej czekolady

Klasyczny likier śmietankowy

Klasyczny i prawdopodobnie najprostszy do przygotowania likier śmietankowy będzie składał się z czterech składników:

  • 1000 ml śmietany kremówki 36%;
  • 200 ml spirytusu 95% lub 300–400 ml wódki 40%;
  • cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii;
  • 300 g cukru.
  1. Śmietankę, cukier i wanilię mieszaj w garnku i postaw na gazie.
  2. Grzej, mieszając składniki do momentu, aż cukier się roztopi.
  3. Nie możesz dopuścić do zagotowania mikstury.
  4. Następnie zdejmij garnek z gazu i odstaw do wystygnięcia.
  5. Kolejno stopniowo dodaj alkohol (na tyle wolno, aby nie zwarzyć śmietany).

Trunek jest gotowy do spożycia, ale najlepiej podawać go w schłodzonej formie.

Likier czekoladowy

Aby przygotować likier śmietankowy z dodatkiem czekolady, będziesz potrzebować:

  • 200 g gorzkiej czekolady;
  • 1,5 l wódki 40%;
  • 1 kg cukru;
  • 1 l mleka;
  • 2 g cukru waniliowego.
  1. Czekoladę należy schłodzić, a następnie zetrzeć na tarce.
  2. Do startej czekolady dodaj alkohol i szczelnie zamknij na 7 dni.
  3. Mieszankę przechowuj w ciemnym i zimnym pomieszczeniu. Codziennie ją mieszaj.
  4. Kolejno zagotuj mleko z cukrem, a powstały syrop schłódź do temperatury pokojowej.
  5. Wymieszaj go z miksturą alkoholową i szczelnie zamknij.
  6. Likier będzie gotowy do wypicia po upływie około 40 dni, kiedy jego smak się ustabilizuje. W tym czasie najlepiej przechowywać go w lodówce lub chłodnej piwnicy.

Bananowy likier śmietanowy – składniki

Sposób przygotowania już znasz, dlatego proponujemy nieco bardziej urozmaicone składniki. Oto one:

  • 3 sztuki bananów;
  • 300 ml wódki;
  • 400 g mleka skondensowanego;
  • 2 sztuki jajek z kurczaka;
  • 150 ml mleka.
Zobacz też:  Likier kminkowy – przepis na domowy trunek

Kokosowy likier śmietankowy – składniki

Warto sprawdzić także kokosowy likier śmietankowy. Będzie ci potrzebne:

  • 400 g chipsów kokosowych;
  • 800 g mleka skondensowanego;
  • 400 ml wody;
  • 1 l wódki.

Jak widzisz, likier śmietankowy niejedno ma imię. Dawniej wyróżniał go mocno wyrafinowany smak. Obecnie jest głównie słodkim dodatkiem do deserów. Może występować w wielu odmianach i smakach, ale zawsze przyrządza się go na bazie mleka lub śmietanki.