Lekka goryczka, ziołowy aromat i cytrusowa nuta. Tak w skrócie można opisać smak ginu. Z uwagi na swój bardzo charakterystyczny smak pochodzący z jagód jałowca, raczej nie pije się go sauté. Gin to jednak doskonała baza do wielu koktajli – w połączeniu z innymi składnikami traci swoją cierpkość i dodaje koktajlom wyrazistości oraz świeżości.
Istnieje wiele sposobów na przygotowanie drinków z ginem. Z naszego artykułu dowiesz się, z czym najlepiej łączyć gin i jak go podawać.
Gin – z czym się go pije?
Wspomniany aromat jałowca i cytrusów idealnie współgra z wieloma smakami, przez co gin jest bardzo uniwersalnym składnikiem w świecie koktajli. To, z czym go połączymy, zależy wyłącznie od naszych preferencji. Jest jednak kilka kultowych receptur, które warto znać.
Gin z tonikiem
Gin jest często serwowany w towarzystwie toniku, czyli lekko gorzkiego napoju gazowanego z dodatkiem chininy. Ten klasyczny drink jest wyrazisty i orzeźwiający – podaje się go zazwyczaj tylko z dodatkiem plasterka cytrusa, choć równie dobrze sprawdza się świeży imbir. Gin z tonikiem może być również propozycją dla osób preferujących słodkie smaki – wystarczy sięgnąć po tonik smakowy, który zmieni charakter całego drinka (np. o smaku kwiatów czarnego bzu).
Gin z wodą gazowaną
Jeśli nie masz pod ręką toniku, wykorzystaj wodą gazowaną. To najprostsze połączenie pozwala w pełni skupić się na botanicznym aromacie ginu i zapewnić wytrawne orzeźwienie bez dodatku cukru
Gin z wermutem
W bardziej skomplikowanych koktajlach gin jest zazwyczaj łączony z wermutem (np. w Negroni czy Martini). Smak ginu idealnie pasuje do charakterystycznego, ziołowo karmelowego aromatu wermutu, który jednocześnie dostarcza przyjemnej nuty wanilii. Te dwie pozycje są świetną bazą do budowania złożonych kompozycji smakowych, a takie koktajle jak Hanky Panky czy Negroni powinien znać cały świat.
W czym podawać gin?
Gin z tonikiem podaje się najczęściej w wysokiej szklance typu highball (wysoka, prosta lub o urozmaiconym kształcie) lub collins (węższa od highball i okrągła). Do serwowania innych koktajli na bazie toniku można wykorzystać kieliszki do wina lub kieliszki typu bowl, które są podobne do szklanej bańki. Jeśli gin jest podstawą do przygotowania koktajlu typu martini – sięgnij po kieliszek koktajlowy. Negroni podawaj w szklance typu lowball lub tumbler która jest niska i pękata.
Koktajle z ginem – propozycje
Jak już wspomnieliśmy, gin jest znakomitą bazą do tworzenia różnych koktajli. Poniżej przedstawiamy kilka najpopularniejszych propozycji.
Dry Martini
Do przygotowania tego klasycznego koktajlu potrzebujesz tylko ginu, wermutu i skórki cytrynowej lub oliwki do dekoracji. Dry Martini w swojej klasycznej formie jest zawsze wytrawne, natomiast jeśli masz ochotę na delikatniejsze smaki zawsze wytrawny wermut możesz zamienić na słodki lub użyć innej proporcji pomiędzy ginem a wermutem. Najlepiej prezentuje się w typowym kieliszku do martini, który ma charakterystyczny kształt (stożek odwrócony czubkiem do dołu i umieszczony na średniej długości nóżce).
Tom Collins
Ten orzeźwiający koktajl na bazie ginu jest idealny gdy szukasz prostych smaków i orzeźwienia. Do jego wykonania potrzebujesz ginu, soku z cytryny, syropu cukrowego i wody gazowanej. Wszystkie składniki miesza się razem w szkle, uzupełnia lodem, a następnie podaje z plasterkiem cytryny.
Gin Fizz
Fizz to grupa słodko-kwaśnych koktajli (tzw. sour drinks) z dodatkiem wody gazowanej i białka. Gin Fizz to wersja wyjątkowo lekka i rześka koktajlu Sour, tylko z dodatkiem wody gazowanej. Oryginalnie Fizzy serwuje się w schłodzonym szkle bez lodu, kremową i niesamowicie przyjemną do picia konsystencję zapewnia wykorzystanie białka kurzego natomiast możemy je zawsze zastąpić wegańskim zamiennikiem czyli aquafabą.
Negroni
To klasyczny koktajl o intensywnym, słodko gorzkim smaku. Doskonały jako aperitif bądź digestif. Stylowy i esencjonalny. Do przygotowania Negroni, potrzebujesz równych części ginu, włoskiego bittera pomarańczowego i czerwonego wermutu. Drink podawany jest z plasterkiem pomarańczy lub skórką cytrynową.
Roku Gin – z czym pić?
Charakter koktajlu w dużej mierze zależy od wyboru ginu, który sam w sobie jest złożoną kompozycją smaków i aromatów. Delikatną i idealnie zbalansowaną bazą do wszystkich powyższych drinków jest wyjątkowy japoński gin, do stworzenia którego wykorzystano tradycyjne japońskie składniki: liście i kwiaty kwitnącej wiśni (sakura), liście japońskich herbat sencha i gyokuro, delikatny pieprz sanshō i cytrusowe owoce yuzu.
Propozycje drinków z Roku Gin
Aby w pełni poczuć smak Roku Gin, najlepiej podawać go z dobrej jakości tonikiem i sześcioma świeżymi słupkami imbiru (skrojonymi pionowo). Roku Gin może być również podstawą jesiennego koktajlu – wystarczy połączyć go z pokrojonymi śliwkami oraz domową lemoniadą na bazie cytrusów cukru i wody gazowanej.
Materiał powstał we współpracy z Roku Gin
Leave a Comment