Jak dobrać wino do letnich przekąsek? 5 zasad dobierania win do potraw

Piękne, słoneczne lato sprzyja grillowaniu i piknikom. Chętnie spotykamy się z przyjaciółmi, aby wspólnie cieszyć się urokami przyrody, a także dobrym jedzeniem. Do letnich przekąsek coraz chętniej podajemy wina. Taki zwyczaj dotarł do Polski jakiś czas temu i zadomowił się w naszym kraju. Jak dobrać trunki, by współgrały z przygotowanymi potrawami i podkreślały ich smak?

Ocena

Wina do przystawek

Szybkie i proste przekąski to stały element imprez. Jedną z ulubionych przystawek gości są koreczki – kawałki sera, wędlin, warzyw lub owoców nadzianych na patyczek. Przepisów na taką przekąskę jest bardzo wiele: komponując ją, wykorzystujemy oliwki, suszone śliwki, szynkę parmeńską, chorizo, pieczony boczek czy fetę. Wielość i różnorodność składników może rodzić pytanie o rodzaj wina, które będzie pasowało do tak fantazyjnej przystawki.

Odpowiedź jest prosta: przekąski, które zawierają w swoim składzie czerwone mięso lub tłuste, wyraziste w smaku produkty spożywcze, serwuje się z winem czerwonym. Doskonale podkreśla ono smak serów, wędlin, kiełbas, dań smażonych lub grillowanych opartych na wołowinie, wieprzowinie, ale również na dziczyźnie, baraninie czy drobiu.

Wina do makaronów

Potrawy z makaronu są popularne na całym świecie, ponieważ łatwo je przygotować i dobrze łączą się praktycznie z każdym składnikiem. Makaron można podawać z mięsami, warzywami, różnymi sosami czy owocami morza. Takie dania, zwłaszcza te skomponowane z lekkostrawnych składników, to nie tylko dobry pomysł na letni obiad, ale również na piknik.

Według włoskiej zasady makarony najlepiej smakują z winami. Ale jakimi? Do potraw makaronowych z czerwonymi sosami, a także mięsami podaje się wina czerwone; dania z białymi, śmietanowymi sosami lub owocami morza wymagają win białych.

Zobacz też:  Jaki alkohol do potrawy? Łączenie smaków – food pairing

Można powiedzieć, że sposób przyrządzenia makaronu określa rodzaj odpowiedniego do dania wina. Biedronka – sieć handlowa – w swojej ofercie posiada różne rodzaje trunków, które mogą być pysznym dodatkiem do potraw makaronowych.

Wina do mięs

Trudno wyobrazić sobie lato bez grillowania – to niemalże nasza narodowa tradycja, która sprzyja spotkaniom i wspólnemu biesiadowaniu. Na ruszcie najczęściej układamy różne rodzaje mięs, wędlin, a także warzywa. Coraz częściej na grill trafiają również ryby, owoce morza, nabiał czy pieczywo, a nawet owoce.

Pomysłów na dania z rusztu jest bardzo wiele, jednak niepodzielnie królują na nim mięsa. Dobierając do nich wina, warto kierować się prostą zasadą: do mięsa czerwonego takiego, jak wieprzowina, baranina, wołowina pasuje wino czerwone; w przypadku drobiu, jagnięciny, cielęciny, owoców morza i ryb odpowiedniejsze jest wino białe.

Spędzając czas razem ze znajomymi przy grillu, sięgamy po różne alkohole: gazetka promocyjna może pomóc w wyborze tych, przy których wspólna biesiada będzie jeszcze przyjemniejsza.

Wina do ryb

Uważa się, że zdrową alternatywą dla dań mięsnych są ryby. Coraz chętniej po nie sięgamy, zwłaszcza latem, ponieważ w większości są niskokaloryczne, delikatne i łatwo przyswajalne. Potrawy rybne dobrze komponują się z białym winem, ale serwując je w towarzystwie tego trunku, warto znać podstawowe reguły podawania.

Do ryb należy zawsze dobierać wytrawne lub półwytrawne wino. Słodkie lub półsłodkie sprawi, że danie będzie długo zalegać w żołądku. Ryby tłuste zestawia się z cięższym, bardziej wyrazistym w smaku winem białym, natomiast te przyrządzone na parze lub duszone pasują idealnie do lekkiego półwytrawnego wina.

Zobacz też:  Jak stworzyć mini-bar w nowym domu? Praktyczny poradnik

Wina do deserów

Lato to idealny czas dla deserów, zwłaszcza lodów czy owoców. Nie może ich zabraknąć na imprezach czy piknikach. Arbuzowy sorbet z miętą, orzeźwiający mus cytrynowy czy szarlotka z lodami waniliowymi to tylko kilka pomysłów na letnie desery.

Do tego rodzaju smakołyków dobiera się wina różowe. Są słodkie i lekkie, podkreślają smak lodów, owoców oraz ciast. Zaletą takich trunków jest ich  neutralność: pasują do deserów, ale także do lekkich przekąsek, pizzy czy spaghetti.