przekąski do wina

Przekąski do wina – dowiedz się, które są najlepsze!

Przekąski do wina to znakomite uzupełnienie popularnego trunku. Odpowiednio dobierając przekąski do alkoholu, możesz znakomicie wzbogacić jego smak. Przekonaj się, jak to zrobić!

Ocena

Wino to jeden z najbardziej popularnych alkoholi. Zarówno jego biała jak i czerwona odmiana ma wielu sympatyków na całym świecie. By jeszcze bardziej cieszyć się smakiem i aromatem tego trunku, warto połączyć go z odpowiednimi smakołykami. Odpowiednie sery czy mięsa pozwolą na jeszcze pełniejsze czerpanie z walorów smakowych wina. Oto najciekawsze przekąski do wina, które powinieneś wypróbować!

Przekąski do wina czerwonego

Warto pamiętać, że nieco inaczej powinno się dobierać przekąski do wina białego, a nieco inaczej do wina czerwonego. W przypadku tego drugiego warto postawić na potrawy bardziej tłuste. Takie, które będą lepiej współgrać ze smakiem i aromatem czerwonych win, które z zasady mają większą głębię i pełnię. Z reguły bywają też nieco ostrzejsze niż wina białe. Tak oto w przypadku wina czerwonego wskazać można zarówno pasujące do niego sera jak i mięsiwa.

Przekąski do wina czerwonego – sery

Jakie sery będą sprawdzać się idealnie jako przekąski do wina czerwonego? Pół żartem można stwierdzić, że różnorakie. Fakt faktem, że zawsze dobrym rozwiązaniem będzie deska różnorodnych serów. Pozwoli ona na zestawienie ze sobą odmiennych smaków. Przekąski nie będą się szybko nudzić. Każdy ser będzie raczył podniebienie nieco odmienną gamą smakową.

Jakie produkty najlepiej umieścić na desce serów przystawianej do wina czerwonego? Zdecydowanie warto postawić na sery o pełnym i wyrazistym smaku. Tłuste i mocne. Tak aby nie zostały one zdominowane przez silny aromat czerwonego trunku. Dobrym pomysłem będzie postawienie na parmezan, który ma intensywny nieco orzechowy posmak. Na analogicznej zasadzie wartościowym wyborem będą sery takie jak Grana Padano czy Pecorino Romano. Warto przyjrzeć się także innym serom o intensywnym smaku i aromacie takim jak radamer czy cheddar.

Wreszcie pamiętać należy, że z czerwonym winem ciekawie współgrać mogą sery wędzone. Mają one wszak bardzo mocny i charakterystyczny smak oraz zapach. To odpowiednie przekąski do wina tego typu. W tym przypadku uważać jednak należy, by to ser za nadto nie zdominował wina. Sery wędzone będą dobrze współgrać z czerwonymi winami, które same w sobie mają bardzo wyrazisty bukiet aromatyczny i smakowy.

Zobacz też:  Przekąski na imprezę do wódki. Zobacz, co warto wybrać! Sprawdź najlepsze opcje!

Przekąski do wina czerwonego – mięso

Jak nietrudno się domyślić, przy wyborze mięsnych przekąsek do wina warto kierować się analogicznymi zasadami jak przy wyborze serów. Należy pamiętać, że czerwone wino dobrze współgra z produktami, które charakteryzują się mocnym i pełnym smakiem. Nie inaczej jest w przypadku mięsa oraz różnorakich szynek i wędlin

W związku z tym do czerwonego trunku dobrze będą pasować takie mięsiwa jak wieprzowina czy wołowina. Nieco gorzej sprawdzi się na przykład kurczak albo ryby. Te produkty mogą bowiem zostać przytłumione przez mocny smak czerwonego wina. Dobrym pomysłem będzie także połączenie wina czerwonego z mięsami takimi jak baranina, dziczyzna, gęś czy kaczka. Tak, nie każdy drób należy dyskredytować w kontekście jego potencjalnego mariażu z czerwonym winem. O ile kurczak ma nieco zbyt delikatne mięso, o tyle cięższa gęsina czy mięso kaczki sprawdzą się znakomicie.

Przekąski do wina czerwonego – słodkiego

A jak wygląda sprawa w przypadku słodkich win czerwonych? Czy w takim układzie również sprawdzą się mięsa i sery jako przekąski do wina? Niekoniecznie. Wina słodkie takie jak na przykład Porto nie będą współgrać tak dobrze na przykład z aromatyczną wołowiną. Intensywny smak wołu i słodycz Porto będą zwyczajnie gryźć się ze sobą.

Do czego zatem można przystawić słodkie wina czerwone? Idealnie będą sprawdzać się w kompozycji z różnej maści deserami. Na przykład czekoladowymi. To logiczne. Słodycz wszak dobrze uzupełnia się z inną słodyczą. Nie należy także rezygnować z serów, aczkolwiek warto pamiętać, że należy je umiejętnie dobrać. W przypadku win słodkich dobrze sprawdzą się sery, które będą lżejsze niż wymieniane wyżej cheddar czy parmezan. Zarazem warto myśleć o serach, które nieco przełamią słodycz wina. W związku z tym za idealny wybór można uznać różnorakie niebieskie sery pleśniowe. Znakomicie sprawdzi się choćby lazur.

Zobacz też:  Przekąski do grzanego wina – poznaj paletę smakowych możliwości!

Przekąski do wina różowego

Odpowiedzmy teraz na pytanie o to, jakie przekąski do wina sprawdzą się najlepiej w przypadku różowej odmiany tego trunku. Po pierwsze, warto zaznaczyć, że takie wino podobnie jak słodkie wino czerwone dobrze będzie się komponować z różnej maści deserami. W tym z lodami, owocami a także ciastami. Ciekawym pomysłem jest połączenie różowego wina z czekoladowym brownie tudzież ciastem marchewkowym. Ciekawie jako przekąska do wina tego typu sprawdzą się także wszelkie wypieki o miodowym smaku i aromacie.

Różowe wino będzie dobrze współgrać z różnorakimi owocami i deserami owocowymi. Tak oto warto je podawać jako dodatek do różnej maści sorbetów. Wypróbuj chociażby sorbet z arbuzem i miętą. Jego lekki i charakterystyczny smak będzie się w interesujący sposób przenikać z aromatem win różowych. Podobnie sorbet z mango lub z pomarańczy stworzy z różowym winem rześkie i oryginalne połączenie.

Przekąski do wina białego

A jak sprawa wygląda w przypadku wina białego? Wino białe z natury jest dużo lżejsze niż wino czerwone. Odznacza się lekkim owocowym smakiem i aromatem. Wina tego typu często w odczuciu przywodzą na myśl jabłka, brzoskwinie czy wszelakie owoce egzotyczne. Tak jest chociażby w przypadku niemieckich rieslingów. Jak tym samym prezentują się przekąski do wina w tym wypadku? Co można przygotować i serwować?

Wina o takim bukiecie smakowo-zapachowym będą dobrze pasować do potraw lekkich. Takich, które nie zabiją w zupełności smaku i aromatu białego wina. Znakomitym i klasycznym połączeniem jest zestawienie białego wina z rybami i owocami morza. Pamiętać jednak należy, że białe wino nie będzie pasować tak dobrze do ryb tłustszych. Te z kolei warto przystawiać do win czerwonych. Zgodnie z wcześniej zarysowaną zasadą wedle których potrawy o intensywnym smaku będą pasować dobrze do czerwonego intensywnego wina.

Przekąski do wina białego – lekkość i delikatność

Wcześniej zauważaliśmy, że mięsiwa takie jak kurczak czy ryba nie pasują najlepiej do wina czerwonego. Jak nietrudno wydedukować, o wiele lepiej będą one pasować do win białych. To samo tyczy się choćby indyka. Kwasowość białego trunku doskonale będzie uzupełniać smak tego drobiu. Przekąski do wina i indyk to ciekawe połączenie.

Zobacz też:  Przekąski do szampana – dowiedz się, z czym warto połączyć ten alkohol!

Białe wino można przystawiać także do wszelkiej maści owoców. Szczególnie dobrze będą pasować te, które swoim smakiem i aromatem współgrają wprost z winem. Mowa tu choćby o jabłkach czy brzoskwiniach. Ale idealne będą wszelakie owoce cytrusowe, truskawki, czy jagody. A także winogrona. Dobrze sprawdzą się także oliwki. Białe wino to także idealne uzupełnienie różnorakich sałat i warzyw. Możesz wypróbować także koreczki z warzywami czy farszem warzywnym. Przy białym winie dobrze sprawdzi się tortilla z pomidorami lub wszelakie lekkie finger food.

Przekąski do wina białego – sery

A jak przedstawia się kwestia przekąsek do wina białego w postaci serów? O ile przy winie czerwonym wskazywaliśmy pełne w smaku i tłuste sery, o tyle tu, jak nietrudno się domyślić, polecamy sery bardziej delikatne. Jakie? Idealnym wyborem będą chociażby niebieskie serki pleśniowe. Ich charakterystyczny smak i aromat będą ciekawie kontrastować z winem odznaczającym się pewnym poziomem kwasowości.

Warto także zwrócić uwagę na sery takie jak Camembert czy Brie. One również będą dobrze współgrać z białym winem jako produkty bardzo delikatne, aksamitne tak w smaku jak i w fakturze. Plasterek takiego sera oraz kawałek bagietki czy innego pieczywa to świetne uzupełnienie trunku. Dobrym posunięciem będzie także przystawienie do białego wina serów kozich. One będą nieco cięższe, ale nie na tyle by zdominować za nadto smak wina. Podobnie sprawa wygląda chociażby w przypadku sera gorgonzola. On także będzie intensywny jednak nie przesadnie.

Przekąski do wina – podsumowanie

Jak widzisz, wachlarz potencjalnych przekąsek do wina jest szeroki. Warto pamiętać, aby w odpowiedni sposób łączyć wino danego typu z pasującymi do niego przystawkami. Gdy to zrobisz, podkreślisz dobrze zarówno smak potrawy jak i smak trunku. Zarazem pamiętaj – kluczowe jest to, co tobie smakuje i odpowiada. Lubisz konsumować łososia w towarzystwie rieslinga? Nie ma ku temu przeciwskazań. Bądź świadom, że powyżej zarysowane porady to jedynie drogowskazy, nie zaś aksjomaty, których koniecznie musisz się trzymać. Eksperymentuj, konsumuj i ciesz się znakomitym smakiem wina!