aperitif

Aperitif – drink, który zaostrza apetyt

Aperitif to napój alkoholowy, który ma jedno zadanie – pobudzić twój apetyt i dodać przyjemności posiłkowi. Co może być dobrym aperitifem? Jakie trunki i drinki sprawdzą się w tej roli najlepiej? 

Ocena

Za aperitif mogą posłużyć różne napoje alkoholowe. Jeśli podróżujesz po świecie, zauważysz, że każdy kraj rządzi się tu własnymi prawami i zwyczajami. Są regiony, w których przed posiłkiem serwuje się lampkę wina, ale również takie, w których jako aperitif dominują wódki lub koktajle. Choć grupa alkoholi tego typu jest szeroka, mają one sporo cech wspólnych. Co musisz wiedzieć o napojach pobudzających apetyt?

Aperitif – co to jest?

aperitif co to jest

Najprostsza definicja mówi, że aperitif jest napojem alkoholowym, który podaje się przed posiłkiem. Dlaczego? Ponieważ jego składniki (np. ziołowe dodatki) skutecznie pobudzają apetyt i sprawiają, że zwykły posiłek przemienia się w wyjątkową ucztę smaków. 

Alkohol na otwarcie 

aperitif-alkohol na otwarcie

Aperitif to słowo wywodzące się z języka francuskiego, które w dosłownym tłumaczeniu oznacza „otwierać”. Słowa o podobnym znaczeniu spotkasz też w języku włoskim oraz łacinie. Napoje, które doczekały się takiego określenia, są zatem uznawane za trunki, którymi najlepiej zaczynać posiłki. 

Aperitif, czyli… 

Skoro wiadomo, co oznacza słowo „aperitif”, warto odpowiedzieć na kolejne pytanie – jakie alkohole mogą otwierać posiłki? Do wyboru jest wiele różnych alkoholi, zazwyczaj wytrawnych. Mogą być to wina lub drinki, podane z krakersami, oliwkami i innymi przystawkami. 

Historia aperitifu 

historia aperitifu

Warto zatem prześledzić jego historię. Kiedy nasi przodkowie zauważyli, że między jedzeniem a piciem alkoholu może istnieć silny związek? 

Pierwsze wzmianki o trunkach otwierających żołądek

Historia aperitifu sięga najprawdopodobniej V wieku naszej ery. To właśnie wtedy chrześcijański ascetyk Diadochos z Photiki użył określenia „aperitif” w tekście, który miał ostrzegać przed takimi miksturami. Wspomniał on, że takie napoje otwierają drogę do żołądka, a to sprawia, że posiłki stają się zbyt obfite. 

XIX wiek – złote czasy aperitifów 

Swój prawdziwy rozkwit aperitif przeżył w XIX wieku. W tym czasie był mile widzianym dodatkiem do obfitych obiadów czy kolacji. Wiadomo, że po aperitif chętnie sięgali Francuzi i Włosi, a od początków XX wieku również mieszkańcy Stanów Zjednoczonych. Jakie trunki na pobudzenie apetytu są serwowane obecnie? 

Aperitify – rodzaje i preferencje związane z krajami i regionami

aperitify rodzaje i preferencje związane z krajami i regionami

Jaki trunek na aperitif możesz wybrać? Możliwości są dosyć szerokie. Najczęściej wybiera się wzmocnione wino, ale jako aperitif świetnie sprawdza się wytrawny szampan. Nie brak też likierów, które mają rewelacyjny wpływ na pracę przewodu pokarmowego, dzięki czemu stają się częstym dodatkiem do obfitych posiłków. 

aperitif rodzaje

Jedyna zasada, której musisz przestrzegać przy wyborze aperitifu, brzmi: „sięgaj po alkohole wytrawne, unikaj tych słodkich”. Nie bój się koniaków i koktajli, sprawdź też popularne wermuty. Nie lubisz eksperymentować? Skorzystaj z naszych porad. 

Aperitif – alkohol, który pobudza apetyt 

Nie wiesz, co podać na aperitif? Możesz sięgnąć po kieliszek polskiej wódki lub postawić na grecką raki. Sprawdź też inne propozycje. Sherry czy wytrawna madera to kolejne popularne rozwiązania. Chcesz poznać ich więcej? 

Aperitif – propozycje dla miłośników drinków i koktajli

Jeśli lubisz drinki i koktajle, sięgnij po:

  • Kir Royal – francuski koktajl z szampana i Crème de cassis;
  • Aperol Spritz – jeden z najsłynniejszych włoskich drinków, powstający z likieru Aperol, wina Prosecco i wody gazowanej;
  • Negroni – prosty i smaczny aperitif, który przygotujesz z ginu, słodkiego wermutu i campari. 

Aperitif – przykłady win, które pobudzą twój apetyt 

Wino jako aperitif to jedna z najczęstszych propozycji. Włosi cenią sobie wino znane jako aperitivo. Jeśli przed posiłkiem chcesz podać alkohol, wybieraj szampany i wytrawne wina musujące. Im lżejsze będzie wino serwowane jako aperitif, tym lepiej. Najbezpieczniejszym wyborem będą sauvignon blanc oraz riesling, a więc jeśli boisz się eksperymentów, to im poświęcić swoją uwagę. 

Likier i nalewka jako aperitif – co wybrać? 

Aperitifem może być też likier lub nalewka. W Polsce często w roli trunku otwierającego posiłek pojawia się nalewka z dzikiej róży lub pigwówka, jednak możesz skorzystać z wielu innych możliwości. 

Jeśli jesteś miłośnikiem likierów, z pewnością docenisz popularnego Jagermeistera. Ten aperitif to mieszanka o niepowtarzalnym ziołowo-korzennym smaku i aromacie. Jest on zasługą umiejętnego połączenia blisko 60 składników: głównie ziół i korzennych przypraw. Możesz też sięgnąć po Unicum, czyli ziołowy likier z Węgier. Pamiętaj też o Aperolu, czyli słynnym włoskim likierze, który gorzko-słodkim smakiem podbił świat. 

Czym jest digestif?

Aperitif to nie jedyny rodzaj trunku, który ściśle wiąże się z jedzeniem. Ważne miejsce na wielu stołach zajmuje też digestif – napój alkoholowy, który podaje się po zakończonym posiłku. O ile aperitif ma pobudzić apetyt, digestif ułatwia trawienie. 

Tutaj także wybór trunków jest ogromny. Dominują alkohole o gorzkim smaku, często bazujące na ziołach i roślinach cenionych jako naturalne leki na problemy żołądkowe. 

Przykładowe napoje alkoholowe, które można podawać w celu poprawy trawienia, to:

  • brandy (koniak, armaniak, alembik);
  • chacha;
  • Eaux de vie (brandy owocowe, sznapsy, calvados);
  • brandy z wytłoczyn (grappa);
  • wina wzmocnione (słodka sherry (zwykle śmietankowa lub oloroso sherry), wermut, porto, madera i Ratafia);
  • nalewki gorzkie lub słodkie (m.in. Drambuie, Amaretto, Jägermeister, Irish Mist, Kahlúa,Malort);
  • likiery destylowane (ouzo, sznaps, tequila lub akvavit);
  • koktajle alkoholowe (Black Russian, Rusty Nail itp.).

Aperitif to alkohol do zadań specjalnych. Dzięki niemu każda uroczysta kolacja może się zakończyć sukcesem. Pamiętaj jednak, żeby wybrać taki alkohol, który pobudzi apetyt, a jednocześnie będzie pasował do serwowanego po nim dania. 

Archiwum: luty 2022