Jak dobrać wino do letnich przekąsek? 5 zasad dobierania win do potraw

Piękne, słoneczne lato sprzyja grillowaniu i piknikom. Chętnie spotykamy się z przyjaciółmi, aby wspólnie cieszyć się urokami przyrody, a także dobrym jedzeniem. Do letnich przekąsek coraz chętniej podajemy wina. Taki zwyczaj dotarł do Polski jakiś czas temu i zadomowił się w naszym kraju. Jak dobrać trunki, by współgrały z przygotowanymi potrawami i podkreślały ich smak?

Ocena

Wina do przystawek

Szybkie i proste przekąski to stały element imprez. Jedną z ulubionych przystawek gości są koreczki – kawałki sera, wędlin, warzyw lub owoców nadzianych na patyczek. Przepisów na taką przekąskę jest bardzo wiele: komponując ją, wykorzystujemy oliwki, suszone śliwki, szynkę parmeńską, chorizo, pieczony boczek czy fetę. Wielość i różnorodność składników może rodzić pytanie o rodzaj wina, które będzie pasowało do tak fantazyjnej przystawki.

Odpowiedź jest prosta: przekąski, które zawierają w swoim składzie czerwone mięso lub tłuste, wyraziste w smaku produkty spożywcze, serwuje się z winem czerwonym. Doskonale podkreśla ono smak serów, wędlin, kiełbas, dań smażonych lub grillowanych opartych na wołowinie, wieprzowinie, ale również na dziczyźnie, baraninie czy drobiu.

Wina do makaronów

Potrawy z makaronu są popularne na całym świecie, ponieważ łatwo je przygotować i dobrze łączą się praktycznie z każdym składnikiem. Makaron można podawać z mięsami, warzywami, różnymi sosami czy owocami morza. Takie dania, zwłaszcza te skomponowane z lekkostrawnych składników, to nie tylko dobry pomysł na letni obiad, ale również na piknik.

Według włoskiej zasady makarony najlepiej smakują z winami. Ale jakimi? Do potraw makaronowych z czerwonymi sosami, a także mięsami podaje się wina czerwone; dania z białymi, śmietanowymi sosami lub owocami morza wymagają win białych.

Można powiedzieć, że sposób przyrządzenia makaronu określa rodzaj odpowiedniego do dania wina. Biedronka – sieć handlowa – w swojej ofercie posiada różne rodzaje trunków, które mogą być pysznym dodatkiem do potraw makaronowych.

Wina do mięs

Trudno wyobrazić sobie lato bez grillowania – to niemalże nasza narodowa tradycja, która sprzyja spotkaniom i wspólnemu biesiadowaniu. Na ruszcie najczęściej układamy różne rodzaje mięs, wędlin, a także warzywa. Coraz częściej na grill trafiają również ryby, owoce morza, nabiał czy pieczywo, a nawet owoce.

Pomysłów na dania z rusztu jest bardzo wiele, jednak niepodzielnie królują na nim mięsa. Dobierając do nich wina, warto kierować się prostą zasadą: do mięsa czerwonego takiego, jak wieprzowina, baranina, wołowina pasuje wino czerwone; w przypadku drobiu, jagnięciny, cielęciny, owoców morza i ryb odpowiedniejsze jest wino białe.

Spędzając czas razem ze znajomymi przy grillu, sięgamy po różne alkohole: gazetka promocyjna może pomóc w wyborze tych, przy których wspólna biesiada będzie jeszcze przyjemniejsza.

Wina do ryb

Uważa się, że zdrową alternatywą dla dań mięsnych są ryby. Coraz chętniej po nie sięgamy, zwłaszcza latem, ponieważ w większości są niskokaloryczne, delikatne i łatwo przyswajalne. Potrawy rybne dobrze komponują się z białym winem, ale serwując je w towarzystwie tego trunku, warto znać podstawowe reguły podawania.

Do ryb należy zawsze dobierać wytrawne lub półwytrawne wino. Słodkie lub półsłodkie sprawi, że danie będzie długo zalegać w żołądku. Ryby tłuste zestawia się z cięższym, bardziej wyrazistym w smaku winem białym, natomiast te przyrządzone na parze lub duszone pasują idealnie do lekkiego półwytrawnego wina.

Wina do deserów

Lato to idealny czas dla deserów, zwłaszcza lodów czy owoców. Nie może ich zabraknąć na imprezach czy piknikach. Arbuzowy sorbet z miętą, orzeźwiający mus cytrynowy czy szarlotka z lodami waniliowymi to tylko kilka pomysłów na letnie desery.

Do tego rodzaju smakołyków dobiera się wina różowe. Są słodkie i lekkie, podkreślają smak lodów, owoców oraz ciast. Zaletą takich trunków jest ich  neutralność: pasują do deserów, ale także do lekkich przekąsek, pizzy czy spaghetti.

Archiwum: lipiec 2022