manhattan drink

Manhattan – drink dla miłośników klasyki. Jak go przygotować?

Wśród miłośników wermutów i whisky wielką popularnością cieszy się Manhattan – drink zaliczany do barmańskich klasyków. Na czym polega jego fenomen? Jak go przygotować? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.

Manhattan krok po kroku. Jak przygotujesz taki koktajl? 

Manhattan to kultowy drink, którego przygotowanie nie sprawi ci większych problemów. Tu znajdziesz najprostszy przepis, dzięki któremu szybko uporasz się z tym zadaniem. 

manhattan-krok po kroku

Składniki i czas przygotowania 

Przygotowanie najstarszego drinka z wermutem nie jest czasochłonnym zadaniem. W ciągu 5 minut połączysz ze sobą wermut i whiskey z kilkoma kroplami angostury – gorzkiej i aromatycznej wódki, dzięki której Manhattan zyskuje swą charakterystyczną barwę. 

Drink Manhattan – przepis klasyczny 

Jeśli chcesz zrobić drink Manhattan, przygotuj: 

Samo przygotowanie drinka jest bardzo proste. Wrzuć do shakera kilka kostek lodu, wlej składniki i potrząśnij energicznie kilka razy. Jeśli nie masz shakera, możesz sięgnąć po większą szklankę, w której dokładnie wymieszasz alkohol. Następnie przelej zawartość do schłodzonego kieliszka. Korzystaj z sitka, dzięki czemu kawałki lodu pozostaną w shakerze. 

Jak możesz podać koktajl Manhattan? 

Pierwsze drinki Manhattan podawano w szklance do whisky. Od lat 70. XX wieku koktajl ten serwowany jest w kieliszku koktajlowym, dzięki czemu nabiera eleganckiego charakteru. Jeśli chcesz, by gotowy napój prezentował się jeszcze lepiej, możesz ozdobić go kawałkiem skórki z pomarańczy lub wisienką koktajlową. 

Manhattan – drink tylko dla mężczyzn?

Choć lista drinków z whiskey jest długa, Manhattan zajmuje na niej wyjątkowe miejsce. Dlaczego? Bez niego nie powstałby słynny drink Martini kojarzony z przygodami Jamesa Bonda. Koktajl ten może się również pochwalić długą historią, w której pojawia się wiele znanych nazwisk. 

W ciągu 130 lat, które minęły od czasu podania pierwszego drinka Manhattan zmieniło się sporo. Dziś trudno uwierzyć, że początkowo smakiem tego koktajlu mogli się cieszyć tylko mężczyźni. Sam drink był wówczas traktowany jako aperitif, pojawiał się zatem przed uroczystymi posiłkami. Dziś możesz go pić bez względu na płeć – nie tylko przed jedzeniem, ale i w trakcie towarzyskiej imprezy. 

Manhattan – cocktail o XIX–wiecznym rodowodzie

manhattan-cocktail

Drink Manhattan w dziejach sztuki barmańskiej zapisał się jako pierwszy drink z wermutem oraz wielki poprzednik dwóch innych klasyków: Martineza i Martini. W jakich okolicznościach podano go po raz pierwszy? Tu zdania są podzielone. 

W jakich okolicznościach powstał ten drink? 

Dziki, dziki Zachód… 

Zdaniem niektórych badaczy Manhattan powstał w połowie XIX wieku w jednym z nowojorskich barów. Przygotował go nieznany z imienia i nazwiska barman, który chciał w ten sposób wzmocnić klienta leczącego rany po burzliwym pojedynku. Jeśli lubisz klimat Dzikiego Zachodu, ta wersja może ci najmocniej przypaść do gustu. 

Z wielką polityką w tle

Według drugiej – i najpopularniejszej zarazem – wersji drink ten narodził się w przyjemniejszych i bardziej wytwornych okolicznościach. Jeśli chcesz je poznać, musisz się cofnąć do 1874 roku. W tym roku w Manhattan Club zorganizowano wielkie przyjęcie na cześć Samuela J. Tildena – nowego gubernatora Nowego Jorku. Organizatorką przyjęcia była Jennie Churchill – córka amerykańskiego finansisty, którą dziś znasz przede wszystkim jako matkę premiera Wielkiej Brytanii, Winstona Churchilla. Gwiazdą przyjęcia okazał się nowatorski drink Manhattan z whisky w towarzystwie wermutu. A skąd nazwa? Od nazwy nowojorskiego klubu, w którym podano go po raz pierwszy. 

Tajemniczy pan Black 

To dwie najpopularniejsze historie związane z narodzinami klasycznego drinka. Możesz jednak znaleźć i trzecią wersję, zgodnie z którą Manhattan powstał pod koniec XIX wieku w barze na Broadwayu, a jego twórcą był tajemniczy pan Black.

Manhattan i jego następcy

manhattan-następcy

Manhattan, podobnie jak większość znanych koktajli, doczekał się wielu wariacji. Jedną z tych najciekawszych jest Rat Pack Manhattan – drink stworzony w 2000 roku w Londynie. Jego twórca, Wayne Collins, do podstawowego przepisu dodał Grand Marnier. Ten aromatyczny likier o owocowym smaku sprawia, że klasyczny koktajl nabiera jeszcze bardziej wytrawnego charakteru. 

Klasyczny Manhattan stał się również podstawą dla innych drinków, serwowanych dziś w barach na całym świecie. Do tych najsłynniejszych zaliczają się:

  • Martinez – słodki drink ze słodkim wermutem, ginem i cointreau
  • Martini – drink z wytrawnego wermutu oraz ginu

Manhattan na wielkim ekranie

Drink, który początkowo był typowo męskim trunkiem, został skutecznie wypromowany dzięki Marilyn Monroe. W filmie „Pół żartem, pół serio”, który wszedł na ekrany w 1959 roku, zagrała ona Sugar Kane Kowalczyk – uroczą dziewczynę chętnie sięgającą po kieliszek Manhattana.

Ulubieniec Franka Sinatry

Na liście znanych osób, które doceniły ten koktajl, pojawia się też Frank Sinatra. Piosenkarz ten najczęściej kojarzony jest z butelką Jacka Danielsa, jednak w kręgu jego zainteresowań znalazł się również drink w whisky i wermutem. 

Jeśli lubisz klasyczne drinki, Manhattan będzie dla ciebie idealnym rozwiązaniem. Prosta receptura i łatwość przygotowania mogą się stać dodatkową zachętą do zrobienia klasycznego napoju, który świetnie sprawdzi się i na rodzinnych spotkaniach, i towarzyskich imprezach. 

Ocena

Archiwum: luty 2021