blue lagoon

Blue Lagoon – klasyczny drink „morski”

Blue Lagoon, czyli Błękitna Laguna, to drink, który faktycznie przywodzi na myśl egzotyczne wyspy na oceanie, otoczone atolem i ciepłą, spokojną, błękitną wodą. Zarówno kolor, jak i smak tego klasycznego drinka są niepowtarzalne.

Ciepły ocean oblewający Hawaje czy Dominikanę w jednej szklance? To Blue Lagoon, klasyczny już drink, wpisany na oficjalną listę Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (The International Bartenders Association– IBA). Skąd się wziął ten charakterystyczny niebieski napój alkoholowy i jak się go przygotowuje? Poznaj przepis na Blue Lagoon!

Drink Blue Lagoon – przepis 

Przygotowanie Blue Lagoon nie jest skomplikowane. Przygotuj:

  • szklankę do drinków o pojemności 300 ml;
  • kostki lodu;
  • napoje, które po połączeniu stworzą oceanicznego drinka.

Blue Lagoon – potrzebne składniki i instrukcja

  • 50 ml wódki;
  • 40 ml likieru Blue Curaçao;
  • Sprite lub lemoniada (do dopełnienia szklanki);
  • odrobina soku z cytryny.
  1. Wrzuć do szklanki kostki lodu.
  2. Następnie wlewaj po kolei wódkę i Curaçao.
  3. Na koniec skrop je sokiem z cytryny. 
  4. Dopełnij Sprite’em (obecnie coraz popularniejszym w tym drinku) lub lemoniadą, jeśli wolisz wersję klasyczną. 

Lekki cytrynowy smak sprawia, że drink jest lżejszy – łagodzi gorycz gorzkiej pomarańczy połączonej z wódką.

Czy do Blue Lagoon potrzebny jest shaker?

Nie potrzebujesz shakera – składniki drinka same połączą się w jednolitą całość, zwłaszcza jeśli napotkają na swojej drodze kruszony lód. Niektóre przepisy jednak doradzają użycie shakera jako szybszej i łatwiejszej metody na łączenie się składników w zmrożonym koktajlu. Na koniec możesz przyozdobić szklankę plasterkiem cytryny lub limonki i parasolką. Blue Lagoon koniecznie podawaj w wysokich szklankach. Smacznego!

Skąd się wzięła Błękitna Laguna?

Choć drink liczy sobie „zaledwie” kilkadziesiąt lat, jego początki owiane są mgiełką tajemnicy. Istnieje kilka wersji dotyczących miejsca i czasu powstania Blue Lagoon. Jedna z częściej powtarzanych – również przez „Difford’s Guide” – umiejscawia początki niebieskiego drinka w Harry’s New York Bar w Paryżu.

Zobacz też:  Mezcal – jak przyrządzić drinki z meksykańskiej wódki?

Paryski – podobno – drink miałby być dziełem barmana Andy’ego MacElhone’a, syna słynnego Harry’ego MacElhone’a, i powstać w 1972 roku. Można spotkać się też z wersjami, że Blue Lagoon istniał już na przełomie lat 60. i 70., gdy pierwsze triumfy święcił likier Blue Curaçao – główny składnik Laguny. Miał być to element kampanii promocyjnej trunku. W tym samym czasie powstał zresztą niebieski Kamikaze.

Słówko o Curaçao, czyli podstawie Blue Lagoon

Niebieski likier Curaçao to kluczowy składnik drinka. Ten likier na bazie destylatu z trzciny cukrowej powstał na Karaibach, a swój smak zawdzięcza suszonej skórce owoców laraha – kuzynów gorzkiej pomarańczy. Same owoce laraha uważane są za zbyt gorzkie do jedzenia, natomiast ich skórka to pożądany składnik. Gotowy likier barwiony jest na niebiesko. 

Drzewka pomarańczowe zostały sprowadzone na karaibską wyspę Curaçao już w XVI w. Hiszpańscy osadnicy mieli nadzieję, że słodkie pomarańcze z Walencji przyjmą się na nowo odkrytej wyspie. Niestety klimat im nie sprzyjał. Palące słońce i niedostateczna ilość opadów sprawiły, że owoce stały się niezwykle gorzkie. Uznano je za niejadalne i przez wiele lat nie zwracano już na nie uwagi. Jak stały się składnikiem drinka Blue Lagoon?

Jak wygląda i smakuje najważniejszy składnik drinka Blue Lagoon?

Dopiero całkiem niedawno zauważono, że choć owoce laraha są kulinarnie bezużyteczne, to już ich wysuszona skórka zawiera przyjemne w zapachu olejki eteryczne. Zanurzone w alkoholu skórki tworzą ekstrakt, który stał się podstawą słynnego już dziś likieru – gorzkiego, ale z lekką nutą słodyczy.

Likier po przygotowaniu jest bezbarwny – jego niebieski kolor to efekt dodania barwników spożywczych, które nie wpływają na smak trunku. Głęboki, błękitny kolor ma za zadanie przywołać obrazy rajskich wysp.

Zobacz też:  Czym jest Pimms? Jak możesz go wykorzystać w domowym barku?

W zależności od producenta, likier Curaçao może mieć moc od 15 do 40%. Blue Lagoon możesz więc skomponować tak, jak tylko chcesz. Przepis już poznałeś. Udanej zabawy!