bourbon sour

Bourbon sour – sprawdź, jak przygotować ten drink!

Bourbon sour to jeden z najbardziej orzeźwiających i bogatych smakowo drinków. Nie jest trudny w przygotowaniu, co także ma znaczenie. Sprawdź nasz przepis, by przekonać się, jak go zrobić!

Ocena

Na początek uściślijmy, o czym dokładnie mówimy. Trzeba bowiem odpowiedzieć na pytanie, czy drink whisky sour oraz Bourbon sour to jedno i to samo. Tak i nie. Sprawa wygląda podobnie jak w przypadku rozróżnienia whisky i Bourbona w ogóle. Każdy Bourbon to whisky, ale nie każda whisky to Bourbon. Sprawdź, jak przygotować koktajl w tym stylu.

Whisky sour a Bourbon sour – różnica

Whisky to ogólne określenie typu alkoholu. Można mówić o whisky szkockiej, irlandzkiej, amerykańskiej i wielu innych. W obrębie whisky amerykańskiej możemy wyróżnić Bourbon – jeden z najbardziej popularnych rodzajów tego trunku w USA. 

Czym jest Bourbon? To whisky, w której podstawę zacieru stanowi kukurydza. Wedle przepisów amerykańskiego prawa, aby mowa była o Bourbonie, skład owego zacieru przynajmniej w 51 procentach musi się składać właśnie z kukurydzy. Whisky ta musi być leżakowana co najmniej dwa lata w dębowych beczkach. Bourbon musi także powstawać w USA, bo inaczej nie jest Bourbonem.

Czym różnią się te trunki?

Tym samym różnica między whisky sour a Bourbon sour jest prosta. Ten drugi musi zawierać w sobie omówiony w powyższym akapicie konkretny alkohol rodem z Kentucky. Tymczasem w whisky sour możesz użyć dowolnego rodzaju bursztynowego trunku. Co do zasady w koktajlach typu sour najlepiej sprawdza się właśnie Bourbon.

Zobacz też:  Szklanki do whisky – w czym podawać ten trunek?

Bourbon sour – przepis podstawowy

Możemy wskazać dwa typy koktajlu w stylu Bourbon sour – podstawowy oraz bardziej zaawansowany. Do przygotowania koktajlu w stylu podstawowym będziesz potrzebować następujących składników w takich proporcjach: 

  • 4 części bourbona;
  • 2 części soku z cytryny (najlepiej świeżo wyciśniętej);
  • 1 część syropu cukrowego;
  • lód.

Nie wiesz, czym jest syrop cukrowy? To po prostu woda połączona z cukrem w proporcjach jeden do jednego. 

  1. Składniki umieść w shakerze. 
  2. Dokładnie wstrząsaj wszystko przez kilkanaście sekund. 
  3. Następnie zawartość shakera przelej do szklanki wypełnionej lodem. 

Oto twój Bourbon sour w wersji podstawowej!

Bourbon sour – przepis zaawansowany

Bardziej rozwinięty przepis na Bourbon sour jest w istocie taki sam jak podstawowy, ale z tą różnicą, że pojawiają się w nim dodatkowe składniki. Do shakera dodać musisz jeszcze białko jajka. Do gotowego drinka, już po przelaniu do szklanki, dodaj zaś kilka kropli angostury. Bourbon sour w takiej formie będzie mieć bardziej aksamitną fakturę.

Delektuj się obiema wersjami tego trunku. Ciesz się przenikającymi się smakami słodyczy, cytrusów i whisky. Smacznego!