shrub

Czym jest właściwie shrub, jak go zrobić i do jakich drinków stosować?

Od wielu lat bardzo popularne w polskiej tradycji kulinarnej jest robienie przetworów z owoców i warzyw. Latem lub jesienią przygotowuje się je na zimę. Jednym ze stosowanych w dawnych latach, później zapomnianym, a dziś świętującym drugą młodość przetworów, jest tzw. shrub.

Wykonuje się je na bazie owoców, cukru i octu i mają zastosowanie do wielu drinków. W licznych barach i pubach shruby stanowią jeden z podstawowych (oprócz rzecz jasna samego alkoholu) składników drinków. 

Krótka historia shrubu 

Shrub popularny był oczywiście nie tylko w Polsce. W zamierzchłych czasach wytwarzano go w krajach arabskich, lecz historia tych przetworów sięga starożytności. Shrub w języku angielskim oznacza „krzew” i ma swoje korzenie w słowie sharab, które z kolei oznacza „pić”. Taka jest zatem geneza tej nazwy – sensowna, choć nieco zawiła.

W połączeniu z alkoholem swój rozkwit shruby przeżywały w XVI wieku – wówczas przemytnicy szukali sposobu na ukrycie alkoholu przed podatkami, więc „wzbogacali” go właśnie shrubami. Powróciły w latach amerykańskiej prohibicji. Powód był aż nadto oczywisty – smak średniej, a wręcz podrzędnej jakości alkoholu zabijano innymi składnikami. Współcześnie są one ponownie stosowane do koktajli, lecz mają już za zadanie wzbogacać, a nie eliminować alkoholowy smak napoju.

Czym jest shrub i jak smakuje? 

Shrub jest syropem owocowym powstałym na bazie octu. To zatem sposób na konserwację oraz zachowywanie smaku tych owoców za pomocą wspomnianego octu oraz cukru. Shrub stanowi doskonałą bazę do sałatek, serów pleśniowych i deserów, ale również (co nas najbardziej interesuje) do drinków.

W dużym uproszczeniu smak shruba to coś pomiędzy sokiem owocowym z posmakiem octu a octem z posmakiem owoców. Oczywiście finalny smak zależy od tego, z jakich owoców został zrobiony. Do shruba możesz użyć dowolnych owoców – mogą to być np. mirabelka, grapefruit, porzeczka, agrest, pigwa i wiele czy wiele innych. Do ich smaku dochodzi słodycz cukru, a także ostro-kwaśny posmak octu. W shrubie słodycz możesz regulować ilością tego pierwszego. Trunki możesz kupić gotowe albo wykonać je samodzielnie w domu.

Zobacz też:  Idealna karafka do wina – czym kierować się przy jej wyborze?

Jak zrobić shrub? 

Do samodzielnego przygotowania shruba możesz wykorzystać jedną z metod:

  • na ciepło;
  • na zimno. 

Pierwsza z nich jest szybkim procesem, który jednak nie może oddać w pełni walorów smakowych i aromatu zastosowanych owoców. Polega ona na tym, że do naczynia wrzuca się owoce, następnie zasypuje je cukrem, potem dodaje wodę, po czym podgrzewa się do chwili, gdy dojdzie do wydzielenia się soku z owoców. Na końcu należy odlać sok i zalać go octem.

Metoda na zimno jest z kolei dużo bardziej czasochłonna. Jednak nie chodzi tu o sam czas, jaki musisz poświęcić na przygotowanie shrubu, lecz o okres, jaki jest potrzebny na wydzielenie się soku z owoców. Proces ten polega na wrzuceniu ich do naczynia, a następnie zasypaniu cukrem i zalaniu octem. Po tym trzeba odstawić je na kilka dni, a jeszcze lepiej na kilka miesięcy. Po upływie około 3 miesięcy shruba możesz rozlewać do butelek. Ta technika pozwala na wydobycie walorów smakowo-zapachowych z owoców.

Do jakich drinków możesz zastosować shruba? 

Shruby możesz zastosować do wielu drinków. Oto najciekawsze i najsmaczniejsze z nich:

  • koktajl Pigwa Sour – 40 ml wódki, 20 ml Shrub pigwa, 20 ml soku z limonki, 10 ml syropu cukrowego, białko jajka – do shakera wrzuć kostkę lodu, wlej sok z limonki, shrub z pigwy, syrop cukrowy oraz dodaj białko jajka. Zamknij shaker i wstrząsaj nim przez 10–15 sekund, otwórz go, wlej wódkę, po czym dorzuć kilka kostek lodu, znów zamknij shaker i wstrząsaj nim przez 10 sekund, przez sitko przelej do kieliszka lub szklanki, udekoruj plastrem suszonej limonki;
  • shrub żurawiowy i gin – 90 ml ginu, 30 ml shruba żurawinowego, 20 ml wytrawnego wermutu, 4 dashe (chlusty) bittersa Angostura – wrzuć do shakera kilka kostek lodu, następnie wlej gin, shrub żurawinowy oraz wermut, dodaj kilka kropel Angostury, wstrząsaj przynajmniej 10 sekund, przelej do szklanki, którą wypełniłeś lodem. Pamiętaj o odcedzeniu, udekoruj skórką pomarańczy lub cytryny.
  • Pani Mirabelka – 60 ml ginu, 30 ml shrubu mirabelka, 15 ml Dry Vermouth – zielony wytrawny, 60 ml Club soda, gałązka rozmarynu – schłodź szklankę long drink, wrzuć do shakera kostki lodu, wlewaj w kolejności: gin, shrub mirabelka i wermut, wstrząsaj przez 10–15 sekund, odlej wodę ze szklanki, pozostaw sam lód i przelej do niej zawartość shakera. Pamiętaj, by oddzielić lód sitkiem, uzupełnij szklankę wodą sodową – całość możesz udekorować gałązką rozmarynu;
  • Tequila ze shrubem rabarbarowym – 60 ml shrub z rabarbaru, 60 ml tequili złotej, 30 ml syropu cukrowego, 20 ml soku z limonki, listek kolendry, plasterek limonki, świeży ogórek, płatki chipotle – umieść w shakerze kilka kostek lodu, następnie wlej wszystko i dokładnie wymieszaj, do szklanki long drink wsyp kruszony lód i wlej zawartość shakera, udekoruj plasterkiem ogórka, listkiem kolendry, plasterkiem limonki, posyp płatkami papryki chipotle;
  • Finlandia żurawinowa i shrub porzeczkowy – 20 ml shrub porzeczkowy, 40 ml wódki Finlandii żurawinowej, 2 krople Angostury, 10 ml syropu cukrowego, 10 ml soku z limonki, liść bazylii, kilka listków mięty – wrzuć do szklanki barowej liść bazylii i ugnieć go muddlerem, dodaj kostki lodu, wlej shrub porzeczkowy, wódkę żurawinową, a następnie dodaj 2 krople Angostury, syrop cukrowy oraz sok z limonki, wstrząśnij energicznie, odcedź do szklanki z kostkami lodu, dopełnij wodą gazowaną, udekoruj liśćmi mięty.