Kawior molekularny to dodatek do modnego napoju. Sprawdź, o którym mowa!

Techniki molekularne, czyli te z pogranicza fizyki, chemii i gastronomii, wykorzystywane są nie tylko w eleganckich, luksusowych restauracjach do tworzenia zachwycających dań, ale również w szeroko pojętej branży spożywczej. Produkty tworzone z wykorzystaniem molekularnych metod, z powodzeniem zajmują miejsce tradycyjnych składników. Na przykład kawior molekularny bardzo często stosowany jest do tworzenia pewnego modnego, zwłaszcza wśród młodych ludzi napoju, gdzie zastępowane są nim tradycyjne kulki z tapioki. Sprawdź, czym jest kawior molekularny i o jakim napoju mowa.

Ocena

Czym jest kawior molekularny?

Kawior molekularny to wypełnione sokiem owocowym kulki w przezroczystej, algowej powłoczce, która gdy zostanie nagryziona – pęka, a przyjemny smak rozchodzi się w buzi osoby kosztującej tego specyfiku. Kawior molekularny może być wykorzystywany na wiele sposobów. Obecnie jednak najczęściej stosowany jest jako dodatek do pewnego modnego napoju, do którego przygotowania wykorzystuje się tradycyjnie kulki z tapioki. Mowa tutaj o Bubble Tea, czyli napoju na bazie herbaty i mleka z dodatkiem owocowych kuleczek i lodu.

Kawior molekularny w Bubble Tea

Chociaż kawior molekularny można wykorzystywać na wiele sposobów, ponieważ świetnie sprawdza się on jako dodatek do różnego rodzaju napojów, deserów, sałatek, ciast czy lodów to najczęściej używa się go do stworzenia Bubble Tea. Jest to napój, który został wynaleziony w latach 80. XX wieku w Tajwanie. Szybko jednak zdobył popularność w całej Azji, a następnie na świecie. 

W tradycyjnej wersji do herbaty bąbelkowej dodaje się kulki z tapioki. Metody molekularne pozwoliły jednak na stworzenie ciekawszej propozycji, jaką jest kawior molekularny. Taki produkt dostępny jest obecnie w wielu różnych miejscach. Bez problemu można go kupić przez internet, ale i w niektórych w sklepach stacjonarnych.

Jak przygotować Bubble Tea?

Obecnie herbatę bąbelkową można kupić w wielu różnych punktach zlokalizowanych głównie w galeriach handlowych. Bez problemu jednak można wykonać ją również samodzielnie w domu. Wystarczy tylko zaopatrzyć się w kilka niezbędnych składników. Najważniejszym elementem Bubble Tea, bez wątpienia są specjalne kuleczki. Te z tapioki można próbować stworzyć samemu w domu, z kolei kawior molekularny dostępny jest w szerokiej gamie smaków i pojemności zarówno w specjalistycznych sklepach działających w formie stacjonarnej, jak i przez internet. 

Żeby przygotować Bubble Tea należy więc zaparzyć zieloną lub czarną herbatę, a następnie ją przestudzić. Do kubka wsypać kawior molekularny, a następnie zalać go naparem, mlekiem i dodać lód. Jeżeli mamy ochotę, możemy do Bubble Tea dorzucić również inne dodatki, na przykład syrop owocowy czy żelki.

Artykuł promocyjny

Archiwum: luty 2023