poncz świąteczny

Poncz świąteczny – najlepsze przepisy!

Poncz świąteczny to idealny dodatek do każdego towarzyskiego wieczoru. Świetnie rozgrzewa, a jego smak przypadnie do gustu setkom osób. Jak go przygotować?

Poncz świąteczny to rodzaj trunku, którego pierwowzór narodził się na terenie Indii. Obecnie propozycja ta cieszy się bardzo dużą popularnością we Francji, Włoszech, Hiszpanii czy USA. Mimo tego, że w Polsce poncz świąteczny nie jest tak powszechny, z roku na rok sytuacja ta ulega zmianie. Mnogość wersji tego alkoholu jest naprawdę duża, dlatego każdy może wybrać coś dla siebie. Jak przygotować świąteczny poncz alkoholowy?

Miodowy poncz z cynamonem, czyli coś na słodko

Pierwsza propozycja to poncz świąteczny z dodatkiem miodu oraz cynamonu. Jak go przyrządzić?

Składniki:

  • 60 ml białego rumu;
  • 60 ml ajerkoniaku;
  • 500 ml mleka;
  • 4 żółtka;
  • 50 g miodu;
  • ½ łyżeczki cynamonu;
  • kakao w proszku.

Przygotowanie:

  1. Podgrzej mleko, cynamon oraz miód w garnku. Zwróć uwagę na to, aby nie doszło do wrzenia.
  2. Po chwili zdejmij mieszankę z ognia oraz dodawaj żółtka, mieszając całość trzepaczką przez około 2 minuty.
  3. Dodaj ajerkoniak oraz rum.
  4. Rozlej świąteczny poncz do szklanek oraz posyp kakao do dekoracji.

Interesujący poncz żurawinowy

Poncz świąteczny z rumem oraz żurawiną to kolejne rozwiązanie, które jest niezwykle popularne na Zachodzie. Mimo tego, że jest to dość nietypowe połączenie, warto przyrządzić właśnie taki amerykański świąteczny poncz.

Składniki:

  • 750 ml białego, półsłodkiego wina;
  • 1,5 szklanki soku jabłkowego;
  • 1 szklanka czarnej herbaty;
  • ½ szklanki soku z cytryny;
  • ½ szklanki soku żurawinowego;
  • 3 łyżki suszonej żurawiny;
  • 5 liści świeżej mięty;
  • 10 plasterków imbiru;
  • laska cynamonu;
  • gwiazdka anyżu.

Przygotowanie:

  1. Wlej do garnka sok jabłkowy oraz dodaj imbir, żurawinę, liście mięty, cynamon, goździki i anyż.
  2. Gotuj całość przez około 15 minut.
  3. Po zdjęciu z gazu wlej do wywaru szklankę herbaty, wymieszaj i odstaw na godzinę.
  4. Po tym czasie odcedź wywar i połącz z sokiem żurawinowym, cytrynowym oraz winem, a twój świąteczny poncz będzie gotowy!

Kwaśna propozycja, czyli cytrusowy poncz świąteczny

Następny ciekawy poncz świąteczny to ten, w którym nie brakuje cytrusów. Jakie składniki są potrzebne do przyrządzenia tego trunku?

  • 1 l wody;
  • 750 ml czerwonego wina;
  • 3 mandarynki;
  • 1 pomarańcza;
  • 1 limonka;
  • 1 cytryna;
  • 10 plasterków imbiru;
  • 3 łyżki czarnej herbaty;
  • 5 goździków;
  • gwiazdka anyżu;
  • 9 łyżek cukru;
  • 2 ziarna kardamonu.

Przygotowanie – świąteczny poncz z cytrusami:

  1. Do wrzącej wody dodaj cukier.
  2. Po chwili dodaj herbatę, goździki, anyż oraz kardamon, po czym pozostaw całość na 10 minut.
  3. Umyj dokładnie wszystkie cytrusy i pokrój w drobną kostkę.
  4. Dodaj owoce do swojej mikstury.
  5. Do całości dodaj imbiru.
  6. Zalej miksturę winem oraz herbatą.
  7. Twój świąteczny poncz może zostać podany!

Jak sam widzisz, świąteczny poncz to niezwykle uniwersalny trunek. Można podawać go w wielu wariantach, dlatego na pewno znajdziesz coś dla siebie. Warto także wspomnieć o świątecznym ponczu bezalkoholowym. Taką wersję również możesz przygotować, a sprawdzi się ona w szczególności, jeśli będziesz chciał ugościć najmłodszych. Zatem nie zwlekaj, tylko bierz się do pracy, a na pewno będziesz zadowolony!