mezcal

Mezcal – jak przyrządzić drinki z meksykańskiej wódki?

Od ciężkich, korzennych smaków o dymnym aromacie do lekkich koktajli owocowych – mezcal daje nieskończenie wiele możliwości. Proponujemy kilka drinków na bazie słynnej meksykańskiej wódki, które wspaniale orzeźwiają w czasie letnich upałów.

Mezcal to wysokoprocentowy alkohol produkowany z agawy. Uważany jest za narodową wódkę Meksykanów, a jego nazwa wywodzi się z nahuatl – jednego z języków z grupy uto-azteckiej. Pochodzące z niego słowo mexcalmetl oznacza po prostu agawę. Nazwa ta może brzmieć egzotycznie, w rzeczywistości jednak alkohol ten jest w Polsce dobrze znany, tyle że… mylony z innym, a konkretnie ze słynną tequilą. Czym się od niej różni i jak możesz go pić? Odpowiadamy i służymy przepisami!

Mezcal – jak pić

Tę meksykańską wódkę można pić samą lub rozcieńczoną wodą, choć tego drugiego sposobu nie wybierze żaden szanujący się Meksykanin. Mezcal świetnie nadaje się również do drinków, zwłaszcza w połączeniu z owocami cytrusowymi, pikantnymi warzywami, syropem z agawy i korzennymi likierami. Prezentujemy trzy koktajle na jego bazie, które dostarczają wyjątkowych wrażeń podniebieniu. 

Mezcal z robakiem i orzeźwiająca margarita na lato

Czy może być bardziej oczywisty drink na bazie meksykańskiej wódki niż uwielbiana na całym świecie margarita? Ten popularny napój można jednak przyrządzić w interesujący sposób i zaskoczyć swoich gości. 

Składniki to:

  • mezcal;
  • papryczka jalapeño;
  • lód;
  • kolendra;
  • limonka;
  • pomarańcza;
  • syrop klonowy.

Jak przygotować taką margaritę?

  1. Papryczkę pokrój w niewielkie plastry.
  2. Następnie wrzuć plastry do shakera, dodaj kolendrę i dokładnie wymieszaj. 
  3. Dorzuć lód i dolej mezcalu. 
  4. Z pomarańczy i limonki wyciśnij sok i wlej go do shakera. 
  5. Następnie dodaj syrop klonowy i jeszcze raz porządnie wstrząśnij, by składniki dobrze się wymieszały. 
  6. Gotowy napój przelej do szklanek, posyp kostkami lodu i udekoruj kawałkami limonki lub jalapeño. 
Zobacz też:  Mint Julep – orzeźwiający duet. Jak go przygotować?

Kolejna odsłona mezcalu, czyli pieprzny drink z rozmarynem

Rozmaryn nie należy do składników, które jako pierwsze przychodzą na myśl, gdy przygotowujemy napoje alkoholowe. To błąd, ponieważ wyróżnia się bogactwem składników odżywczych i przede wszystkim intrygującym, wyrazistym, nieco pieprznym smakiem oraz leśnym aromatem. Doskonale pasuje do orzeźwiających letnich drinków na bazie mezcalu. 

Składniki

  • 0,5 l mezcalu;
  • 1 szklanka soku grejpfrutowego;
  • ¼ szklanki soku z limonki;
  • 0,5 l syropu rozmarynowego;
  • sól (opcjonalnie).

Jak przygotować mezcal z rozmarynem?

  1. Do shakera wlej mezcal, sok grejpfrutowy, sok z limonki oraz syrop rozmarynowy.
  2. Dodaj lód i energicznie wstrząśnij, by wymieszać składniki.
  3. Jeśli lubisz drinki na bazie mezcalu podawane z solą, posyp nią brzeg szklanki lub kieliszka.
  4. Następnie nalej do niego drink z shakera i udekoruj ćwiartką grejpfruta i gałązką rozmarynu.

Syrop rozmarynowy możesz kupić w sklepie lub przyrządzić samodzielnie – wbrew pozorom nie jest to wcale trudne ani czasochłonne. Jak to zrobić? 

  1. Na początek wymieszaj wodę i cukier w garnku. 
  2. Następnie dodaj gałązki rozmarynu i gotuj na wolnym ogniu – cukier musi się całkowicie rozpuścić.
  3. Tak przygotowany syrop dolej do shakera, ale dopiero po schłodzeniu. 

Mezcal w innej formie, czyli lekki koktajl z kwiatem hibiskusa

Hibiskus to kolejny nieoczywisty składnik drinków alkoholowych, który jednak doskonale podkreśla smak meksykańskiej wódki. Drink z syropem z tej rośliny wspaniale orzeźwia w gorące letnie wieczory. 

Składniki:

  • 1 l mezcalu; 
  • 1 l syropu hibiskusowego;
  • 0,5 l świeżego soku z limonki;
  • kardamon;
  • ćwiartka pomarańczy;
  • gałązka świeżej mięty.

Przygotowanie drinka zacznij od… szklanki, z której będziesz go pił. Jak to zrobić? Możesz, obsypać brzeg naczynia solą bądź rozsypać sól na stole, po czym odcisnąć w niej kieliszek – sól zostanie na jego krawędziach. Teraz możesz przejść do sporządzenia samego napoju.

  1. Wlej mezcal, syrop z hibiskusa oraz sok z limonki do shakera. 
  2. Dodaj kardamon i energicznie wstrząśnij. 
  3. Wlej drink do kieliszka i udekoruj go gałązką mięty i/lub ćwiartką pomarańczy. 
Zobacz też:  Kir Royal – jak powstaje francuski aperitif?

Martwi cię obecność syropu z hibiskusa? Niepotrzebnie! Przemysł spożywczy już dawno odkrył walory zdrowotne i smakowe kwiatów tej rośliny, w sklepach dostępne są więc gotowe produkty na ich bazie. 

Jak zrobić syrop z hibiskusa do tego drinka z mezcalem?

Samodzielne przygotowanie syropu też nie jest trudne. Wystarczy do tego:

  •  garnek;
  •  woda;
  •  cukier;
  • kwiaty hibiskusa. 

Teraz czas działać. Oto wskazówki, jak przygotować syrop hibiskusowy do drinka z mezcalem.

  1. Do rondla wlej 2 szklanki wody, a następnie dorzuć kwiaty i zagotuj, doprowadzając do wrzenia.
  2. Odcedź mieszankę i do pozostałego płynu dosyp 125 g cukru. 
  3. Ponownie postaw na ogniu i gotuj, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru i zgęstnienia syropu. 
  4. Na koniec, jeśli lubisz, możesz dodać szczyptę kardamonu i kilka goździków. 

Syrop przyrządzisz szybko. Nie musisz wcale tego robić w momencie przygotowywania drinków, produkt może bowiem stać w lodówce nawet przez miesiąc.

Wódka z robakami – mezcal a tequila

Co łączy ze słynnym alkoholem opisywany mezcal? Tequila to jedna z najbardziej znanych odmian mezcalu – oba trunki produkowane są z agawy, na tym jednak podobieństwa między nimi się kończą. Mezcal wytwarzany jest z różnych gatunków agawy zielonej, tequila natomiast wyłącznie z agawy niebieskiej. Opisywany przez nas alkohol produkuje się z całego pnia rośliny, podczas gdy tequilę tylko ze sfermentowanego soku. Wbrew obiegowej opinii wyłącznie do mezcalu, a nie do tequili dodaje się słynnego robaka. 

Wódka z robakiem w środku uważana jest za alkohol bardzo mocny, nie jest to jednak do końca prawdą. Pita samodzielnie faktycznie może szybko uderzyć do głowy. Jeśli jednak podasz mezcal w formie drinka z owocami lub ziołami, będzie doskonałą formą orzeźwienia w czasie upałów.